• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

[czwórniak] jesienno - egzotyczny

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Składniki na 5 l miodu:
- 1,25 l miodu (wielokwiat)
- owoce suszone:
- głóg
- berberys
- dzika róża (rugosa canina)
- jarzębina (jarząb pospolity)
- skórki z jabłek
- skórki z bananów
- 5 g pożywki dla drożdży
- drożdże Tokay od Zamoyskich


Nie pamiętam dokładnych ilości poszczególnych owoców, wiem natomiast, że większość (ok. 1/2 - 1/3 wszystkich owoców) stanowiły skórki z bananów. dzikiej róży i skórek jabkowych było tylko po garstce. Berberys i jarzębina - mniej więcej po równo (po jakieś 2 garstki?). Najwięcej głogu.
Wszystkie owoce wrzuciłem do baniaka (zajmowały jakieś 2/3 - 3/4 obj), dodłem połowe miodu, reszta wody (zalane do 3/4 obj baniaka).
Fermentacja, aż zostanie przerobiony cały cukier z miódu.
Zlanie, odciśnięcie owoców (których nie wyrzuciłem, poszły na II nastaw - wino jesienno-egzotyczno), dodałem reszte miodu i dopełnienie wodą.

Fermentacja burzliwa już dawno minęłą, ale cały czas trwa fermentacja cicha.
Teraz żałuję, że nie spisałem dokadnej ilości poszczególnych składników.
Poza tym wydaje mi się, że miód może wyjść zbyt ekstraktywny (za dużo owoców), jak na czwórniaka. Z takiej ilośći owoców powinienem raczej zrobić trójniak.
Mimo wszystko wydaje mi się, że powinien wyjść dobry miodek.
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
II nastaw na odpadach po miodzie (czyt. odciśniętych owocach) był przygotowany w sposób analogiczny, tylko cukier zamiast miodu (1,3 kg).
O dziwo skończył fermentację (cichą) już 3 miechy temu i dojrzewa w piwnicy, a miodek cały czas powolutku pracuje.
 

Kwidron

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 2, 2007
Postów
1,335
Buchów
6
Przetestuję ten przepis jak tylko znajdę trochę wolnego czasu, dzięki :) Na pewno wyjdzie dobry miodek, bynajmniej mam nadzieję, że nie wydam pieniędzy na składniki na darmo :D
 

Góra Dół