klev napisał:
Wysło mi ze taki bombelek to jednak dużo bo dziś rano butla była pusta (tydzień działała na patent ze szklanką)...... więc reduktor jest niezbędny
dużo?? może malo?? hmmm.....cięzko powiedzieć. to ma związek z wentylacja. nie pamiętam ale komuś już pisalem że lepszym rozwiązaniem jest podawać co2, nie przez caly czas a np. dwa razy dziennie wylączając jednocześnie na powiedzmy 0,5 godziny wentylacje.
chodzi o ekonomię. po co podawać co2 bez przerwy przy pracującej wentylacji? to marnotrawstwo. rosliny nie nadążają z pobieraniem co2 z powietrza które z moment zostaje usunięte z boxa.
klev napisał:
Tam jest ilość litrów na godzine (l/h), to jaką dawke mam załączyć na box 50x50x150 (0,24m3) z lampą HPS 250w.
stosując technikę z wylączaniem wentylacji można w prosty sposób policzyć ile gazu należalo by dodać do powietrza aby uzyskać odpowiednie stęzenie co2.
i tak zakladając ze w powietrzu co2 stanowi 0,04% musieli byśmy dodać tyle co2 aby doprowadziś do stężenia przyjetego za odpowiednie czyli 0,2 %( dwukrotna zawartość co2 w pow. czyli 0,4% jest już szkodliwa).
wynika więc że aby uzyskać odpowiednie stężenia co2 w powietrzu musimy wpuścić do box-a 0,16% jego obiętości. to już latwo przeliczyć:
w twoim przypadku V box-a:
V(b)=50x50x150=375l
więc do odpowiedniego stężenia co2 w powietrzu należalo by do boxa wpuścić:
0,16%V(b)= 0,0016v(b)=0,6l
czyli dodając jednorazowo 0,6l co2 przy jednoczesnym wylączeniu went. uzyskasz wymagane stężenie gazu w powietrzu.
lechpoz napisał:
Przy takiej ilości można osiągnąć nadproduktywność i nasza skoksowana roślina będzie miała dużo większy plon i możliwe że dojdzie szybciej od 1-3 tygodni :tongue:
Ale żeby osiągnąć takie wspaniałe rezultaty trzeba mieć odpowiednio optymalne oświetlenie oraz temp. 38 st. C i więcej podlewania oraz pożywek

Niestety taki poziom jest bardzo trudny do osiągnięcia :scratch:
ze względu na niedostateczną precyzję dawkowania zawsze lepiej dać mniej gazu niż więcej. dobra będzie ilość poniżej wyliczonej.
jak wiadomo co2 jest 1,5 raza cięższe od powietrza więc będzie zawsze gromadzić się przy dnie szafy. aby uzyskać równomierny poziom co2 w calej obiętości szafy przydatny jest wentylator mieszający powietrze.
klev napisał:
co specjalista to jednak specjalista
nie uważam się za takiego choć z gazami technicznymi mam trochę do czynienia.