nasiona marihuany

Czego im brakuje?

Wyszukiwarka Forumowa:

pakowski

Well-known member
Buchów
1
Nie wiem czy moim maluchom coś brakuje, czy są przenawożone.
Na Veg dostawały połowę dawki, 2 podlania z nawozem, jedno bez.
Na flow dostają też połowę dawki, 2x podlanie z nawozem, 1 podlanie bez nawozu.
Końcówki liści są jakby popalone, ale z drugiej strony od dołu największe liście żółte się zrobiły i je oberwałem.
Są w 2 tyg flow.
Jedna roślina zawija krawędzie do góry. Kolejna sprawa to liście na samych szczytach są jasno zielone, jakby im azotu brakowało, jednak na dole rośliny wszystko jest ok

Plant 1:
Widać lekko żółte końcówki, a główny szczyt jest jasno zielony.

normal_20170530_223648.jpg

normal_20170530_223653.jpg

Plant 2:
Ten znowu wywija krawędzie liści do góry, w rurki i ma kilka plamek brązowych

normal_20170530_223701.jpg

Plant 3:
Ten ma bardzo jasne liście na topach. Czegoś mu brakuje. Ale czego i jak? Podlewam je Terra Vega na wegu, Terra Flow, Cannazym, Leje boosta, wyrównuje PH pożywki do 6.0-6.2
normal_20170530_223751.jpg

normal_20170530_223936.jpg

normal_20170530_223942.jpg

Plant 4:
Nowy nabytek. Rósł cały czas dobrze, miał ziemie z nawozami plagronu na pierwsze 3 tyg życia. W tym czasie nie było problemu. Teraz dostał pierwszą dawkę nawozu na weg w wielkosci 70% i ma popalone końcówki. Za mało żarcia czy za dużo?

normal_20170530_225249.jpg

Wszystkie odmiany to automaty. Wodę mam przefiltrowaną, ma bardzo małą twardość i mało wapna/kamienia

Chory Królik

Well-known member
Buchów
4
Siema. Moge pomoc jedynie co do planta nr 4, bo tez dopiero sie ucze rozpoznawac problemy. Popalone koncowki oxnaczaja przenawozenie, zreszta sam napisales ze stalo sie tsk dopiero po podlaniu nawozem. Teraz sama woda az sie unormuje sytuacja.

Co do planta nr 2 to eydaje mi sie, ze moze jest za nisko lampa i jest popalony od ciepla ale to tylko takie domysly. Niech sie wypowiedza doswiadczeni growerzy.

Edit: masz tu super links z wiki haszysz, najprawdopodobniej masz braki azotu a na drugiej magnezu. Porownaj sobie

http://www.wiki.haszysz.com/index.php/Niedobory_pierwiastków_u_roslin

Ostatnia edycja:
M

mlodygru

Guest
Przy usychajacych koncowkach liści możemy mówić w dwóch przypadkach: przy przenawozeniu lub przy braku potasu. Wydaje mi się że mają mało papu bo liście rzeczywiście blade... a nr 2 to na bank lampa za blisko i od temp. wygielo liście.

Ostatnia edycja:

Lukash1

Well-known member
Buchów
0
Mi sie wydaje ze za duzo nawozu . u mnie jak roslina byla sativa to miala zawsze blade liscie

grymasek

Well-known member
Weteran
Buchów
0
ja sądze że za ciepło i temu te koncówki taki jakie masz PH gleby może nie przyswaja? Jaka ziemia dałeś dwa podlania na weg ok może być jak ziemia all mix lub coś w ten styl, mi się wydają że sa głodne i za ciepło mają koncówki też popalone od gorąca wychodza więc loteria sprawdz PH!

pakowski

Well-known member
Buchów
1
Podwiesiłem lampe trochę wyżej. Mam ok 35-40cm nad szczytami. HPS 400
Trochę ciepło jest w boxie, mam 13W wiatrak mieszający i 280m3/h do chłodzenia cooltube i wyciągania z boxa o pow. 0,64m2.
Dostały dzisiaj 6ml/1L Canna Terra Flores i 2ml/1L Boostera. Do tego wkruszyłem po 2 tabletki cynku, magnezu, potasu i wapnia na 15L pożywki. Magnezu i wapnia może brakować, bo woda przechodzi po jonowymiennym filtrze. Ostatnio podlałem wodą bez filtracji, żeby troche wapnia miały

Woda twardosc 2*dH czyli bardzo miękka. Bez filtracji kranówa ma 27*dH
PH pożywki 6.0-6.2, PH wypływu 6.2

Plant nr 4 jak sie przypatrzyłem to końcówki nie są popalone tylko białe, azot się kończy ?

Nie wiem czy ich nie przelałem. Wczoraj rano 2 rośliny miały opuszczone liście. Podlałem je i liście wstały. Dziś rano znowu doniczki lekkie, liście delikatnie opuszczone. Podlałem ale teraz po podlaniu dalej liście leżą.

Ostatnia edycja:
M

mlodygru

Guest
Ph za niskie??? 6.0 to idealnie. Ph ma być od 5.5 do 6.5 czyli odczyn obojętny...

musaszi

New member
Buchów
0
Siemanko pozwole sobie zadac pytanko czy biohumus platon K i ripen wystarczy w zupelnosci do automatow ?

M

mlodygru

Guest
Zgadza się lekko kwaśne. W każdym razie ja leje 6.2 i nie ma problemów.

pakowski

Well-known member
Buchów
1
Jednak ich nie przelałem, liście opadają, podlewam 2L na planta i wstają. Po 2 dniach znowu padają bo chce im się pić. Liście też po 16h słońca delikatnie opadają, ale po nocy sterczą już do góry. Mają dość sporo światła (400w - na 0,64m2)
Stwierdzam że liście są tak jasne bo mają mało azotu. Jak nadrobić deficyt azotu na flow? Podlać nawozem na wega czy dać sporą dawkę nawozu na flow ? A może 50% flow/50% wegJedna roślina która podwoja krańce liści do góry to chyba może mieć nadmiar nawozów - jako jedyna ma ciemne liście, chyba nadmiar fosforu może się tak objawiać.

Jaką bezpiecznie maxymalną dawkę Terrra flores mogę zastosować żeby ich nie popalić 7ml/1L ?

GreenLifeStyle

Well-known member
Weteran
Buchów
10
odczyn obojętny to 7 :D
a 5.5 - 6.5 to lekko kwaśny..
6 dobre na wegu, ale na Flo pół stopnia wyżej sobie podnieś..

Masz na to jakieś sensowne potwierdzenie w literaturze itp ? " na Flo pół stopnia wyżej sobie podnieś.." ? jak tak to daj linka chętnie poczytam.

pakowski , z tego co napisałeś dajesz tylko nawozy w płynie , dlaczego nie spróbujesz opryskać ? nawożenie dolistne tez jest skuteczne jeśli ph gleby w normie , są dobre boostery np AshiSL Tytanit nie lepiej opryskać dobrym nawozem z większością mikroelementów i podlać czystą wodą niż wrzucać tabletki i czekać na efekt ? , ja tam nie mógł bym nie opryskiwać mej kobiety co jakiś czas<sex>

Ostatnia edycja:

pakowski

Well-known member
Buchów
1
Mogę opryskać Terra Flores dolistnie, ale jakie stężenie? Bo producent nic nie podaje w tym temacie. 2ml/1L?

Druga sprawa jakie PH pożywki na flow stosować? 6.2 czy 6.4 ?

Ryjek =)

Member
Buchów
0
Masz na to jakieś sensowne potwierdzenie w literaturze itp ? " na Flo pół stopnia wyżej sobie podnieś.." ? jak tak to daj linka chętnie poczytam.

potwierdzenie czerpie z własnych testów. I nie trzymam się kurczowo czegoś co zawarte w literaturze, nie sprawdzając innych opcji =)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół