nasiona marihuany

Co jest nie tak:(

Wyszukiwarka Forumowa:

hasz1980

Well-known member
Buchów
0
Witam zrobiłem boxa 40x40x100
Folia Mylar
Lampa HPS 100W
Światło 18/6
1 wiatrak wpuszczający 12cm komputer,1 wypuszczajacy do gory i 1 mieszajacy 8cm.
Ziemia uniwersalna
Donice z butli 5l
podlewana wodą mineralna primavera
Nawilzacz powietrza mgiełka jest wpuszczana do boxa przez peszel
Temp.27,5/29
Wilgoć 50%
Roślinka to chemdog fem ma już 15 dni ale wydaje sie być mała i tak jak by staneła w miejscu:/Dziś podlałem 1 raz biohumusem Extra.

Na moje wygląda zdrowo kolor i łodyszka gruba ale niewiem czy to normalne żeby w 15 dniu była taka mała??Jakies sugestie??może ten nawilżacz szkodzi??

G

Gość

Guest
Kolego, oklej te donice czymś
Korzonki nie lubią swiatła :D

hasz1980

Well-known member
Buchów
0
Dodam że lampa niema żadnej szyby a roslinka zaraz po wykiełkowaniu została wsadzona do donicy 5l

---------- Post added at 20:39 ---------- Previous post was at 20:38 ----------

Thx zaraz oklejam:)

Papasmerf

Well-known member
Buchów
3
według mnie jest ok. Na początku rośliny idą mocno w korzeń, dobrze, że biohumusem podlałeś, nie widać na niej chyba nic niepokojącego.

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
podlewana wodą mineralna primavera

sprawdzałeś jakie ma ph?

Temp.27,5/29
mierzona przy szczytach?
https://www.forum.haszysz.com/solarr/displayimage.php?pos=-315871
Na moje wygląda zdrowo kolor i łodyszka gruba ale niewiem czy to normalne żeby w 15 dniu była taka mała??Jakies sugestie??może ten nawilżacz szkodzi??
nawilżacz na pewno nie szkodzi, bo pozwala ci utrzymać właściwa wilgotność
Co do wielkości, nie jest wcale źle. Jak chcesz zajrzyj na mojego growloga i zobaczysz , że jedna roślina odstawała od pozostałych, była zdrowa ale mniejsza (o jakies 50%). A teraz około 30 dnia vega prawie już dorównała pozostałym. Także nie stresuj się, na pewno lada moment strzeli do góry :)
z fartem

hasz1980

Well-known member
Buchów
0
No dziekuje chłopaki za rade,wilczyduch ładne maniury w tych foto co zarzuciłeś:)dzisiaj dorzuciłem jeszcze jednego chemdoga x sensistar,i jedną nexus bo wyszły z ziemi ogółem 3 ale 1 chem(o którym mowa) juz jest starszy o 2 tyg:/mam nadzieje że to jakoś ogarne i będe miał jakieś 3ste buszki dla siebie:)Jutro zarzuce foto nexusa i chem x star(1dniowe) do dyskusji:)Pozdro Friends

---------- Post added at 23:03 ---------- Previous post was at 22:53 ----------

A co do ph miedzy 6 a 7,5:/temp jest mierzona przy szczytach. PH jest problem zakupiłem z alle... ph meter taki zielonkawy najtańszy i pokazuje cały czas 6,9 niewiem może z***.... zakupiłem paski papierowe i pokazuja miedzy 6 a 7,5 sprawdze jeszcze raz jutro i dam znac razem z fotkami młodych wyżej wymienionych roślinek

---------- Post added 16-08-2012 at 19:33 ---------- Previous post was 13-08-2012 at 23:03 ----------

Siema od ostatniego podlania i zarazem 1 chemdoga biohumusem extra mineły 4 dni,ziemia jest w miare wilgna a to dlatego ze zepsuł mi sie przedwczoraj ultradzwiekowy nawilżacz i bije pełną parą:)wilgotność to minimum 70% dochodzi do 80%myśle że następny raz podleje za 2 dni ale jak myślicie podlać znowu biohumusem czy podlać teraz samą wodą??A tu przedstawiam jeszcze 2,4 dniowe roślinki Nexusa fem i chemdoga x sensistar fem.Chemdog ma już 20dni i cały czas czekam aż wystrzeli szczerze zaczynam się martwić że coś jest nie tak ale nic poczekamy zobaczymy:)a i myślicie że mogę już zacząć trening Lst??

To Nexus 4 dzień

A to chem x sensi

A to już 20dniowy chemdog powiem że zaczyna lekko pachnieć:)
Pozdro

---------- Post added at 21:43 ---------- Previous post was at 19:33 ----------

Kurcze jak patrze na roślinki innych farmerów chemdoga to w 20 dniu są dużo wieksze:/CO MNIE TROSZKE MARTWI:(zdjełem dzis czarną folie żeby zobaczyć korzenie to powiem tak ze donica jest cała biała od nich,a moze to swiatło jest za słabe 100W HPS??

biedroneczka

Well-known member
Buchów
2
pomyśl chwilę... doniczka pełna korzeni a roślina stoi (nie jest najgorzej ale mogłoby być lepiej). co powinieneś zrobić?

nawet automaty z reguły mają większe doniczki (7L). Przesadzaj je natychmiast do porządnych doniczek. I kup większą lampę na takie stadko.

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
pomyśl chwilę... doniczka pełna korzeni a roślina stoi (nie jest najgorzej ale mogłoby być lepiej). co powinieneś zrobić?

nawet automaty z reguły mają większe doniczki (7L). Przesadzaj je natychmiast do porządnych doniczek. I kup większą lampę na takie stadko.

Nie wiem czy to jest wina doniczek, bo zwróć uwagę że na litrową doniczkę wchodzi więcej ziemi niż wody. Stosunek wynoi około 1 litr wody na ok. 1,5 litra ziemi (bo też jest podawana w litrach). W związku z tym do 5 litrowej butelki wody wejdzie około 7,5 litra ziemi. Czyli licząc w ten sposób kolega ma na pewno 7 litrowe donice.
Co do większej ilości ziemi niż wody, mam info mam z forum dla ogrodników, bo oprócz mj interesuje się też innymi kwiatkami i jakimiś tam problemami.
Poza tym nie wydaje mi się aby na tym etapie vega korzenie już nie miały miejsca w doniczkach, nawet jeżeli kolego hasz1980 już widzisz korzonki przy ściankach.
Problemów póki co szukałbym jednak gdzie indziej : 100W to ciut mało i lepiej byłoby 150W - choć pomidory nie wydaja się jakość powyciągane. Poza tym może masz akurat takie geny, które większą energię poświeciły w budowanie systemu korzennego, a za chwile wystrzelą w góre.
W sumie nie napisałeś w setupie nic o ziemi, tylko tyle że uniwersalna - może kupiłeś jakieś gówno z biedrony i minerałów jest po prostu mało od poczatku.

Co do LST, ja osobiście zaczynam według "wikowej instrukcji" ;) czyli jak mają już z 4 pięterka, ale oglądając wiele relacji widzę że wiele osób zaczyna bardzo wcześnie. Musisz sam zadecydować bo na pewno zdania będziesz miał podzielone

Co do biohumusa, moim zdaniem jeżeli lejesz 100% zalecanej dawki to możesz podlewać. Tym bardziej, jeżeli masz tam najtańszą ziemię z biedrony czy tesco.

z fartem do końca:smokee:

biedroneczka

Well-known member
Buchów
2
Nie wiem czy to jest wina doniczek, bo zwróć uwagę że na litrową doniczkę wchodzi więcej ziemi niż wody. Stosunek wynoi około 1 litr wody na ok. 1,5 litra ziemi (bo też jest podawana w litrach). W związku z tym do 5 litrowej butelki wody wejdzie około 7,5 litra ziemi. Czyli licząc w ten sposób kolega ma na pewno 7 litrowe donice.
dawaj linki do tych rewelacji :)

Chyba, że... się rozchodzi o to, że ziemia opada, zbija się... wtedy się zgodzę. W innym wypadku litr to litr - niezależnie od tego, co to jest.

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
dawaj linki do tych rewelacji :)

Chyba, że... się rozchodzi o to, że ziemia opada, zbija się... wtedy się zgodzę. W innym wypadku litr to litr - niezależnie od tego, co to jest.

zgadza się że litr to litr :) , ale
generalnie chodziło o zbijanie ziemi i ilość jaka wchodzi do doniczki. Czyli de facto do jednolitrowej doniczki wchodzi około 1,5 litra ziemi ze względu na to że się zbija :)
linku ci nie podam, bo tego typu problem rozczytywałem jakiś czas temu, no chyba że nalegałbys to może gdzieś go jeszcze wykopie w wolnej chwili <joint>

biedroneczka

Well-known member
Buchów
2
no spoko - rozumiem.

jednak w uprawie konopi chodzi o to, żeby ziemia nie była zbita (chyba nawet w każdej o to chodzi). więc lepiej jak 1 litr będzie jednym litrem ;) no i potem miejsce na korzenie...

w każdym razie dalej obstawałbym przy przesadzeniu.

hasz1980

Well-known member
Buchów
0
Z tym przesadzeniem to nie za bardzo bo wieksze 3 doniczki mi nie wejdą a nie chce wyrzucac roslinki niepotrzebnie, z ta lampą to też nieciekawie bo troszke nowa kosztuje a nie stac mnie na nia narazie:/mogłem odrazu kupić 150 albo 250w:/zauważyłem że na listkach nie wszystkich pojawiaja się takie brązowe plamki tak więc możliwe że gleba za kwaśna i dlatego nie chce wystrzelić w góre.Te młode tez się wolniutko rozwijają ale to pewnie dlatego że włożyłem je odrazu do doelowych donic.Zapodam dziś fotki jak wyglądają na dzień dzisiejszy.PozdroI dzięki za rady!!

dzonokel90

Active member
Buchów
0
Ja bym na twoim miejscu podsypał roślinkę garścią dolomitu, na pewno nie zaszkodzi i wyreguluje ph :), duży paczka kosztuje ok. 5 zł w ogrodniczym.

hasz1980

Well-known member
Buchów
0
Dzięki tak zrobię:)A jutro pod wieczór dam nowe fotosy mojich małych śmierdzieli:)POZDRO

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół