CO2 test

Wyszukiwarka Forumowa:

MiczBuhanen

Well-known member
Post贸w
770
Buch贸w
2,426
Odznaki
3
a jest jeszCe taka torba Co2 "Boost Buddy" masz mo偶e zamiar sprawdzi膰...馃
No w艂a艣nie te偶 mia艂em kiedy艣 tego buddy boosta i ona chyba dzia艂a na zasadzie fermentacji.... Tutaj w torbie by艂 po prostu bia艂y proszek wi臋c pewnie ma zachodzi膰 jaka艣 reakcja chemiczna. Jak mi wpadnie w r臋ce to sprawdz臋 ale cud贸w si臋 nie spodziewam. "Zajrzenie" Kilka razy dziennie do boxa pewnie da du偶o lepszy efekt :)

spooge

Well-known member
Post贸w
151
Buch贸w
65
Zaskakuj膮cy wynik musz臋 przyzna膰. Zawodowo zajmuj臋 si臋 tematem czujnik贸w biurowych, kt贸re mi臋dzy innymi mierz膮 CO2. Mam dane z r贸偶nych biur naszpikowanych czujnikami i tam w dni robocze spokojnie dobija do 1000ppm, a nawet w szczytowych godzinach przekracza.
Tylko co wiele par p艂uc, to nie jedna.
Skombinuj sobie jeszcze jakiego艣 du偶ego psa, to b臋dziesz mia艂 na pewno sporo wi臋cej. Albo nie wietrz pomieszczenia zbyt cz臋sto ; )

MiczBuhanen

Well-known member
Post贸w
770
Buch贸w
2,426
Odznaki
3
Zaskakuj膮cy wynik musz臋 przyzna膰. Zawodowo zajmuj臋 si臋 tematem czujnik贸w biurowych, kt贸re mi臋dzy innymi mierz膮 CO2. Mam dane z r贸偶nych biur naszpikowanych czujnikami i tam w dni robocze spokojnie dobija do 1000ppm, a nawet w szczytowych godzinach przekracza.
Skombinuj sobie jeszcze jakiego艣 du偶ego psa, to b臋dziesz mia艂 na pewno sporo wi臋cej. Albo nie wietrz pomieszczenia zbyt cz臋sto ; )
W boxie mam zamkn膮膰 tego psa razem z krzakami ?
W miejscu gdzie mieszkam i 艣pi臋 chce mie膰 jak najmniej CO2 w powietrzu dlatego mam uchylone okno przez ca艂y rok bo takie wysokie st臋偶enia s膮 ju偶 odczuwalne i nie s膮 zdrowe dla cz艂owieka.

呕**l

#_#
Obs艂uga forum
Moderator
Post贸w
9,603
Buch贸w
17,018
Odznaki
4
Pewnie w tych biurach jest jeszcze co艣 takiego jak wentylacja mechaniczna. :oczy:

MiczBuhanen

Well-known member
Post贸w
770
Buch贸w
2,426
Odznaki
3
Siema ostatnio kupilem na chi艅skim portalu miernik co2 z wifi. Kosztowa艂 100 pare PLN i dosy膰 sceptycznie by艂em do niego nastawiony ale por贸wna艂em go z kontrolerem i wyniki s膮 bardzo por贸wnywalne. Kontroler zawy偶a o oko艂o 50ppm. Poni偶ej wrzucam screeny z pomiaru. Ciekawa opcja jest to 偶e dokupuj膮c inteligentne gniazdko i podpinaj膮c elektrozawor mo偶na go u偶y膰 jako kontrolera do podawania co2 z butli

I sam miernik

Well-known member
Post贸w
147
Buch贸w
137
Korzystaj膮c z chi艅skich technologii, z pocz膮tku zawsze pi臋knie dzia艂a, ale po kr贸tkim czasie bywa to r贸偶nie ( tak z w艂asnego do艣wiadczenia ). Mimo wszystko fajny gad偶et馃憤 trzymam kciuki by s艂u偶y艂 jak najd艂u偶ej 馃槈

spooge

Well-known member
Post贸w
151
Buch贸w
65
Ja bym si臋 skusi艂 na taki kombajn typu Elsys ERS CO2. Poza CO2 mierzy temperatur臋, wilgotno艣膰, a nawet nat臋偶enie ruchu, co akurat potrzebne nie jest. Je艣li kto艣 zna si臋 na programowaniu, to sobie mo偶e pi臋knie zaprogramowa膰 alerty. Niestety kosztuje prawie patyka.

MiczBuhanen

Well-known member
Post贸w
770
Buch贸w
2,426
Odznaki
3
Siema idac za ciosem wrzuci艂em na test generator CO2 buddy boost. W odr贸偶nieniu do tamtej torby ten jest na bazie jakiej艣 grzybni. Potrzymam z tydzie艅 i zobaczymy ile to jest warte.
Poziom CO2 wyj艣ciowy 450-500ppm (pomiar z dw贸ch czujnik贸w). Torba w namiocie 2m2 i w艂膮czony wentylator mieszaj膮cy.

MiczBuhanen

Well-known member
Post贸w
770
Buch贸w
2,426
Odznaki
3
Czas na podsumowanie.
Test startowalem z poziomu oko艂o 450-500 ppm i w sumie po dw贸ch dniach poziom CO2 utrzymywa艂 si臋 w podobnych zakresach wi臋c 偶eby dok艂adniej sprawdzi膰 wrzucilem ta torb臋 do plastikowego pojemnika oko艂o 50l. I tam st臋偶enie sobie ros艂o a偶 po 4 dniach osi膮gn臋艂o 1800 ppm wi臋c torba produkuje CO2.
Producent tej torby podaje 偶e mo偶na j膮 stosowa膰 w boxach o powierzchni 1.2x1.2m (co przy 2m wys daje nam 2.88m3) wi臋c aby uzyska膰 sensowne st臋偶enie musia艂bym u偶y膰 ponad 50 takich toreb w boxie 1.2x1.2 oczywi艣cie bez wentylacji. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia poniewa偶 producent podaje 偶e torba b臋dzie wytwarza膰 CO2 przez 6 miesi臋cy... ale chyba 6 miesi臋cy od daty produkcji bo torby ani nie otwieramy ani nie dziurawimy tak jak w poprzednim tescie. Po prostu wyci膮gamy ja z pude艂ka i wieszamy.
Na koniec testu do plastikowego pojemnika wsadzi艂em w臋偶yk przez kt贸ry wdmuchnalem powietrze z p艂uc i wynik podskoczy艂 do ponad 4000ppm wi臋c jeden m贸j wydech wytworzy艂 znacznie wi臋cej CO2 ni偶 torba pracuj膮ca przez kilka dni.
Jako minus dodam jeszcze 偶e strasznie 艣mierdzi ta torba.

Podsumowuj膮c:
- torba produkuje CO2 jednak ilo艣ci s膮 tak nieznaczne 偶e nie ma sensu jej stosowa膰 nawet w pomieszczeniu bez wentylacji
- cz艂owiek i wydychane przez niego powietrze jest znacznie lepszym 藕r贸d艂em CO2, zamiast kupowa膰 te torby lepiej pochuchac i podmuchac na planty ;)

Wzrost CO2 po dmuchni臋ciu

St臋偶enie w ci膮gu kilku dni w 50l pojemniku

Tak wygl膮da wk艂ad torby

Syn Ebnera

Well-known member
Post贸w
1,015
Buch贸w
2,998
Co teraz b臋dziesz testowa艂? Ciekawi mnie ile produkuje si臋 co2 przy spalaniu tlenu przy 艣wieczkach, pewnie gowno 鈽猴笍

Well-known member
Post贸w
147
Buch贸w
137
Nied艂ugo odpalam grow wi臋c testowane b臋dzie zastosowanie CO2 w praktyce ;)
Mo偶naby stestowac 艣wieczki, bimbrownie albo spalanie gazu ziemnego ale to ju偶 innym razem
Ch臋tnie bym zobaczy艂 jak to jest z tymi bimbrowniami. Niekt贸rzy z nich korzystaj膮, ciekawi mnie ile to faktycznie daje.
Robisz b. fajne testy, ch臋tnie si臋 to czyta. Szacun, buszek leci, jak zwykle.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zni偶ki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

G贸ra D贸艂