akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Czy HPS bez kondensatora pobiera więcej prądu

Wyszukiwarka Forumowa:

Nexer

Well-known member
Weteran
Buchów
0
i tak pytanie czy od radzaju lampy (hps) moze zalezec ilosc pobieranego pradu? moze od osprzetu? jakies czynniki na to wplywaja?

chaszczu

Well-known member
Weteran
Buchów
25
wychodzilo ok 50zl ale teraz juz na niej nie hoduje bo narazie niemam na nia miejsca
a z tym pobieraniem pradu to jak nie masz w ukladzie kondensatora to zre wiecej mocy

R

rasta

Guest
N!x napisał:
czy od radzaju lampy (hps) moze zalezec ilosc pobieranego pradu? moze od osprzetu? jakies czynniki na to wplywaja?
na pobór pradu wpywa moc calego ukladu hps no i jeśli w ukladzie nie ma kondesatora to żre więcej prądu.
chaszczu napisał:
jak nie masz w ukladzie kondensatora to zre wiecej mocy
moc ukladu bez kondensatora jest taka sama jak moc ukladu z kondesatorem nie bedę wyjaśnial o co chodzi dokladnie bo to nie ma sensu.wążne jest to że kondensator oszczędza na oplatach za prąd.

olo

Well-known member
Buchów
0
kondesator

nie zgodze sie kondensator nie ma nic wspolnego z poborem energi tylko z regolacja napiecia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) :) :) :) :) a jak ktos nie wierzy to wystarczy sprawdzic wlacz swoa lampe bez kondensator i sprawdz licznik bedzie pobieral tyle samo co z kondensatore jedyne co to np .podczas silnej burzy czasem sa przeladowania i zmiany napiecia w instaloacjach elektrycznych i wtedy np lampa moze sie wylaczyc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a jezeli masz kondensatort to on jest odpowiedzialny za utrzymanie jednostajnego napiecia
narrka

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
2
to opowiem wam jak chciałem kupic kondensator w hurt elektrycznej i rozm z sprzedawca o sodowkach, to powiedział ze przy licznikach domowych-"czynnych" kondesnator na nic nie ma wplywu...jedynie na to zeby przedluzyc przewod w lampie do 1,5m...bez kondensatora to moze byc przewod miedzy zarowka a transformatorem kilkanascie czy kilkadziesiat cm...jedynie kondensator dla obnizenia rachunku sprawdza sie w duzych zakładach przemyslowych przy licznikach "biernych"...potem koles do***ał mi to jakims wzorem uzywajac tg, ctg heh...ale bym go zrozumiał chyba po mgr z elektryki :D

słyszałem juz rozne opinie o kondesatorze ja od tamtego czasu trzymam sie wersji sprzedawcy a wtedy kondensatora nie kupiłem :p

BOLESLAW

Member
Buchów
0
ja nie jestem pewien czy ty mu mowiles ze Ci trzeba do HPSA czy mu cos sciemniles,bo podczas skokow napiecia np.podczas burzy(jak kolega wyzej podal) moze spalic zarowe nawet lub hoj wie co jescze :scratch:

[ Dodano: Sro 25 Lip, 2007 13:59 ]
takiemu magierkowi trzeba temat doslownie wytlumaczyc bo prawdziwy elektryk pracuje na slupie (CYGAN) nataki profesorek w garniaczku (i TURECKIM sweterku) za lada choc on nigdy pradem nie dostal ale wzory zna!!!

Glebin

Well-known member
Buchów
0
Nie chce mi się tego tłumaczyć i tak mało kto zrozumie ale z kondensatorem pobierane jest mniej energii tutaj chodzi o moc bierna odbiornika gdyby wyrysować wektorowy bilans mocy to moze ktoś by skumał elo

U

Usunięty 950

Guest
Re: kondesator

olo napisał:
nie zgodze sie kondensator nie ma nic wspolnego z poborem energi tylko z regolacja napiecia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) :) :) :) :) a jak ktos nie wierzy to wystarczy sprawdzic wlacz swoa lampe bez kondensator i sprawdz licznik bedzie pobieral tyle samo co z kondensatore jedyne co to np .podczas silnej burzy czasem sa przeladowania i zmiany napiecia w instaloacjach elektrycznych i wtedy np lampa moze sie wylaczyc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a jezeli masz kondensatort to on jest odpowiedzialny za utrzymanie jednostajnego napiecia
narrka

Co ty gadasz... Kondenstaor ogranicza straty energi w granicach 4%!!! przy uprawie 400W mozesz zaoszczedzic nawet 10W!!! ;)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół