akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Czy niepotrzebnie się przejmuje?

Wyszukiwarka Forumowa:

Utrecht

Member
Buchów
0
Tak wygląda mój 19 dniowy plant.

t3.jpg

Warunki ma dobre. W boxie nie brakuje lumenów, temperatura jest w normie, wentylacja się bardzo sprawdza, wilgotność też jest ok. Fotoperiod 20/4.
Rośnie powoli, ostatnio listki pierwotne zaczeły zmieniać kolor na żółty i teraz są całkiem zółte. Ogólnie całą roślina pobladła, postępuje od dołu. Dwa liście stoją jak bambusy tak jak na zdjęciu, też nie wiem co o tym sądzić. Ziemia uniwersalna o ph 6-6.5, z dodatkiem dolomitu i keramzytu + napowietrzanie korzeni pompką. Na początku podlewałem wodą ze studni, ale zostawiała osad na naczyniach z których wyparowywała (twarda?) więc teraz leje dobrowiankę. Trzy dni temu dostała jedną nakrętkę biohumusa extra uniwersalnego na litr wody ale nie widać żadnych efektów. Czy to jest blokada azotu spowodowana wysokim ph? Na wiki znalazłem info które mówi o tym, że to niskie ph blokuje azot, potas, fosfor - a wysokie inne minerały. Podlać jak przeschnie ziemia nawozem typu planton k albo dolistnie florovitem? Proszę o pomoc.

PrzeRasta

Active member
Buchów
0
W tym temacie masz tabelkę jakie pierwiastki w jakim PH są przyswajane: https://www.forum.haszysz.com/obni-anie-ph-wody-t50393.html

Jakby nie patrzeć to wszystko wskazuje na to że to niedobór azotu. Podaj może coś jej z dużą ilością azotu. Polecam od siebie pałeczki nawozowe, wystarczy sprawdzić jakie mają NPK i wziąć te co bd miały 10-7-5 czy coś w tym stylu. A na przyszłość polecam mikoryzę, też daje duże efekty i łatwiej zwalczyć wtedy niedobory, bo Mari pobiera więcej składników z ziemi.

Utrecht

Member
Buchów
0
Paleczki chyba wolno się rozkładają. Nie mam jak zmierzyć ph, ale wydaje mi sie ze jest za wysokie (twarda woda, dolomit, biohumus). Czy przy następnym podlewaniu robić flusha mineralką o lekko obniżonym ph czy podlać normalnie mineralką z nawozem mineralnym (florovit, planton k)? Bo nawozy mineralne na flo tez obnizaja ph...

maxigrower

Member
Buchów
0
Za dużo lejesz jej wody kolego. I jak lejesz kranówke to na pewno PH jest za wysokie.

Utrecht

Member
Buchów
0
Zrobiłem jej dzisiaj flusha Dobrowianką i na koniec dałem pół pół zalecanej dawki florovitu + lekki oprysk dolistny florovitem (1/4 dawki doglebowej). Keramzyt zdjęty aktualnie. Napowietrzanie korzeni włączone cały czas, mam nadzieje, że nie zdechnie po tej operacji. Będzie coś z tego jeszcze? Tak wygląda na tą chwilę:

---------- Aktualizacja posta 23:47 ---------- Czas poprzedniego posta 23:46 ----------

Zrobiłem jej dzisiaj flusha Dobrowianką i na koniec dałem pół pół zalecanej dawki florovitu + lekki oprysk dolistny florovitem (1/4 dawki doglebowej). Keramzyt zdjęty aktualnie. Napowietrzanie korzeni włączone cały czas, mam nadzieje, że nie zdechnie po tej operacji. Będzie coś z tego jeszcze? Tak wygląda na tą chwilę:

t4.jpg

StonedDriver211

Well-known member
Buchów
0
Podaj więcej informacji.Ile masz tam lumen? wygląda jakby roślina prosiła o więcej światła to te stojące wiatraki które chcą doświetlić dół.Brzegi zwinięte do góry to może być oznaka zbyt suchego powietrza.Poza tym wygląda jakby była przyblokowana przez złe ph to spowolniło znacznie wzrost.Jeżeli dałeś tego nawozu nie znając wcześniej ph gleby a jest za wysokie to efekt będzie znikomy i spowolniony, a coś się na pewno odłoży w glebie.Dlatego najpierw reguluje się ph a potem dodaje odżywki.Flush w tej fazie był nie potrzebny.Roślina jest nie dowożona.

Utrecht

Member
Buchów
0
Wymiary boxa: 48x48x48cm, pomalowany białą matową farbą
Oświetlenie: 9020 lm ; 4 x Philips Tornado 32 W (2255 lm, 2700k)
Wentylacja: 2 mieszające (120 mm, 80 mm), 1 wciągający (80 mm), 2 wyciągające (kanałowy na suficie boxa, 120 mm wysoko na ściance), temperatura w normie
Donice docelowe: 5,5L, nasiona kiełkowane w białych kubkach 0,2 L. Przesadzanie przebiegło bezproblemowo.
Fotoperiod - 20/0
Ziemia: UMEX Uniwersalna mieszanka o PH 6.0 - 6.5, napowietrzanie korzeni bubblerem o drugiego tygodnia życia. Dwie garście dolomitu zmieszane z wierzchnią warstwą.

Podlewałem na początku wodą ze studni, nie wiem jakie PH. Ostatnie podlanie oraz flush był dobrowianką.
Raz nawożone biohumusem w 14 dniu życia, jedna nakrętka na pół litra wody. Nie dostrzegłem efektów. Krzak jeszcze żyje :jaraczz:

---------- Aktualizacja posta 12:43 ---------- Czas poprzedniego posta 12:32 ----------

Najpierw zrobiłem flusha wodą mineralną, która podobno ma ph 6.6, a dopiero na koniec flusha dałem nawozu na flo (więc ph roztworu powinno być jeszcze niższe). Bo PH obstawiałem raczej na za wysokie, zresztą na partyzanta sprawdzałem posmaczek wody z podstawki i wydaje mi się że koło 8.0 :D hahaha

StonedDriver211

Well-known member
Buchów
0
To ok postaraj się podlewać z ph 5.5 jak ma 8 do 2 tyg powinno opaść.Ta roślina jest na flo ? Bo ja nie widzę tam preflowera?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół