akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Coś jest nie tak, nie uratuje ale będę wiedział na przyszłość.

Wyszukiwarka Forumowa:

DuzyBobas

Well-known member
Buchów
0
Witam, mam za sobą kilka przygód z tymi oto roślinami ale za każdym razem mam problem pod koniec bo coś zawsze jest nie tak (nie zawsze to samo ale zawsze pod koniec co wydaje mi się blokuje puchniecie itd).

Do meritum:
Nawozy: Biobizz (top max, biogrow, biobloom, alg a mic, root juice, XL cycco grow)
Ziemia: Biobizz Light mix
Woda: odstana z ph na wzrost 6,1-6,2 na kwitnienie 6,4-6,6.
Podlewanie po ok 1,5l co 3 dni.

Wszystko jest ok kiedy rośnie itd liście zielone rośnie sobie spokojnie i tym razem jakieś 3 tyg po rozpoczęciu kwitnienia coś się dzieje, nie wiem jak zaradzić.
Jak po zdjęciach można zauważyć nie wszystkie są takie sponiewierane, są rośliny które nadal maja ładny kolor i żadnych objawów a są takie które wariują choć każda dostaje wszystkiego tyle samo... Co to jest i dlaczego tak się dzieje?

arm

Well-known member
Buchów
1
Może za dużo papu dostajo.Druga i trzecia fotka to chyba pleśń na czubie

R

rolnikdolpasz

Guest
Za dużo nawozu. Lał bym już do końca samą wodę kranową odstaną laną z zimnego kurka bez regulatora ph. Opcjonalnie Możesz zrobić czystą wodą flusha, żeby nadmiar nawozu wyciekł otworami drenażowymi w donicach. Spleśniałego topa usuną bym sekatorem.

Shreder

Active member
Buchów
0
Mam rośliny w podobnym stanie... w moim wątku podpowiadano mi że są to braki

R

rolnikdolpasz

Guest
Widać przenawożenie po końcówkach liści. Jak brązowieją tzn... system korzeniowy został nadpalony przez za częste nawożenie, lub za duże dawki nawozu, albo jedno i drugie. Sama woda bez nawozu do końca, lub ew..flush i jak korzenie dojdą do siebie dał bym ostatni raz małą dawkę czegoś z wysokim fosforem na flo.

Ostatnia edycja:

meduuza87

Well-known member
Buchów
0
Na kwitnieniu ma wiekszy apetyt i ja tu widze brak potasu, magnezu a nie przenawozenie. Zapodaj wieksza dawke

L

Lord of Bhang

Guest
Fajne roslinki mi sie wydaje ze one poprostu juz niedlugo do scinki maja
Lupa I sprawdzaj tricho yo

DuzyBobas

Well-known member
Buchów
0
Zeby nikt do sobie tego nie brał, ale tak myślałem ze tak będzie i niczego się nie dowiem :
1: za duzo nawozów, lej wodę
2: za mało, lej nawozy
3: już końcówka tak ma być ;)

Czyli nic się nie dowiedziałem ;)

Shreder

Active member
Buchów
0
W moim przypadku pomogła pół dawki pk i pełna canna terra flo. Brałem pod uwagę te zdjęcia:
Przenawożenie:

Braki potasu:

PS. Podczepie się trochę do wątku na topie :) Wie kto może gdzie kupie/jak mówią na dolomity w Holandii? W sklepie w ktorym się zaopatruje można kupić dosłownie wszystko co potrzeba do uprawy- greensell może ktoś zna ? Ale o "dolomite" nie słyszeli, w sklepach ogrodowych tez znajduje perlit, Cocos etc ale dolomitu brak ;/

Ostatnia edycja:

Eustachy

Trawą Palę Stresy
Weteran
Buchów
1,055
Odznaki
3
Zeby nikt do sobie tego nie brał, ale tak myślałem ze tak będzie i niczego się nie dowiem :

przede wszystkim nie słuchaj growera co ma odznakę specjalnej troski ;)
"Lał bym już do końca samą wodę kranową odstaną laną z zimnego kurka bez regulatora ph"
- 90% twoich postów to *****e "sama woda kranowa lana z zimnego kurka"

Ciapovski

Well-known member
Buchów
0
ELO. Sprawdz przed wszystkim jakie masz ph bo wydaję mi się że jednak nie do końca masz jakie piszesz... Ewidentnie Brakuje im Potasu i zaczynają wyjadać zapasy, nie wiem czemu patrząc na zdjęcie to widzę coco w medium a nie ziemie, albo wiór z ziemi... Nie lej żadnej ku**a zimnej wody z kurka po korzenie po dupie dostaną a nie warto... Zrównaj Ph do 6.5 albo 6.7 polej samą wodą, zobaczysz czy się pogłębi to lub wystąpi na innych liściach jak tak następne z tym samym Ph z nawozami, najlepiej samym PK(ew.min. nawozu z azotem)... usuń wszystkie ogniska pleśni bo szkoda żeby ci wszystko w***ało... A teraz moje pytanie... Co to ku**a ZA STRAIN że w 3tyg. flo pały wyglądają jakby już kończyły a nie zaczynały??

BACer

Well-known member
Buchów
0
W moim przypadku pomogła pół dawki pk i pełna canna terra flo.

PS. Podczepie się trochę do wątku na topie :) Wie kto może gdzie kupie/jak mówią na dolomity w Holandii? W sklepie w ktorym się zaopatruje można kupić dosłownie wszystko co potrzeba do uprawy- greensell może ktoś zna ? Ale o "dolomite" nie słyszeli, w sklepach ogrodowych tez znajduje perlit, Cocos etc ale dolomitu brak ;/

Ja zgodze sie z kolega. Jak na moje oko zamalo dostaja jedzenia, wyglodniale sa dziewczyny i tyle. Dorzuc PK, najlepiej jakis organiczny tez zeby nie zabic mikroorganizmow ktore masz w kokosie.

A co do Dolomitu, to zapytaj o 'Lime', BAC ma w swojej ofercie, a to jest holenderska firma wiec bedzie w sklepach.

Tak to juz jest... trzeba wybrac komu zaufac :D
Napewno ogarnij problem plesni, czyli musisz lepsza kontrole nad RH miec w namiocie.

ELO. Sprawdz przed wszystkim jakie masz ph bo wydaję mi się że jednak nie do końca masz jakie piszesz... Ewidentnie Brakuje im Potasu i zaczynają wyjadać zapasy, nie wiem czemu patrząc na zdjęcie to widzę coco w medium a nie ziemie, albo wiór z ziemi... Nie lej żadnej ku**a zimnej wody z kurka po korzenie po dupie dostaną a nie warto... Zrównaj Ph do 6.5 albo 6.7 polej samą wodą, zobaczysz czy się pogłębi to lub wystąpi na innych liściach jak tak następne z tym samym Ph z nawozami, najlepiej samym PK(ew.min. nawozu z azotem)... usuń wszystkie ogniska pleśni bo szkoda żeby ci wszystko w***ało... A teraz moje pytanie... Co to ku**a ZA STRAIN że w 3tyg. flo pały wyglądają jakby już kończyły a nie zaczynały??

Tez popieram - woda z kranu zestresuje dziewczyny tak ze bedzie dupa w rezultacie.
Nie wydaje mi sie zeby PH bylo tutaj problemem. Raczej jego regulacja przy uzyciu odzywek organicznych moze robic problem. Ale to jest na dluzszego posta.
Sam jestem ciekaw co to za strain!!! :D

DuzyBobas

Well-known member
Buchów
0
A wiec, mialem więcej czasu, pogrzebalem i wydaje mi sie ze te plamki i opis bardzo pasuje do braku potasu.
"Liście żółkną i/lub brązowieją. Pojawiają się żółte, brązowe lub martwe plamy, głównie przy krawędziach, które mogą być niekiedy zwinięte"
A wiec jedyne co mialem w tym momencie aby sprobowac temu zaradzić to Plagron K wiec zrobilem roztwor na 20l dodalem 6 lyzeczek i podlalem po 1l zobaczymy co sie stanie.

A odpowiadajac na pytanie, napisalem ze jak sie zaczely problemy byly w 3 tyg ale przez 2 tyg sam sie z tym borykalem i nie pisalem wiec teraz jak napisalem to juz jest 5-6tydzien :) A odmiana to Jack Herer.

BACer

Well-known member
Buchów
0
A wiec, mialem więcej czasu, pogrzebalem i wydaje mi sie ze te plamki i opis bardzo pasuje do braku potasu.
"Liście żółkną i/lub brązowieją. Pojawiają się żółte, brązowe lub martwe plamy, głównie przy krawędziach, które mogą być niekiedy zwinięte"
A wiec jedyne co mialem w tym momencie aby sprobowac temu zaradzić to Plagron K wiec zrobilem roztwor na 20l dodalem 6 lyzeczek i podlalem po 1l zobaczymy co sie stanie.

A odpowiadajac na pytanie, napisalem ze jak sie zaczely problemy byly w 3 tyg ale przez 2 tyg sam sie z tym borykalem i nie pisalem wiec teraz jak napisalem to juz jest 5-6tydzien :) A odmiana to Jack Herer.

I jak tam? Przestały dalej żółknąc?
Bo musisz pamiętać ze szkoda która jest wyrządzona już się nie naprawi. Tylko przestanie sie powiększać.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół