Czy coś by z tego było ?

Wyszukiwarka Forumowa:
P

pit-pawel1

Guest
Witam.
Jestem początkującym hodowcą-a właściwie to wcale jeszcze nim nie jestem, bo dopiero mam zamiar być i tu nasówa się następujące pytanie :

Czy jak teraz zamówiłbym nasionka na outdoor bądz indoor to czy coś by z tego było ? Czy roślina normalnie by rosła ?

Wiem że trochę późno się obudziłem z tym sadzeniem ale cóż ;)

pozdrawiam

VipGrower

Well-known member
Weteran
Buchów
1
Outdor odpada chyba ze LR a indor pod lampami mozesz uprawiac caly rok :thumright:

P

pit-pawel1

Guest
danke za szybką pomoc ;)

teraz pozostaje mi kwestia zamówienia roślin...
co jest najlepsze na początek, na indoor?
i ile mniej więcej muszę przygotować pieniędzy na urządzenie jakiegoś boxa z lampami ?

Protektus

Well-known member
Buchów
0
Wiesz boxa możesz użądzić nawet za 2000 a nawet i więcej kasy ale boxik miodzio by był :D:D co do pestek to ile chcesz na nie wydać :) ja bym sobie kupił nirvane spacial z www.seed.pl albo big buda ( co prawda nigdy go nie miałem ale pisze że jest odpowiedni dla początkujących). Musisz sobie zakupić wentyle, zrobić sobie maszynke do Co2, najlepiej termometr, no i lampy ale to już zależy jakiej wielkości tego boxa chcesz mieć. Tutaj masz przelicznik dla świetlówek kompaktowych i hps'a http://hyperreal.info/~emes/lumens/?y=40&x=85 Pozdro

VipGrower

Well-known member
Weteran
Buchów
1
nasiona na poczatek wez sobie TOP 44 a co do reszty to poszukaj troche na forum wiem ze jestes nowy ale to nie znaczy ze wszystko podadza ci na patelni przejzyj forum a jesli nie znajdziesz interesujacych cie informacji dopiero pytaj :thumright:

P

pit-pawel1

Guest
Protektus napisał:
Musisz sobie zakupić wentyle, zrobić sobie maszynke do Co2, najlepiej termometr, no i lampy ale to już zależy jakiej wielkości tego boxa chcesz mieć.
??? można jaśniej :scratch: :flower:

właśnie zrobiłem pomiary w moim pokoju i zaprojektowałem bardzo ogólnie mojego boxa...co o nim sądzicie ? na ile roślin wystarczy taki ?

239.jpg

VipGrower

Well-known member
Weteran
Buchów
1
spoko by bylo raczej 80 x 80 ale 120 - 150 wysokosci :thumright: a wentyle to wentylacja poczytaj w odpowiednich dzialach Pozdro :thumright:

P

pit-pawel1

Guest
Trochę pozmieniałem wymiary i oto projekt :

240.jpg

całość wyłożę folią aluminiową i mam zamiar kupić hps'a.

Ile w potrzebuję na taki box ?

Z czego zrobić boxa? tak żeby było najtaniej ..

VERSACZ

Well-known member
Buchów
0
boxa zrob z plyty pilsniowe i pomaluj biala farba bo lepiej odbija swiatlo niz folia.
moglbys zrobic wyzszego boxa bo 120 to troche za malo chyba ze bys zastosowal lst.
a hpsa to na takiego boxa kupuj 400wat :flower:
i do tego jeszcze jakies odblysniki z aluminium

Patron

Well-known member
Buchów
1
wentylacie zamątuj tak zeby wiatraki wdmuchujace były miendzy szczytami roslin a hpsm a te kolejne 2 wydmuchujące zamontuj troche wyrzej na wysokosci lampy

P

pit-pawel1

Guest
Ok bardzo mi pomogliście
kolejne pytania mam odnośnie wentylacji ...

gdzie kupić odpowiednie wiatraki i jaki jest koszt 1szt ?

czy wystarczą dwa (jeden wdmuchujący a jeden wydmuchujący powietrze )?

Shogo

Well-known member
Weteran
Buchów
1
ja kiedys uzywalem zwyklych wiatraczkow z komputera

Patron

Well-known member
Buchów
1
B

blancik

Guest
Patron napisał:
wentylacie zamątuj tak zeby wiatraki wdmuchujace były miendzy szczytami roslin a hpsm a te kolejne 2 wydmuchujące zamontuj troche wyrzej na wysokosci lampy

Patron trochę niedobrze radzisz z tymi wlotami i wylotami tego powietrza.
Ja bym dal zdecydowanie wentylek nadole wdmuchujący jakieś 10cm od podstawy a u góry wyciągający, ponieważ w ten sposób wysuszyl byś rośliny a pozatym zrobilbyś saune.

Co do wentylatorów to już zależy od twojej kieszeni pit-pawel1, bo możesz wsadzić takie od kompa, lub już wypasione takie lazienkowe, koszt dwuch sztuk to jakieś 40zl, ale naprawde dają rade, do tego morzesz zamontować coś w stylu ściemniacza zeby np. regulować w jednym z wentyli obroty.
Decyzja należy do ciebie

Patron

Well-known member
Buchów
1
Blancik dzieki za małe sprostowanie miejwiecej chodziło mi ocos potobnego nadole wdmuchujący u góry wylot:)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół