• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Czy HPS 250W wystarczy?

Wyszukiwarka Forumowa:

Balti

Well-known member
Buchów
0
Witam.

Robię boxa o wymiarach 1mx1m + h=1m, czyli powierzchnia 1m2.

Czy HPS 250W ze swoimi 33.000lm wystarczy na taką powierzchnię?

Nie ufam za bardzo kalkulatorowi lumenów, ponieważ nie uwzględnia on natężenia światła na liść, dodatkowo może mieć błędny algorytm.

C

Cweluch

Guest
nie napewno nie. ja mam 0.55 i 250w. conajmniej 400 i to malo chyba

boxman

Well-known member
Buchów
0
albo mniejszy box albo większa lampa. Ja bym szedł w strone większej lampy bo jak już jest akcja to lepiej więcej niż mniej. zresztą co to ku**a za durne pytanie - czytaj - wyjdzie Ci to na dobre.

S

Synek z zawodu

Guest
mnie kalkulator powiedział :

Powierzchnia 1 m2

Minimalnie: 30000 Lumenów
Srednio: 40000 Lumenów
Optymalnie: 50000 Lumenów

Czyli kłania się lampa 400W .

Jak chcesz sobie sam policzyć takie tam to tu masz kalkulator :

http://www.haszysz.com/kalkulator.html

D

delete

Guest

Powieszchnia 1 m2

Minimalnie: 30000 Lumenów
Srednio: 40000 Lumenów
Optymalnie: 50000 Lumenów

Wlasne: 50000 Lumenów

Wydajnosć lamp HPS
Moc lampy - lumeny - m2
70- 5600-6000 - 0,12-0,13
100 - 8000-95000 - 0,18-0,22
150 - 14.000-17.000- 0,27-0,38 (0,4) .
250- 22500-32000 - 0,5-0,65
400- 45.000-55.000 - 1-1,2
600 - 80.000 - 90.000 - 1,74

edit.
Nie zauważyłem że już wyżej odpowiedz;)

Balti

Well-known member
Buchów
0
OK, ja też uważam, że 250W nie wystarczy, ale mój znajomy, z którym robię boxa i cały osprzęt, i z którym się dzielimy po pół kosztami, ma wykształcenie techniczne i twierdzi, że 33.000lm wystarczy. Podajcie mi proszę jakieś techniczne wytłumaczenie, że nie wystarczy, bo inaczej nie mogę z nim rozmawiać. Zachowuje się tak, jakby wszystkie rozumy pozjadał.

Posiadam 400W i mogę jej użyć, ale koszty prądu są duże, 100zł/mies. O ile kondensator mocy biernej obniży zużycie prądu?

S

Synek z zawodu

Guest
Czy ty w ogóle czytasz co kto do ciebie pisze?!

Napisałem ci wyraźnie oraz Klepniks ile powinieneś mieć lumenów !

Dałem ci linka do kalkulatora , gdybyś przynajmniej kliknął w linka to bys się dowiedział jak obliczać ilość światła potrzebnego do twojego boxa , a poza tym widziałbys ,że również możesz za pomocą kalkulatora obliczać jaki koszt będziesz ponosić miesięcznie za świecenie 400tką na przykład !

http://www.haszysz.com/kalkulator.html

Balti

Well-known member
Buchów
0
Obliczyłem sobie przecież w tym kalkulatorze do cholery! Myślisz, że skąd niby znam koszt miesięczny?! Doskonale wiem, że ma być 50.000lm, ale pytam się o to, jaki algorytm jest używany do wyliczenia tego! To Ty chyba nie czytasz dokładnie!

Pytałem się także o obniżanie kosztów przez kondensator mocy biernej, tego też nie przeczytałeś!

Takie traktowanie jest chamskie, proszę o pomoc jak przemówić temu człowiekowi do rozsądku, że ma być 400W, może ktoś zna dokładny wzór na wyliczanie tego?

---------- Aktualizacja posta 18:10 ---------- Czas poprzedniego posta 18:04 ----------

Posiadam 400W i mogę jej użyć, ale koszty prądu są duże, 100zł/mies. O ile kondensator mocy biernej obniży zużycie prądu?

Myślisz, że niby jak policzyłem koszt używania 400W?!

G

Gość

Guest
Odbiorca "domowy" nie płaci za moc bierną. Równie dobrze może kondensatora nie być. Dziwne, że twój mega techniczny kolega tego nie wie.
100zł/miesiąc to nie są duże koszty w porównaniu do efektów. Jak nie masz kasy, zawsze możesz posadzić 1-2 krzaki za cenę prądu 2-3 krotnie mniejszą.

Balti

Well-known member
Buchów
0
Nie wiem czy wie, czy nie wie, bo się go o to nie pytałem, natomiast zapytałem się Was forumowiczów i dostałem za to negatywa od wielce nieomylnego pana Moderatora, który nie czyta dokładnie cudzych postów. Jak widać na forum występują równi i równiejsi.

Pytałem się również o wytłumaczenie, jakim wzorem lub algorytmem wylicza się potrzebne lumeny. Odpowiedzi również nie otrzymałem. Pragnę także dodać, że czytam forum i kalkulator lumenów nie jest mi obcy. Jednak chciałem wiedzieć, na jakiej zasadzie wylicza się potrzebną wartość lm.

boxman

Well-known member
Buchów
0
kultury, pokory. Czutaj forum, potem zrozumiesz.

Balti

Well-known member
Buchów
0
Dziękuję Ci bardzo za dobre rady, nie jestem na tyle głupi, żeby nie umieć korzystać z kalkulatora, uwierz mi. Pytałem się tylko o fizyczną podstawę wyliczania ilości potrzebnych lumenów do powierzchni oraz kondensator mocy biernej, a że pan Mod nie miał ochoty dokładnie przeczytać mojego posta, to już jego problem, jakoś pofatygował się wystawić negatywa. Nie odpowiedział mi na żadne moje pytanie i niesłusznie ocenił. A stawiajcie mi sobie co chcecie.

S

sru

Guest
nikt za ciebie nie będzie kolegi przekonywał - zwłaszcza takich podstawowych spraw - to takie polskie że ktoś kto ma zerowe doświadczenie ale "dyplom" będzie wiedział lepiej od kolesi co na growingu zjedli zęby
pooglądaj sobie pały spod 250w 400w i 600w na forum - tu raczej powinieneś zastanawiać się 400 czy może 600 ogarniesz a nie 250/400 - 250 w ct możesz na 0,36 ogarnąć

a skąd kalkulator tak liczy? pewnie częściowo z tej tabeli z wiki.haszysz.com http://wiki.haszysz.com/index.php/Podstawowe_informacje_o_o%C5%9Bwietleniu może inaczej progi są ustawione

grow to nie inżynieria tylko ogrodnictwo wersja zaawansowana ;)

dostałem za to negatywa od wielce nieomylnego pana Moderatora, który nie czyta dokładnie cudzych postów. Jak widać na forum występują równi i równiejsi.
przecież nie dostałeś warna - negatyw to osobista sprawa każdego użytkownika - komuś się coś nie podoba daje negatywa [dlatego uważam je za bezsens]

Ostatnia edycja:

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Według mnie przy dobrym obiciu scian i odbłysniku to 250 możne by dała rade zresztą minimalne wymagania spełnia, ale nie na wysokości 1m na powierzchnie 1m:) nie obejmiesz tego światłem :)

Po za tym konopie są światło lubne i z 250W nie wyciągniesz cudów nawet w małym boxie. 150 według mnie jak sie patrzy po relkach to sie nie opłaca (jeżeli kto kolwiek ma warunki na inna) 250 jak ktoś ma rękę do kwiatów to coś wyciągnie i dopiero od 400 zaczyna się konkretniej:)

Planty z boku nie będą miały światła, ale jak masz miejsce i chęci zrób sobie tam wertikala;p lub po prostu daj mniej kraków i bardziej na środek ogólnie więcej miejsca jest wygodne nie musisz calego uzywać;p

I jak Ci piszą że sie nie da za bardzo to sie nie da^^ a jak uważasz ze sie da, znajdź fotorelacje pokarz reszcie i spróbuj to odtworzyć ... bo mówisz że sie nie znasz a reagujesz agr... nie słuchasz co ludzie piszą... po ch*j zadawać pytania jak już postawiłeś odpowiedź?

Balti

Well-known member
Buchów
0
No właśnie kolega z tego typu osób, ale w końcu mam 400W i oprawę kupioną.

Co do negatywa - masz rację stu, ale jeśli ktoś niedokładnie czyta czyjeś wypowiedzi i nie wie o co ktoś pyta, to takie zachowanie jest nieuzasadnione.

@Papasmerf, postawiłem odpowiedź, że 400W jest potrzebne, ale zadałem również pytanie, jaka zależność fizyczna to udowadnia :spalony: Na szczęście wszystko dobrze się skończyło.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół