akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Co teraz kupić? Lampy na rynku 2022 NOWOŚCI?

Wyszukiwarka Forumowa:

perełka

Active member
Buchów
2
Witam, pomożecie mi w wyborze lampy?Oglądam i oglądam te lampy, miałem kupić Lumateka, on ma tam (90.000lm) i (2.050⁰k) ,ale trafiłem na lampę Super Plant hybrid dual, który ma mniej bo (75000lm) ale za to ma wiecej bo(2705⁰k) i teraz, czy warto stracić 15k Lumenów dla zysku około 700 kelwinów?

A MOŻE POLECICIE COS ZUPEŁNIE INNEGO?
MOŻE SĄ JAKIEŚ NOWOŚCI NA RYNKU?

U

Usunięty 81870

Guest
Sprecyzuj swoje pytanie, bo ja to się domyślam że chodzi Ci o lampę do hpsa?

perełka

Active member
Buchów
2
Nie... chodzi mi o naftową. ? Chce kupić Lampę HPS Dual spectrum 600w. Do growboxa Ale niewiem która jest najlepsza.

Ostatnia edycja:

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,710
Chce kupić Lampę do growboxa, Dual spectrum 600w. Ale niewiem która jest najlepsza.
Z lamp lumateka :

raczej ta :

niż ta :

Dostosowane do elektronicznych bebechów lampy 400V 10% sprawności więcej.
Od wszystkich producentów HPS na tej zasadzie _ elektroniczne balasty powinny być do nich dostosowane _ sprawdź specyfikacje jak by co. Philips produkował bardzo dobre lampy szklarniowe 400V swego czasu.
to => np: Lampa HPS 600W Philips Master GreenPower 400V : pewnego rodzaju standard w oprawach szklarniowych przed pojawieniem sie lamp : dwutrzonkowych :

tego rodzaju :

pol_pl_Lampa-Gavita-Pro-750W-400V-EL-DE-1559_2.jpg

najlepsze typy : specjalne oprawy o wysokiej skuteczności do 1,8 umol/J razem z oprawą : kres technologii w zasadzie.

ta lampa z kolei =>

pol_pl_Lampa-400W-Super-Plant-Hybrid-DUAL-1024_1.jpg
pol_pl_Lampa-400W-Super-Plant-Hybrid-DUAL-1024_2.jpg

jest połączeniem dwu "palników" Palnik MH psuje sprawność lampy _ dodając kapkę światła z zakresu niebieskiego. Trwałość tego drugiego jest z zasady niższa od palnika lampy sodowej.

Imo. Bardziej się opłaca dodać niebieskiej składowej lampkami philips 13W A+ 6500K do dostania za 10 zeta sztuka _ żyrandol z nich dookoła lampy HPS _ i masz : Sprawniej do tego niż taki palnik MH. dodasz 6 sztuk po oskalpowaniu i wyjdziesz na tym lepiej niż na hybrydzie. Palniki MH klasyczne mają może 1,0 umol/J _ a philipsy do żyrandola ~1,7 po oskalpowaniu. Nie opłaca się kupować lamp. hybrydowych _ taniej idzie to załatwić inaczej _ i sprawniej paradoksalnie. Nawet budowa lampy typowo na wega z żyrandoli jest opłacalna _ mniej prądu zjedzą od MH klasycznej [ CMH sa lepsze ale i tak ... ] _ teraz to już przeszłość i ... ciekawostka o której imo. można zapomnieć.
Lub opcja naświetlaczy zewnętrznych 6400K V tac evolution 100W z dodanym wiatrakiem [ grzeją się kapkę_ trwałość spada przez to ] : zdecydowanie sprawniejsze od dowolnych lamp MH. Przynajmniej 1/3 mocy mniej dla podobnych efektów.

ps: dlaczego HPS ?? masz elektroniczny statecznik ?? na gotowo ?? Na 3-4 grow idzie złożyć sprawniejsze oświetlenie z lamp do żyrandola w tej chwili. Z wadami i wymuszeniem stylu uprawy z małą odległością od źródła : ale na 500 W : będzie już więcej fotonów niz z sodówki 600 W.

Ostatnia edycja:

perełka

Active member
Buchów
2
Mam elektroniczny ballast z funkcją SL 600w a czego HPS? Odszedłem od niego jakiś czas temu i zacząłem robić pod Ledami Cob-ami, teraz planuje znowu odpalić hps-a... nie mam nic złego do powiedzenia na temat ledow, powiem jeszcze że u mnie to jest tak:
Lato: Led
Zima: HPS

Co do Phillipsa też zastanawiałem się nad kupnem Master Son-T PIA green power

Zakup lampy....Niby proste a jednak złożone....?

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,710
Zakup lampy....Niby proste a jednak złożone....?

;)

Zima: HPS

Promienniki IR _ lampki żarowe _ na e27 _ masz dogrzewanie : podepnij pod termostat _ załączanie poniżej pewnej wartości _ dodatkowo suplementacja IR _ Halogeny reflektorowe ;)

Zainteresowany ? Byłbyś prekursorem. [ niezupełnie powszechnie używano je do suplementacji IR przed pojawieniem się diod : w tym wypadku 2 pieczenie przy jednym ogniu ]

Pokaż ta lampa COB ;)

perełka

Active member
Buchów
2
Teraz HPS, w trakcie trwania uprawy będę coś kminił tak jak piszesz, coś tam w małym stopniu ogarnialem kiedyś elektrykę, ale to dawno temu i nie prawda? Powiem ci że obiło mi się i oczy co tu piszesz... na Cannagramie ktoś wspominał o np. żyrandolu z energooszczędnych żarówek na E27 ale nie zgłębiałem na ten temat wiedzy, Chodź jestem zainteresowany i otwarty na nowe projekty tylko brak wiedzy i brak czasu czy tez proste lenistwo uniemożliwiają mi działanie w tym kierunku Dzięki wielkie za pomoc,

Ostatnia edycja:

perełka

Active member
Buchów
2
A cobem niema się co chwalić bo to było na odpierdziela zrobione, 5X LED cob grow 20w ze sklepu abc-rc za całe 7,70 za sztukę, Diody przymocowane do płytki alu, bezpośrednio do 230 na wago złączone, nad każdą diodą wiatrak z zasilacza od kompa włącznik,gniazdo też z zasilacza

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,710
Teraz HPS, w trakcie trwania uprawy będę coś kminił tak jak piszesz, coś tam w małym stopniu ogarnialem kiedyś elektrykę, ale to dawno temu i nie prawda?

Ja w żadnym stopniu ogarniam nadal. ;) Zepnę klocki do kupy.... jeśli zajdzie taka potrzeba,
Powiem ci że obiło mi się i oczy co tu piszesz... na Cannagramie ktoś wspominał o np. żyrandolu z energooszczędnych żarówek na E27 ale nie zgłębiałem na ten temat wiedzy, Chodź jestem zainteresowany i otwarty na nowe projekty tylko brak wiedzy i brak czasu czy tez proste lenistwo Dzięki wielkie za pomoc,
ten temat :

poleciłbym Ci także jaskinię/pieczarę: ale nie wiem czy przebrniesz przez 59 stron gadaniny : często zupełnie nie na temat :

Wysokosprawne A++ wysokiej mocy za cenę klasy A+. Na tym daje się po modzie zrobić panel led o bardzo dobrych osiągach. Nie gorszy jak na COB CLU058 _ przy bardzo niskich kosztach. Bez modyfikacji mało trwałe przez temperaturę na diodach.
Na forum ludzie na słabszych przekraczają 1g/w : w większych pomieszczeniach przez małe straty i możliwość pracy 20 cm od roślin zapewne 1,5 g/w jest do wyciągnięcia na tym ustrojstwie. Poprzeglądaj wyniki na philipsach 13W np. Tandeta nie przeznaczona do uprawy _ a osiąga sprawność liczona na strumień lepszą od lamp sodowych.

Dogrzewanie plantacji w zimie idzie naprawdę załatwić żarowymi halogenami na e27 : większa cześć emisji jest wykorzystywana przez rośliny IR dodaje się do paneli [ biologiczne czynny zakres ] a prosty termostat załączający lub wyłączający grzejną cześć panelu to nie jest wielki problem ani koszt. Można zbudować panel na led [ cob czy paskach czy czymkolwiek ] i dogrzewać to w razie potrzeby bez pakowania się w elenktyczne grzejniki : W uprawach doświadczalnych pod świetlówkami była to standardowa metoda dodawania do spektrum IR. Lampki są nadal dostępne _ może nie wybitnie tanie ale są. Jakaś alternatywa na zimę dla kogoś kto ma leda _ i musi w wypadku zimnego okresu kapkę dogrzać pomieszczenie. Proste i raczej nie bardzo kosztowne _ za tanim termostatem układem się nie rozglądałem ;) Ale kto chce to coś wykombinuje aby chodziło tylko wtedy gdy jest potrzebne. [ zmieni to kapkę pokrój roślin ]. Nie wiem czy bawiłbym się w to przy boksie 1,5 m2 _ ale w 0,7 może tak ??. Taki raport mniejszości ;D

A cobem niema się co chwalić bo to było na odpierdziela zrobione, 5X LED cob grow 20w ze sklepu abc-rc za całe 7,70 za sztukę, Diody przymocowane do płytki alu, bezpośrednio do 230 na wago złączone, nad każdą diodą wiatrak z zasilacza od kompa włącznik,gniazdo też z zasilacza

Te cuda z wbudowanym zasilaczem na płytkę ?? One rzeczywiście wybitne nie są. Jakbyś szukał tanich sprawnych COB _ cmu2236 _ są klasy clu048 a kosztują 28 PLN sztuka.

ps: Fajny avatar ;)

19342.jpg

ps2: ten temat także może się Ci wydać interesujący :

Może panelik z LSC 17 W z suplementem UV => jaskinia _ gdzieś TU :

strona 55 ??

na 1 m2 [ szkic lampa ma 80 cm po ramie _ na kwitnieniu odległość pracy około 20 cm _ max światła jaki warto pakować ] raczej na zasadzie overkill 2 świetlówki stykają : 4 to przesada : koszt suplementu poniżej 100 PLN [ strona 54 ?? jakoś tak i kolejne]

na-jednej-wysokosci_23.jpg
na-jednej-_wys_1.jpg
na-jednej-wysokosci_2.jpg

Ostatnia edycja:

perełka

Active member
Buchów
2
Heh nie napisałem wcześniej ale ja doswietlalem te coby takimi samymi, Tzn wiem gdzie dzwony biją, tylko niewiem w którym kościele ??? to na miarę hpsa 600 ile trzeba by było tych płytek z Ledami? (Całych żarówek)

Gość.

Well-known member
Buchów
1,913
Ależ pokaż, nie daj się prosić. My ze Subem rajcujemy się takimi projektami. Najważniejsze w lampach jest to by świeciły jak najlepiej, a nie żeby wyglądały najlepiej.

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,710
to na miarę hpsa 600 ile trzeba by było tych płytek z Ledami? (Całych żarówek)

Licząc sprawnosc HPS 1,5 umol/J z oprawą => 440 W mniej więcej : szacunkowo : 26 sztuk powiedzmy i -> 442W mocy : obrazek up: 25 sztuk na m2 [ max światła jaki warto ;) ] dla maxa światła jakie warto wpakować na 1,2x1,2 m2 => 600 W : 500 W jest już wypasem. powiedzmy 30 sztuk równomiernie rozmieszczonych nad powierzchnia w małej odległości od roślin : 390 PLN za lampki : oprawki ceramiczne są po 2 zeta do dostania przez net : nieheblowane kantówki wkręty kable i kilka pstryczków. w 500 PLN się idzie zmieścić przy wersji więcej światła realnie nie warto. Bez moda z lepszym chłodzeniem : na 4 uprawy źródła. [ nikt takich powierzchni pod tym nie robi ]

perełka

Active member
Buchów
2
Heh nie napisałem wcześniej ale ja doswietlalem te coby takimi samymi, Tzn wiem gdzie dzwony biją, tylko w którym kościele ??? to na miarę hpsa 600 ile trzeba by było tych płytek z Ledami? (Całych zarowek
Licząc sprawnosc HPS 1,5 umol/J z oprawą => 440 W mniej więcej : szacunkowo : 26 sztuk powiedzmy i -> 442W mocy : obrazek up: 25 sztuk na m2 [ max światła jaki warto ;) ] dla maxa światła jakie warto wpakować na 1,2x1,2 m2 => 600 W : 500 W jest już wypasem. powiedzmy 30 sztuk równomiernie rozmieszczonych nad powierzchnia w małej odległości od roślin : 390 PLN za lampki : oprawki ceramiczne są po 2 zeta do dostania przez net : nieheblowane kantówki wkręty kable i kilka pstryczków. w 500 PLN się idzie zmieścić przy wersji więcej światła realnie nie warto. Bez moda z lepszym chłodzeniem : na 4 uprawy źródła. [ nikt takich powierzchni pod tym nie robi

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,710
Ja lece na son-t chyba najlepsza lampa do dostania :)

Philips _ był chyba zawsze uważany za najlepszego producenta lamp HPS do uprawy roślin. Te uliczne także się nadawały :unsure: son-t pia jakoś tak się to ustrojstwo zwało. Kiedyś byłem miłośnikiem ulicznych typów i uważałem, że nie warto tych specjalnych _ ale chyba... te specjalne są nieco lepsiejsze _ szczególnie te 400V. Spektrum niby pomijalne różnice _ ale optymalizacja pod wartość strumienia lamp do szklarni. Dwutrzonkowe kapkę odbiegały spd od ulicznika. Mam gdzieś dane ze spektroradiometru dla "sciemnianej" lampy tego gatunku. Dla całej serii ustawień _ 6 lat temu ?? nie wiem gdzie to upchałem.

Czy każdy balast elektroniczny jest dostosowany do odpalania wszelakich typów ?? Ciekawe _ nigdy nie miałem elektronika ;) I się jakoś nimi wcale nie interesowałem.

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół