Teraz HPS, w trakcie trwania uprawy będę coś kminił tak jak piszesz, coś tam w małym stopniu ogarnialem kiedyś elektrykę, ale to dawno temu i nie prawda?
Ja w żadnym stopniu ogarniam nadal.

Zepnę klocki do kupy.... jeśli zajdzie taka potrzeba,
Powiem ci że obiło mi się i oczy co tu piszesz... na Cannagramie ktoś wspominał o np. żyrandolu z energooszczędnych żarówek na E27 ale nie zgłębiałem na ten temat wiedzy, Chodź jestem zainteresowany i otwarty na nowe projekty tylko brak wiedzy i brak czasu czy tez proste lenistwo Dzięki wielkie za pomoc,
ten temat :
Siema tak jak w tytule ostatnio w sklepie znalazłem takie żaróweczki Led. Nie widziałem ich wcześniej na forum więc może warto je wziąć na warsztat. Dodam że kosztowały 12 pln @sub23
forum.haszysz.com
poleciłbym Ci także jaskinię/pieczarę: ale nie wiem czy przebrniesz przez 59 stron gadaniny : często zupełnie nie na temat :
Przeprowadzam pomiary w szafie białej od środka o wymiarach podstawy 50x88cm czyli 0,44mkw. Pomiary wykonuję luksomierzem Tasi TA8131 z sondą na kabelku. Każdy pomiar za zasuniętymi drzwiami(sonda w szafie, luksomierz poza). Podstawa została podzielona na 40 pól pomiarowych 10x11cm. Pierwsze co...
forum.haszysz.com
Wysokosprawne A++ wysokiej mocy za cenę klasy A+. Na tym daje się po modzie zrobić panel led o bardzo dobrych osiągach. Nie gorszy jak na COB CLU058 _ przy bardzo niskich kosztach. Bez modyfikacji mało trwałe przez temperaturę na diodach.
Na forum ludzie na słabszych przekraczają 1g/w : w większych pomieszczeniach przez małe straty i możliwość pracy 20 cm od roślin zapewne 1,5 g/w jest do wyciągnięcia na tym ustrojstwie. Poprzeglądaj wyniki na philipsach 13W np. Tandeta nie przeznaczona do uprawy _ a osiąga sprawność liczona na strumień lepszą od lamp sodowych.
Dogrzewanie plantacji w zimie idzie naprawdę załatwić żarowymi halogenami na e27 : większa cześć emisji jest wykorzystywana przez rośliny IR dodaje się do paneli [ biologiczne czynny zakres ] a prosty termostat załączający lub wyłączający grzejną cześć panelu to nie jest wielki problem ani koszt. Można zbudować panel na led [ cob czy paskach czy czymkolwiek ] i dogrzewać to w razie potrzeby bez pakowania się w elenktyczne grzejniki : W uprawach doświadczalnych pod świetlówkami była to standardowa metoda dodawania do spektrum IR. Lampki są nadal dostępne _ może nie wybitnie tanie ale są. Jakaś alternatywa na zimę dla kogoś kto ma leda _ i musi w wypadku zimnego okresu kapkę dogrzać pomieszczenie. Proste i raczej nie bardzo kosztowne _ za tanim termostatem układem się nie rozglądałem

Ale kto chce to coś wykombinuje aby chodziło tylko wtedy gdy jest potrzebne. [ zmieni to kapkę pokrój roślin ]. Nie wiem czy bawiłbym się w to przy boksie 1,5 m2 _ ale w 0,7 może tak ??. Taki raport mniejszości ;D
A cobem niema się co chwalić bo to było na odpierdziela zrobione, 5X LED cob grow 20w ze sklepu abc-rc za całe 7,70 za sztukę, Diody przymocowane do płytki alu, bezpośrednio do 230 na wago złączone, nad każdą diodą wiatrak z zasilacza od kompa włącznik,gniazdo też z zasilacza
Te cuda z wbudowanym zasilaczem na płytkę ?? One rzeczywiście wybitne nie są. Jakbyś szukał tanich sprawnych COB _ cmu2236 _ są klasy clu048 a kosztują 28 PLN sztuka.
ps: Fajny avatar
ps2: ten temat także może się Ci wydać interesujący :
Witam serdecznie, jako że niebawem czekają nas długie deszczowe wieczory, może tak nie całkiem niebawem ale pączki z chin czasem długo idą??? Ale do sedna: myślę nad panelem o dużej wydajności, długiej trwałości i do tego najlepiej żeby był super energooszczędny... Dla uproszczenia zakładam...
forum.haszysz.com
Może panelik z LSC 17 W z suplementem UV => jaskinia _ gdzieś TU :
strona 55 ??
na 1 m2 [ szkic lampa ma 80 cm po ramie _ na kwitnieniu odległość pracy około 20 cm _ max światła jaki warto pakować ] raczej na zasadzie overkill 2 świetlówki stykają : 4 to przesada : koszt suplementu poniżej 100 PLN [ strona 54 ?? jakoś tak i kolejne]