• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Czy wystarczy tyle oświetlenia??

Wyszukiwarka Forumowa:

karmani

Member
Buchów
0
Odnośnie oświetlenia czy wystarczy mi 71w 2x30w 1980l 1x11w ok 400-600l
na oświetlenie boxa o wymiarach wysoki 59x55x57 głeboki i czy 2-3 rośliny się zmieszczą??:spalony:<peace>

420000000

Well-known member
Weteran
Buchów
2
rzekłbym że nawet 150W bo potrzebuje +/- 16.000 lm
to jeśli mówimy o idealnym naswietleniu to lepiej już CFL Wsadzić.
Hps 150W przy niespełna 60cm wysokości zrobi mu taka temperature że szkoda sie w to bawić.
Chyba że bedzie kombinował z szybą albo ma duzo pieniedzy, ale moim zdaniem za mała wysokość aby katować hpsy.
Nie wiem ile świetlówki maja lumenów, wiec nie wiem ile Ci potrzebna aby osiągnąć plus minus 14000-16000Lm, może ktos będzie wiedział to Ci powie.

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
to jeśli mówimy o idealnym naswietleniu to lepiej już CFL Wsadzić.
to fakt, jezeli bierzemy pod uwage wszystkie aspekty związane ze światłem, to hps150 przy tej wysokosci obowiązkowo z cooltube wtedy.
CFL na pewno mniej podnosi temp, ewentualnie karmani pomyśl o energooszczędnych np. tornado "filipsa"

karmani

Member
Buchów
0
To są energooszczędne OSRAM czy zmniejszysc go troche (box) bo 2 choinki bym chciał AF Lowryder#2 x ak47 albo ak47 :jaraczz:
Bo nie mogę sobie pozwolic na hps nie stac mnie na energo bym próbował ew. jak zdobędę fundusze to moge dokupic energo.

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
To są energooszczędne OSRAM czy zmniejszysc go troche (box) bo 2 choinki bym chciał AF Lowryder#2 x ak47 albo ak47 :jaraczz:
Bo nie mogę sobie pozwolic na hps nie stac mnie na energo bym próbował ew. jak zdobędę fundusze to moge dokupic energo.

Skoro nie stać cię na lepsze światło, to powinieneś przeliczyć ilość lm które masz, i dopiero wtedy wyliczysz sobie powierzchnie boxa, pasująca do światła które masz.
Nie napisałeś ile lm dają te twoje świetlówki, więc ciężko powiedzieć jaką pow. będzie optymalna, ale sądzę że 2 AFy tam wciśniesz
z fartem

karmani

Member
Buchów
0
Chciałem się poprawić z wymiarami boxa bo złe podałem 49,5 szer. wys 59,8cm głębokość 38cm. Jedna 30 ma 1940lm a mam 2x30w i 1x11w czyli ona ma ok. 600lm barwa tych 30 jest 2700k a tej 11 barwa to 2400k. Mógłby mi ktoś to obliczyć bo nie wiem jak to zrobic. <lol> Mogę dokupić jeszcze dodatkową żarówkę 23w w niedługim czasie :spalony:

ku**a ***any net tyle napisałem i się rozłączył i od nowa... ;//

to mój pierwszy indoor i on jest w oborze gdzie w środku jest kilka stopni więcej temp niż nazwenatrz boxa chcem ocieplić styropianem chyba 5 i kocem jakimś dac 1 wentylator 12v i zamiast wydmuchujacego dac zwykłe dziurki żeby powietrze samo uciekało i chciałbym dać oswietlenie w noc nie w dzień żeby w nocy temp się utrzymywała a w dzień normalna była jaka jest na dworze i wiatraki maja chodzić non stop czy mają się wyłączać razem z lampami?? i od razu powiem że boxs jest robiony z desek od szaf czyli są z wiór i średnica z 3cm. I jaka powinna być temp. optymalna kiedy nie mam zasilania prądu w boxsie?? wiem że nie na temat nie chciałem robic nowego tematu. Co wy na to powiecie jestem ciekaw opinii czy to da radę wszystko...

---------- Aktualizacja posta 28-08-2012 18:21 ---------- Czas poprzedniego posta 27-08-2012 18:25 ----------

pomoże ktoś??:pl:

Ostatnia edycja:

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Chciałem się poprawić z wymiarami boxa bo złe podałem 49,5 szer. wys 59,8cm głębokość 38cm. Jedna 30 ma 1940lm a mam 2x30w i 1x11w czyli ona ma ok. 600lm barwa tych 30 jest 2700k a tej 11 barwa to 2400k. Mógłby mi ktoś to obliczyć bo nie wiem jak to zrobic. <lol> Mogę dokupić jeszcze dodatkową żarówkę 23w w niedługim czasie :spalony:

ku**a ***any net tyle napisałem i się rozłączył i od nowa... ;//

to mój pierwszy indoor i on jest w oborze gdzie w środku jest kilka stopni więcej temp niż nazwenatrz boxa chcem ocieplić styropianem chyba 5 i kocem jakimś dac 1 wentylator 12v i zamiast wydmuchujacego dac zwykłe dziurki żeby powietrze samo uciekało i chciałbym dać oswietlenie w noc nie w dzień żeby w nocy temp się utrzymywała a w dzień normalna była jaka jest na dworze i wiatraki maja chodzić non stop czy mają się wyłączać razem z lampami?? i od razu powiem że boxs jest robiony z desek od szaf czyli są z wiór i średnica z 3cm. I jaka powinna być temp. optymalna kiedy nie mam zasilania prądu w boxsie?? wiem że nie na temat nie chciałem robic nowego tematu. Co wy na to powiecie jestem ciekaw opinii czy to da radę wszystko...

---------- Aktualizacja posta 28-08-2012 18:21 ---------- Czas poprzedniego posta 27-08-2012 18:25 ----------

pomoże ktoś??:pl:

oj kolego to wszystko masz na forum, więc nie dziw się ze nikt nie chce ci pomóc. Ale częściowo sie zlituje i :
1. potrzebujesz 9500 lm a z tego co napisałeś to masz ok 4500lm więc powtórze ci to co napisałem wcześniej - jezeli nie podwoisz tego co masz to nie bierz sie w ogóle za uprawę
2. kto to wie co to za wentyl masz, wiec nikt ci nie powie czy da radę. Poza tym brak ci mieszającego.
3. wentyle mogą chodzić 24h (za duzo pisania o plusach i minusach)
4. NAJWAŻNIEJSZE http://www.wiki.haszysz.com/index.php/Strona_główna MASZ TUTAJ ODPOWIEDZI NA SWOJE PYTANIA

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół