orzi napisał:
flowering LR nie zależy od fotoperoidu, więc robienie się hermów chyba też nie...
chodzi o substancję która tworzy się u normalnych cannabisów podczas fazy ciemnej, a rozpada się pod wpływem światła i to ona inicjuje kwitnienie czyli rozmnazanie płciowe i być może ma wpływ na płeć roślinki
(wiadomo teraz dlaczego fotoperoid 12/12 a nie inny ;] )
Skoro cannabis ruderalis rozpoczyna swoje kwitnienie na innej zasadzie(nie posiada takowej substancji) co czyni ja obojętna na fotoperoid to w moim rozumowaniu nie może zhermieć od fotoperoidu.
Ale od np. Gibberelic Acid może.
ciekawa teoria co nie ? ;]
bardzo słuszna teoria! na tym polega fenomen LR tylko te plony.. ;-/
Fotoobojętność , wysokość LR + np. moc WW + plony BigBuda - Dżizes roślinka mażeń
ale racej nieosiągalna
.
Ja czytałem gdzieś, że rośliy po wyłączeniu światła reagują na to dopiero po około 10 min.
Więc chwilowe gaszenie światła czy tam przeniesienie nie powinno zaszkodzić.
Co innego jak z Boxa z lampą 70W przenosisz nagle na pełne słońce gdzie temperatura mocno może skoczyć w góre - pierwsza oznaka nietolerancji to skręcanie i fałdowanie listków.... (z doświadczenia wiem
).
A właśnie proszę o wytłumaczenie mi czegoś takiego : Big Bud pod lampą 400W + 100W kiedy temp. osiądnie 35 stopni źle się czuje...przeniesiony dzisiaj na próbe pod słoneczko. Temp mierzona w słońcu 36 C !!!! praktycznie bez wietrznie ale nie przeszkadza mu to w ogóle...
l: