akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Co to? Czy to mozaika tytoniowa⁉️

Wyszukiwarka Forumowa:

bialymis

Member
Buchów
6
Cześć wszystkim.
Mam pewien problem. Dziewczyn jest 7 w biobizz light mix, pod lampą lumatek 300w. To 17 dzień życia. Tylko na jednej pojawiło się takie zjawisko
pomidorek.jpg

Dziewczyny w poniedziałek dostały pierwszy raz jeść kristalon zielony 18-18-18
(Skład: azot ogólny – 18% N (w tym: 4,9% N-NO3; 3,3% N-NH4 i 9,8% N-NH2); fosfor – 18% P2O5; potas – 18% K2O; magnez – 3% MgO; siarka – 2% S; EC 0,1% roztworu – 0,9)
Oświetlenie 18/6
Co to za cholerstwo⁉️

Żul

Miglanc
Buchów
23,054
Hmm, zazwyczaj niczego groźnego na moich roślinach nie czyniła i ustawała na dolnych piętrach. Pamiętaj o tym, że może się przenosić na zdrowe rośliny poprzez kontakt z zakażonymi roślinami lub przedmiotami które miały kontakt z zakażona roślina (np. nożyczki).Także jeżeli nie chcesz ryzykować to wy*** ją i przedłuż trochę planowanego Wega, żeby wypełnić całą powierzchnię namiotu. :)

TommyChong

Nate Higgers.
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
2,440
Odznaki
6
Wymocz sprzęt w wybielaczu. Etanol na to nie działa.

bialymis

Member
Buchów
6
Tak to mozaika.
I co z tym teraz zrobić? Wywalić ją , czy czym się to leczy
Hmm, zazwyczaj niczego groźnego na moich roślinach nie czyniła i ustawała na dolnych piętrach. Pamiętaj o tym, że może się przenosić na zdrowe rośliny poprzez kontakt z zakażonymi roślinami lub przedmiotami które miały kontakt z zakażona roślina (np. nożyczki).Także jeżeli nie chcesz ryzykować to wy*** ją i przedłuż trochę planowanego Wega, żeby wypełnić całą powierzchnię namiotu. :)
Poczekam jak podrośnie, jak nic się nie zmieni to wywalę. Dzięki za radę.

Żul

Miglanc
Buchów
23,054
Odkażam 70% alkoholem i działa. Ciąłem nie raz i nie widziałem, żeby przenosiło się na inne rośliny.
Nope:) nie robotajet ponoć.
To dawaj jakieś źródło które mówi inaczej. I ziomki z jakiegoś forum się nie liczą.

TommyChong

Nate Higgers.
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
2,440
Odznaki
6
Odkażam 70% alkoholem i działa. Ciąłem nie raz i nie widziałem, żeby przenosiło się na inne rośliny.

To dawaj jakieś źródło które mówi inaczej. I ziomki z jakiegoś forum się nie liczą.
Proszę.

Wybielacz

Jakiś związek sodu. Może pirosiarczan też działa...

Powyżej tylko co dziala, o alkoholu nic.

Tu za to wyjaśnione czemu alkohol nie działa. O dziwo zwykle mleko też dezaktywuje wirusa przez co się nie roznosi. Oczywiście roślina dalej do ognia.

No. To o alkoholu.
Cytat:
"According to the Centers of Disease Control and Prevention, alcohol-based hand sanitizers are effective against human viruses with a membrane, such as Rhinovirus, also known as the common cold. Since TMV does not have a membrane, there is minimal evidence that alcohol-based hand sanitizers will inactive it."

Sorry, że nie po polsku ale po naszemu to mozna przepis na rosół znaleźć a nie dobre info XD po angielsku publikuje pół świata za to...

BetonowyDaniel

Edward A. Murphy
Buchów
6,440
Odznaki
11
Nie ma nic, że nie działa , tylko , że jest mała szansa że środki na bazie alko nie dadzą rady. A w pierwszym jest o zapobieganiu a nie o dezynfekcji..

• To avoid seed-borne mosaic viruses, soak seeds of susceptible plants in a 10% bleach solution before planting.

Ostatnia edycja:

bialymis

Member
Buchów
6
Widzę,że całkiem ciekawa dyskusja się wywiązała z ważnymi wnioskami i za to chciałem podziękować.

TommyChong

Nate Higgers.
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
2,440
Odznaki
6
Nie ma nic, że nie działa , tylko , że jest mała szansa że środki na bazie alko nie dadzą rady. A w pierwszym jest o zapobieganiu a nie o dezynfekcji..
🤦‍♂️
there is minimal evidence that alcohol-based hand sanitizers will inactive it.

Raczej odwrotnie niż to, co piszesz.
Doczytałem, że spowodowane jest to brakiem membrany lipidowej którą etanol rozpuszcza. Dodatkowo niektóre wirusy atakujące rośliny są chronione jakimiś białkami przez co właśnie ma nie działać.

Ogólnie w testach, co działa przeciw tmv nikt samego etanolu przez to nie testował. Raczej dedykowane środki do dezynfekcji szklarni. Także, oby nikomu to nie było potrzebne.

Zie-lony

Well-known member
Weteran
Buchów
4,468
Odznaki
6
Nic nie wyrzucaj, kur...przeca to nie dżuma..i nigdy nikomu z plantem nic nie zrobiła😏

Przynajmniej ja, nigdzie nie widziałem 🤔

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół