akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Czy to są łysiczki? Identyfikacja grzybów - zapytaj

Wyszukiwarka Forumowa:

kastet

Well-known member
Weteran
Buchów
3,122
Poczytaj tematy o szukaniu lysic. To nie to. Poza tym zbierasz martwe grzyby te czarne. Jedzenie czegoś co jest rozkładane może być ryzykowne. Pozdrawiam

Wiewiorka

Well-known member
Buchów
178
Poczytaj tematy o szukaniu lysic. To nie to. Poza tym zbierasz martwe grzyby te czarne. Jedzenie czegoś co jest rozkładane może być ryzykowne. Pozdrawiam
W ogóle zbieranie grzybów, których się nie zna jest słabe. O ile amanitę to każdy rozpozna (a i tak mozna się pomylić, jesli sie jest ignorantem), to łysiczki są podobne chyba do dziesiątek innych gatunków. I to są gatunki conajmniej niejadalne lub lekko trujące. I jedzenie grzybów zidentyfikowanych po słabym zdjęciu przez losowych ludzi w necie jest słabe podwakroć. Takie moje zdanie.

Wiewiorka

Well-known member
Buchów
178
Na moje to łysiczka nie jest podobna do jakiegokolwiek innego grzyba i nie da się jej pomylić.
Właśnie o tym mówię. Ja tego na żywo w życiu nie widziałem, ale po zdjęciach widzę, że ludzie wrzucają całkiem inne grzyby. :)

Raffzy

New member
Buchów
0
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, zgodzę się mr.wiewior. byłoby to co najmniej nierozważne. Takie były przypuszczenia no ale nazwałbym to bardziej "wishfull thinking" ;) po za tym dobrze znac zdanie bardziej obeznanych członków forum. Pozdrawiamy i dzięki raz jeszcze

bebi874

New member
Buchów
0
Siema, w trakcie grzybobrania w lesie natknąłem się na takie grzyby:

Próbowałem identyfikować, szukać w google i na forach ale nic nie znalazłem, jedynie podobne zdjęcia, które sugerowałyby, że to łysiczka. Czy mógłby ktoś potwierdzić proszę?

Wiewiorka

Well-known member
Buchów
178
Siema, w trakcie grzybobrania w lesie natknąłem się na takie grzyby:

Próbowałem identyfikować, szukać w google i na forach ale nic nie znalazłem, jedynie podobne zdjęcia, które sugerowałyby, że to łysiczka. Czy mógłby ktoś potwierdzić proszę?
Moja rada jest taka. Nie zbieraj żadnych grzybów, bo sobie krzywdę zrobisz. To ma wspólnego z łysiczką tyle, że jedno i drugie jest grzybem.

Jeremi

Well-known member
Buchów
551
Siema, myślicie że łysiczki?
1000009648.jpg

Zie-lony

Well-known member
Weteran
Buchów
4,571
Odznaki
6
Większość raczej wygląda..ok🧐 co najwyżej sraaanie będzie.🤷

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
141
te z czarnymi łodygami to byc może twardzioszek czosnkowy młody, bo generalnie rośnie większy - jeśli pachnie ziemią czy troszke czosnkiem to wspaniały grzybek ! warto dodać do czegoś jako przyprawę

Jeremi

Well-known member
Buchów
551
Jutro przymierzam się zjeść, raz jadłem kiedyś z 1 g a tu cała garść, jak myślisz ile na dobrego tripa.

Jeremi

Well-known member
Buchów
551
te z czarnymi łodygami to byc może twardzioszek czosnkowy - jeśli pachnie ziemią czy troszke czosnkiem to wspaniały grzybek ! warto dodać do czegoś jako przyprawę
A to nie tak że one czernieją

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
141
a to już nie wiem, :) wiem że twardzioszki super grzyby, i jak świerze to łodyge właśnie mają taką twardą ... może coś ci sie pamięta przy zbieraniu

Jeremi

Well-known member
Buchów
551
a to już nie wiem, :) wiem że twardzioszki super grzyby, i jak świerze to łodyge właśnie mają taką twardą ... może coś ci sie pamięta przy zbieraniu
Znaczy ja ich nie zbierałem ale osoba która zbierała jest wiarygodna ale pytam was dla 100% spokoju, i z tymi twardzioszkami nie wiem

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół