nasiona marihuany

Chleb na zakwasie, sery.........

Wyszukiwarka Forumowa:

Zacier

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Sie 1, 2010
Postów
5,546
Rozwiązań
2
Buchów
15,667
Porter cheddar. :p

Niech Ci będzie ;) Miał być Guinness, ale nie dostałem u siebie w mieście. Do lidla nie chciało mi się jechać, więc zastąpiłem tym.
Nie znam się na piwie i nie wiedziałem czym zastąpić, ale i tak jest ok. Dzwoniłem do kopyra, ale miał tel. wyłączony ;)
 

delavega

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Kwi 17, 2015
Postów
7,230
Rozwiązań
1
Buchów
15,894
Odznaki
4
Daj znać jak to połączenie z piwem. Jestem ciekawy :) wszystko wygląda smacznie.
 

Zacier

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Sie 1, 2010
Postów
5,546
Rozwiązań
2
Buchów
15,667
Będzie chleb, inny niż do tej pory robiłem :oczy:

 

Total Kozak

Buja taka muza!
Weteran
Rejestracja
Lip 5, 2015
Postów
3,175
Buchów
6,582
Odznaki
2
Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj:thumright::thumright:
 
P

pozytyw

Guest
Ale to smacznie wygląda, podpinam się bo chciąłbym spróbować.
 

Zacier

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Sie 1, 2010
Postów
5,546
Rozwiązań
2
Buchów
15,667
No i po dwóch dniach kiełkowania pszenicy tak to wyszło. Chleb esseński, eligancko wyszedł i dobrze smakuje.
Waży 1kg i kosztował mnie ok. 3zł, zobaczcie ceny w necie.....



 

Zacier

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Sie 1, 2010
Postów
5,546
Rozwiązań
2
Buchów
15,667
Dawno nic nie wrzucałem, a piekę cały czas.

Chleb z trzech rodzai mąk: pszenna, graham i z płaskurki + słonecznik.



 

Zacier

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Sie 1, 2010
Postów
5,546
Rozwiązań
2
Buchów
15,667
Parę serów uwarzyłem to wrzucę fotke.
Robiłem: Parmezan, Jarlsberg, Taleggio, Caciotta w trzech smakach, Camemberty - te już mają tydzień i są prawie gotowe, był jeszcze Koryciński, ale nie doczekał fotki :), reszta ma parę dni.

:kuch:



 

BZK

Konopny Świr!
Weteran
Rejestracja
Kwi 29, 2007
Postów
2,040
Buchów
5,934
Odznaki
12
Wygląda to na prawdę imponująco, mam pytanie rasowego amatora w tej dziedzinie. Kiedyś chciałem zrobić właśnie parmezan. Klasycznie z 8l mleka jak pamięć mnie nie myli, nie ważne.. Zepsułem wszystko na etapie skrzepu. Używałem podpuszczki. Wyszła mi dziwna breja, która nie chciała krzepnąć i śmierdziała na tyle dziwnie i niezbyt przyjemnie, że pozbyłem się tej całej masy..

Miałeś kiedyś taką sytuację lub może po prostu wiesz dlaczego mogło sieto tak spie****ić?
Przepisu trzymałem się jak poręczy, zakresy temperatur utrzymywane w przedziale jaki podaje receptura, wszystko czyste, no ogólnie leciałem wg schematu bez żadnych modyfikacji czy przymykania oka na jakieś najdrobniejsze odchylenia od przepisu...

Sory za lekki oftop ale chciałbym ponownie podjąć próbę zrobienia Parmezanu.. Tym razem chciałbym rozumieć jaki błąd mogłem popełnić w pierwszych podrygach.. Tak co by go już nie powtórzyć.

No i w sumie co mi tam.. Zadam Ci jeszcze jedno pytanie Panie [MENTION=33194]Zacier[/MENTION] . Słyszałeś o dojrzewaniu w lodówce? Ma to rację bytu czy to tylko zwykła bzdura z uwagi na temperature i inne czynniki warunkujące poprawne dojrzewanie?

Z góry dziękuję za odpowiedź, no i jeszcze się powtórzę... PRZEŚLICZNE SERY ZACIER! CHEESE PORN!
:tiphat:
 

Yebak

FollowTheRabbit
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rejestracja
Sie 13, 2012
Postów
5,104
Buchów
5,114
Odznaki
2
Sir Zacier :D
 

Zacier

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Sie 1, 2010
Postów
5,546
Rozwiązań
2
Buchów
15,667

Może mleko miałeś jakieś kulawe. Ja biorę teraz od gospodarza świeżutkie, chociaż robiłem też z mleka ze sklepu tzw. "świeże" i też wychodziło.
Co do dojrzewalni to lodówka lipa, bo za niska temperatura, chociaż zależy jakie sery. Przerobiłem lodówkę na dojrzewalnię, podłączyłem ją przez sterownik temperatury z czujnikiem i jest elegancko.

Teraz najlepsza pora na robienie sera, bo muchi nie latajo :)
 

Zacier

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Sie 1, 2010
Postów
5,546
Rozwiązań
2
Buchów
15,667
Camembertów trochę ukręciłem, bo tamte zbyt szybko zniknęły :moon:, tym razem z mleka ze sklepu i dwa razy więcej. Kilka sztuk jest z pieprzem kolorowym, a te dwa czarnuchy barwione popiołem.



 



Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany
Góra Dół