• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[CFL 69W] [0,09m2] 2xLowryder F2 Reg AF Quakemind

Wyszukiwarka Forumowa:
Status
Ten wątek został zamknięty.

dobrywujek

Active member
Buchów
0
Witam

A więc długo się przymierzałem żeby wystartować ... Naprawdę sporo lektury o hodowli, treningach, budowie boxa i odmianach roślinek i ruszyłem powoli z projektem :)

Zaczęło się od boxa ....

płyty jakieś stare miałem ... farbe kupiłem białą, uszczelniacz akrylowy, uszczelki takie jak do starych okien na boki i jazda ... doniczka jedna większa na całość powierzchnie boxa ....

Zaczęła się jazda z oświetleniem i wentylacją ...

Jako że jest to box tylko na własne skromne potrzeby i jest to pierwsza uprawa pomyślałem bez szaleństw i zamontujemy 3 świetlówki 23W na początek ... Będzie dobrze szło to pomyśle o czymś większym i z lepszym oświetleniem ...Świetlówki mają moc chyba niecałe 4200 lumenów łącznie i wedle tabel i tak dalej łapią się optymalnie ... Zobaczymy jak to będzie w praktyce w trakcie uprawy...

Jeżeli chodzi o wentylacje to tu miałem niezłe jaja ... Montowałem boxa z myślą że takie maleństwo (30x30cm wymiary podstawy zewnątrz) wystarczą 3 wiatraki komputerowe 12cm, wtłaczający, wywiew i mieszający przy lampach a tu niestety tylko wyrzuciłem hajs na wiatraki i zasilacze ... w boxie przy ostrych upałach było ok 40 stopni i zero cyrkulacji powietrza jako że szafeczka jest trochę przystawiona ... Trzeba było zrobić rundkę do Castoramy i zakupiłem 2 łazienkowe wentylatory (ok 100m3/h kazdy) poszerzyłem otwory po wentylacji po wiatraczkach i zamontowałem je, zostawiłem jeden wiatrak komputerowy mieszający ... temperatura optymalna :) ... niestety szybko wilgotność przez taki młyn spada i szybko ziemia w doniczce przesycha ale jakoś daje rade :)

A więc warunki w boxie to wilgotność od 40 do 70 ciężko ją kontrolować bo te wentylatory ostro dają ...
Temperatura w dzień ok 28-31 stopni, w nocy 23-25

Kiełki to LR F2 Reg AF od Quake'a ... Mam nadzieję że zmieszczą się w tym boxie ... wzeszły bez większych problemów ... 6h w wodzie na chusteczki i do zamykanego małego tekturowego pojemnika i na parapet jak słoneczko świeciło, noc do komputera i poszło gładko bez żadnego precrushingu itp ... wzeszły z ziemi po 48h ... Tu na zdjęciu powyżej jest ich pierwszy wspólny dzień :)

Zdjęcie to jest z 18.07.2012 (środa) 3#DZIEŃ

a to są już zdjęcia z dzisiaj 20.07.2012 5#DZIEŃ

Trochę Mnie nie pokoi że trochę nie równomiernie rosną, ale to dopiero w sumie 5/6 ich dzień życia więc może nie będę się tak martwił na zapas ...

Plany to LST po pierwszym podlaniu biohumusem po 14 dniu ich życia ... scrog czy inne treningi pomyślę z czasem jak się rozrosną i okaże się jak temat płci ... Może zostawie do zapylenia dla własnych nasionek ... poczekamy pomyślimy ...

rośliny- 2x LowRyder F2 Reg AF od Quakemind
box-wymiary zewnętrzne to 30x30x74
oświetlenie-3x CFL ---===>>> 69W
wentylacja- 2 x wentylator łazienkowy (100m3/h) i jeden wiatraczek komputerowy 12cm
nawozy -Biohumus, a potem mam florovit do roślin kwitnących i pomyśli się jeszcze nad czymś ...

Zapraszam do konstruktywnego komentowania relacji :)

dobrywujek

Active member
Buchów
0
Update

A więc czas na pierwszy update ...
Roślinki mają 12 dni i niestety pojawił się pierwszy ale za to mam nadzieję nie groźny problem :) .... Wilgotność w miarę wporządku z temperaturą nie mam większych problemów chwilowo... Bałem się początkowo że przelewałem ale trochę ograniczyłem podlewanie i krzaczki mocniej wystartowały ale żółknięcie nie ustało ...

Krzaczki ładnie się rozwijają ale pojawiły się żółte przebarwienia na końcówkach liści więc mam niedobory bądź dzieje się coś niedobrego z ph ziemii (JEŻELI JESTEM W BŁĘDZIE WYPROWADŹCIE MNIE Z NIEGO) ... na zdjęciach trochę widoczne ... sorry za jakość ale robie zdjęcia telefonem i nie wiele z tym faktem zrobię

NA zdjęciu poniżej większy okaz który rośnie w bardzo szybkim tempie ... boję się trochę że to facet, ale jeśli drugi krzaczek będzie dziewczynką to jakoś Mnie to nie zmartwi :)... Tutaj na najniższych liściach minimalne zżółknięcie końcówek

Zdjęcia mniejszej ... tutaj niestety odrazu widać żżółknięcie jest ono może nie znacznie duże, nie obejmuje całego liścia ale spokojnie widoczne ...

Pozostałe fotki:

niestety nie mam kasy chwilowo na miernik ph więc będę sie reasekurował jak mogę ... poleci w dniu jutrzejszym łyżka stołowa dolomitu i dawka Biohumusa na litr wody i zostanie podlany plancik tym :) ... Obawiam sie ze na LST trochę za wcześnie jeszcze ale chętnie wysłucham każdej konstruktywnej sugestii ...

ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA :)

A

anomtu

Guest
Można zgadywać jaki to nie dobór, może ph wody, ale i tak rozwiązanie jest jedno:
Proponuje kupić Tobie najtańszy nawóz z buforem ph i minerałami i rośliny od razu odżyją bez nie potrzebnego zakupu miernika.

juzek farmer

Well-known member
Buchów
0
Ale te puszki to nie najlepszy pomysl.
Lepiej rzuc tam gddzies do boxa mokrą szmate czy cos to bedzie lepiej oddawala wilgoc

dobrywujek

Active member
Buchów
0
puszka super się sprawdza ... jest to aluminium więc szybko się nagrzewa i stygnie więc woda wbrew pozorom super paruje przez 12h znika Mi napełniona do pełna taka część puszki ... mam zero problemów z wilgotnością bez rozciągania żadnych szmat ...

Czyli rozumiem że dolomit i Biohumus (1 łyżka Dolomitu i dawka biohumusa na litr wody) w zupełności na tą chwilę wystarczą ?? ?? ??

A

anomtu

Guest
Czyli rozumiem że dolomit i Biohumus (1 łyżka Dolomitu i dawka biohumusa na litr wody) w zupełności na tą chwilę wystarczą ?? ?? ??
Nie jeżeli nie mierzysz systematycznie ph wody lub nie masz nawozu z buforem.

dobrywujek

Active member
Buchów
0
Nie jeżeli nie mierzysz systematycznie ph wody lub nie masz nawozu z buforem.

Nie mierzyłem ph wody ... raz podlałem kranówką na samym początku ale teraz już leje przegotowaną odstaną wodę, nie były lane nawet biohumusem do tej pory ... Więc co polecacie żebym zapodał roślince ?? ?? ??
Jaki preparat z buforem ??

A więc po lekturze nie będę jednak inwestował w kolejne preparaty ... jutro pójdzie łyżeczka od herbaty dolomitu i dawka biohumusa na litr wody ... jesli żółknięcie nie przychamuje po weekendzie to zainwestuje w coś z buforem ph, ale nie oszukując nikogo chciałbym jak najmniej szpikować roślinę różnymi specyfikami ... chciałbym tylko podawać to co będzie jej niezbędne do prawidłowego rozwoju :)

Ostatnia edycja:

chudyrok

Well-known member
Buchów
0
misie wydaje że popalone są te końcówki a to może wskazywać na popalenie przez nawozy dodawałeś nawozy do gleby jaka ziemia z nawozami? jaki nawóz do tej pory lałeś?

_______edit:

w takimrazie nie pomoge ci ostatnio siedze tylko w tem out i tak jeszcze pewnie do konca pazdziernika az ludzie dokoncza swoje fotorelki to przerzucę sie z powrotem na in

Ostatnia edycja:

dobrywujek

Active member
Buchów
0
misie wydaje że popalone są te końcówki a to może wskazywać na popalenie przez nawozy dodawałeś nawozy do gleby jaka ziemia z nawozami? jaki nawóz do tej pory lałeś?

Nic jeszcze nie było lane ... krzaki maja 12 dni i były podlewane tylko woda ... ziemia uniwersalna z keramzytem niestety nie dodałem dolomitu wczesniej ;/

A

anomtu

Guest
ale nie oszukując nikogo chciałbym jak najmniej szpikować roślinę różnymi specyfikami ... chciałbym tylko podawać to co będzie jej niezbędne do prawidłowego rozwoju :)

Jeżeli nazywasz podawanie roślinie niewyregulowanej wody (uniemożliwiając jej w ten sposób przyswajanie składników odżywczych) lepszym rozwiązaniem niż dostarczanie jej dokładnie opracowanych na jej potrzeby mieszanek aplikowanych w odpowiednim środowisku, w którym może pobrać dokładnie to co potrzebuje (w Twoim słowniku - szpikowanie jej nawozami) to gratuluje :crazy:

I dodatkowo myślisz, że wyregulujesz PH dolomitem.

:lol3::lol3::lol3::lol3:<lol2>

dobrywujek

Active member
Buchów
0
Jeżeli nazywasz podawanie roślinie niewyregulowanej wody (uniemożliwiając jej w ten sposób przyswajanie składników odżywczych) lepszym rozwiązaniem niż dostarczanie jej dokładnie opracowanych na jej potrzeby mieszanek aplikowanych w odpowiednim środowisku, w którym może pobrać dokładnie to co potrzebuje (w Twoim słowniku - szpikowanie jej nawozami) to gratuluje :crazy:

I dodatkowo myślisz, że wyregulujesz PH dolomitem.

:lol3::lol3::lol3::lol3:<lol2>

Widziałem Twoją fotorelację i jakoś Mnie nie zachwyciła nie pisząc już o plonie jaki zbierasz z niej :) ... więc sorry ale wielkim autorytetem dla Mnie nie będziesz i za takie rady podane w ten sposób dziękuję :)

wide

Member
Buchów
0
Stary wywal ten kermazyt z góry i daj ziemi trochę przeschnąć. Twoje objawy to ewidentnie przelanie.

A

anomtu

Guest
Widziałem Twoją fotorelację i jakoś Mnie nie zachwyciła nie pisząc już o plonie jaki zbierasz z niej :) ... więc sorry ale wielkim autorytetem dla Mnie nie będziesz i za takie rady podane w ten sposób dziękuję

Różnica pomiędzy nami jest taka, że ja zbiorę swoje 20g z jednej rośliny, a Ty idąc w tym kierunku nie będziesz miał ani grama.

Naoglądałeś się fotorelacji w dużych boksach z HPSami i wydaje Ci się, że ja mało zbiorę.

Życzę kilo suszu.

dobrywujek

Active member
Buchów
0
Stary wywal ten kermazyt z góry i daj ziemi trochę przeschnąć. Twoje objawy to ewidentnie przelanie.

keramzyt wyladowal ostatnio (widać na zdjęciach) a jeżeli chodzi o przelanie to pisalem ze roslina była minimalnie przelana ale została już przesuszona ale żółknięcie postępuje ... nieznacznie ale postępuje stopniowo

Status
Ten wątek został zamknięty.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół