czy dobre swiatlo?

Wyszukiwarka Forumowa:

byd

Member
Buchów
0
kupilem zarowke energooszczedna napisane jest ze 8W=40W (czyli ona mam 8 a swieci jak czterdziestka). czy bedzie ona dobra dla roslinek swiecac z odleglosci 30 cm?

H

haszyszekk

Guest
Bosze... NIE :pr: Za mało!!! Ilość oświetlenia zalezy od wielkości boxa.
Musisz dać na pewno więcej i nie 30cm tylko 5 cm... najlepiej zrób jakiś system sterowanie, żebyś mogl podwyższać. I dla roślinek nie liczą sie waty, tylko ilość lumenów. pzdr

[ Dodano: 2006-05-08, 16:55 ]
P.S. temat i tak poleci do kosza :pr:

zork

Member
Buchów
0
Jedna 8Watowka to zdecydowanie za malo, zapewne nie masz funduszy, lecz jezeli planujesz uprawe to musisz liczyc sie z kosztami, czym masz wiecej kaski tym profesjonalniej (chodzi o sprzet) to Ci wyjdzie. Moze pomysl o outdoorze? pod Slonkiem rosna najlepiej. Jakie masz nasionka, skad, odmiana? Jezeli indoor to na ile roslin? wtedy mozna pomyslec jakie oswietlenie zastosowac, no i jaka masz powierzchnie uprawna? tzn boxa :)

byd

Member
Buchów
0
chodzi mi jedynie o podhodowanie roslinek do paru cm przed outdoorem...

[ Dodano: 2006-05-08, 22:29 ]
czyli z dwoch opcji lepszy parapet?

H

haszyszekk

Guest
byd napisał:
Na więcej niż jedną i tak trzeba dużo więcej,... kup sobie z 4 szt. po 24W i zrób z nich lampe przy uzyciu blachy do pieczenia... najlepiej ci wyjdzie.
Taki badziew jak 8w to na nic ci sie nie zda... a własnie to jest rura jakaś czy kompaktowa? Zobacz na opakowaniu ile ma lumenów i napisz. napisz też jaki box i ile roślinek do podchodowania... pzdr

[ Dodano: 2006-05-08, 22:35 ]
byd napisał:
czyli z dwoch opcji lepszy parapet
NIż jedna żarówka 8W na pewno... mozesz rośline doświetlać jak będzie stała na parapecie (te małe sadzonki...) pzdr

byd

Member
Buchów
0
zarowka ma 400 lumenow
boxa zadnego nie mam, moze ewentualnie swiecic na nie sama ta zarowka.
no ale mam tez nasloneczniony parapet.

Protektus

Well-known member
Buchów
0
YYYY ale mi się wydaje że słońce nie ma 40 W wydaje mi się że pomyliłeś działy :p Outdoor to jest na dworzu :p no ale ja nic nie mówie - przecież ja inny jestem :D:D

H

haszyszekk

Guest
Ale jemu chodzi o podchodowanie sadzonek....
400lm to jest nic! Na jedną roślinke mósi być przynajmniej 1500lm (żarówka 24W dobrej firmy) a jak sa małe sadzonki to wystarczy te 4-6 zależy ile ich masz.
Jeżeli chcesz na parapecie to mozesz je DOŚWIETLAĆ tą żarówką... czyli niech sobie stoja na parapecie a na noc daj im żarówke... możesz jakis box parapetowy z kartonu zrobić i je tam w nocy naswietlać... nawet te 400lm to lepsze niż nic...
Na twoim miejscu kupiłbym 6 energooszczędnych kompaktów po 1500lm i zrobił lampe z nich. jak chś chcesz miec to najpierw musisz sie postarać. zpdr

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół