• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Co się dzieje z roślinką? Pomocy

Wyszukiwarka Forumowa:

TheMakabeMokumba

Well-known member
Buchów
0
Witam,

Może jestem przewrażliwiony, ale to moja pierwsza hodowla. Już nawijam..

HPS 400, Box 90x60x170,
temp 24/30, Wilgotnośc 40-60%
roślinki WW/BB
PH Ziemie około 7

Na liściach roślinki pojawiły się dziwne plamki sami oceńcie na zdjęciach co to jest czy jakiś niedobór w tak młodym wieku? W przypalenie jest bardzo wątpliwie, może coś z glebą? Wydaje mi się, że jest to martwica ale od czego powstała. Proszę o diagnozę i z góry dziekuje!

Sory za zdjęcia są robione z laptopa...

1percenthc

Well-known member
Buchów
5
PH ziemi ma być poniżej 7 !! nie około...

---------- Aktualizacja posta 09:41 ---------- Czas poprzedniego posta 09:38 ----------

Sorki za szybko kliknąłem zatwierdź ;D
<peace>

Według mnie jeżeli ziemia ze sklepu to nie mogą być niedobory tak wcześnie.
Możliwe że lampa jest za nisko i pali listki. Nie napisałeś... Masz w ogóle wiatrak?

TheMakabeMokumba

Well-known member
Buchów
0
Łącznie 5:) + cooltuba.
2x wyciągające powietrze (jeden 12x12 komputerowy) drugi od okapu kuchennego zamontowany na górze szafy który wyciąga gorące powietrze z cooltuby.
3 wtłaczające 2x 12/12 cm plus jeden chłodzący żarówe w cooltubie 125m3.

Także to nie ich wina:/ Tak jak pisalem temperatura jest raczej opanowana. Obecnie Listki trzymam około 55 cm nad lampą, w tej chwili zwiększyłem do 70 cm.

Myślisz że to PH? Ziemia jest sklepowa, przedział pH na niej jest napisany od 5,5 do 6,5 mi jednak PH metr wskazuje lekko ponad 7:/ jest to dziwne bo niczym nie nawozilem, nawet dolomitem:/ spróbuje obniżyc Ph poprzez wode z cytryną

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Łącznie 5:) + cooltuba.
2x wyciągające powietrze (jeden 12x12 komputerowy) drugi od okapu kuchennego zamontowany na górze szafy który wyciąga gorące powietrze z cooltuby.
3 wtłaczające 2x 12/12 cm plus jeden chłodzący żarówe w cooltubie 125m3.

Także to nie ich wina:/ Tak jak pisalem temperatura jest raczej opanowana. Obecnie Listki trzymam około 55 cm nad lampą, w tej chwili zwiększyłem do 70 cm.

Myślisz że to PH? Ziemia jest sklepowa, przedział pH na niej jest napisany od 5,5 do 6,5 mi jednak PH metr wskazuje lekko ponad 7:/ jest to dziwne bo niczym nie nawozilem, nawet dolomitem:/ spróbuje obniżyc Ph poprzez wode z cytryną

Sprawdź temperaturę, teremometr to prosty przyrząd na pewno masz:)

Jak będzie nie tak wyłącz te wtłaczające i będzie po sprawie a 1 wyłącz odrazu. Żeby nie wtłaczać więcej powietrza niż może wyjść.Jak z wilgotnością w tym okresie potrzebuje jej duzo. Jaki masz PH momierz bo jak taki do wkładania do ziemi za 20-50 zł to go wyrzuć. Płynem z GHE za 28 zł (na all, w growshopach) można taki podstawowy pomiar robić.

Jak to posprawdzasz, to ja bym zrobił tak:
wzioł dobrą ziemie zrobił mieszankę i przesadził z tego kubka do większej doniczki, do ziemi koniecznie dodaj dolomit (najlepiej poczytaj o mieszankach na forum).

I spokojnie czekał czy będzie lepiej.

TheMakabeMokumba

Well-known member
Buchów
0
Przecież pisałem temp. 24-30 st w zależności tego czy jest gorąco czy nie na zewnątrz, termometry mam aż dwa:) Wilgotnośc 40-60%

Roślinka i tak za dwa dni idzie do 12 litrowej donicy, zrobię tak jak mówisz z mieszanką a orientujesz się czy może w ogrodniczych są takie PH mierze z płynem GHE?

---------- Aktualizacja posta 10:57 ---------- Czas poprzedniego posta 10:47 ----------

A czy kwasomierz glebowy helinga byłby dobry bo takie coś znalazłem w moim ogrodniczym?

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Sorka nie doczytałem z tą temp.

Tu jak wygląda ten płyn GHE:

Odnośnie tego helinga to nie wiem, ale jak ten PH do wkładania do gleby kupiłeś w ogrodniczym, to zwróć go 3 razy i weź kasę z powrotem, z nich działa 1/10 ja miałem w swojej krótkiej karierze 3 (zdobyczne nie kupowałem tego) wszystkie totalnie z***...

Ogólnie każdy płyn będzie lepszy bo coś mierzy a te mierniki nic... .

Jak masz taką temp to nie przypalenie od lampy (chyba że z kroplą wody).

Nie przejmuj się nie zmieniaj nic jak ma dobre warunki pewnie się ogarnie, nowa ziemia powinna tez jej pomóc.

Herb-at-Nick

Well-known member
Buchów
1
U mnie maleństwa też miały takie same liście i doszedłem do tego o co kaman. Otóż ziemia w która poszły po wykiełkowaniu to był substral - taki nafaszerowany składnikami mineralnymi a wiadomo że pierwsze dni ma byc zwykła ziemia.Nie wiem jak u ciebie. mam nadzieję że coś pomogłem.<lol>

Herb-at-Nick

Well-known member
Buchów
1
Nie ma czym się przejmować - u mnie wszystkie dały radę dopiero innym problemom nie podołały później : gradobicie , nornice i przymrozki.

TheMakabeMokumba

Well-known member
Buchów
0
Mi to nie grozi (indoor) :) a te liście, które Ci tak "zaatakowało" odratowały się czy martwica bo u mnie to wygląda na martwice powolną, o dziwo nowe liście które wypuszcza są zdrowe.

Mam jeszcze dwie roślinki w tej samej ziemi, one rozwijają się znacznie wolniej tzn, na początku staneły a dopiero po jakiś 3 dniach ruszyły czy ten zastój też może byc spowodowany ta zmineralizowaną ziemią?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół