- Rejestracja
- Paź 5, 2012
- Postów
- 192
- Buchów
- 2
Dekarboksylacja - czyli co zrobić aby twoja nalewka miała moc
Pewnego dnia spytał mnie kolega dlaczego jego nalewka ma bardzo znikome właściwości lecznicze i psychoaktywne. Zarzekał się że postępował dokładnie tak jak w przepisach, ponadto moczył cannabis w wysokoprocentowym alkoholu przez tydzień , jednak to też nie dawało rezultatów.Odpowiedź jest prosta, lecz wiele niedoświadczonych ludzi jej nie zrozumie.
Przeoczony został jeden z ważniejszych kroków. Cannabis używany do robienia nalewek, tak jak inne jadalne produkty z konopii wymaga dekarboksylacji. Wielu z was pewnie pomyślało " Że co?"
I tu jest pies pogrzebany. THCA (Tetrahydrocannabinolic Acid) obficie występuje w konopiach i jest prekursorem THC (Tetrahydrocannabinol). Wow, to brzmi prawie tak strasznie jak chemia organiczna, co? I tak właśnie jest, niżej zamieszczam wersje dla osiołków:
Badania wykazały że THCA posiada właściwości przeciwzapalne i neuroprotekcyjne, lecz nie wywołuje psychoaktywnych efektów, czyli tzw. "haju". Ten "haj" lubiany przez większość użytkowników tego forum spowodowany jest dzięki cannabinoidą THC, których niewielkie ilości znajdują się w rosnącym cannabis.
Dekarboxylacja jest chemiczną reakacją uwalniającą dwutlenek węgla. Tzn. chemiczna reakcja zachodzi gdy kwasy karboksylowe tracą atom węgla z łańcucha węglowego. Ten proces przemienia THCA w THC, znacznie bardziej uwielbianą mieszankę z wieloma leczniczymi efektami. Kiedy cannabis schnie wtedy naprawę wolno zaczyna dekarboxylacje oraz tą przemianę.
Dobrą wiadomością jest to, że nie musimy czekać wieków aż cannabis zdekarboxyluje. Możemy przyśpieszyć ten proces, poprzez ogrzanie wysuszonego cannabis w odpowiednim czasie i temperaturze co uwalnia dwutlenek węgla i tworzy THC. Skoro jest to takie proste a zarazem skuteczne to dlaczego tak wielu z nas nigdy o tym nie słyszało? Dekarboxylacja zachodzi bez większego wysiłku, gdy cannabis jest ogrzewany podczas palenia lub podczas parowania. Zachodzi to również podczas gotowania z masłem lub gdy hash czy kief są dodawane do potraw podczas pieczenia. Kiedy robimy nalewke , cannabis nie jest ogrzeny ani upieczony więc należy go zamoczyć w wysokoprocentowym alkoholu. Dekarboxylacja nigdy nie zajdzie i skończysz z produktem zawierającym dużo THCA i mało THC. Jest to dobre dla niektórych dolegliwości ale nie da nam najbardziej oczekiwanych przez nas efektów.
Przygotowanie do eksperymentu...
Po omówieniu dekarboxylacji, staje się jasne dlaczego nalewka jest nieskuteczna. Naturalnie chcieli wiedzieć jak dekarboxylować cannabis szybko i łatwo więc powinni iść dalej z robieniem swoich nalewek. Wiedziałem jak to zrobić ale musiałem się w to wgłębić żeby dać im najlepszą możliwą odpowiedź.
To naprawdę proste ogrzać cannabis , ale w jakiej temperaturze i jak długo? Jeśli cannabis jest zbyt mocno ogrzewany, ryzykujemy jego odparowaniem i straceniem części ważnych cannabinoidów, terpenów i flavonoidów które mają właściwości lecznicze. W tym samym czasie chcemy usunąć CO2 w jak najszybszy i najefektywniejszy sposób.
Zgodnie z publikacją John M. McPartland and Ethan B. Russo " Cannabis and Cannabis Extracts: Greater Than the Sum of Their Parts?", tempreatura wrzenia jak i parowania głównych cannabinoids, terpeny i flavonoidów waha się między 246.2 stopniami i 435.2 stopniami Farenheit'a. Publikacja ta, wskazuje nam że schodząc poniżej 246.2 stopnia Farenheit'a powinniśmy odparować część mieszanek z rośliny, co może nam przynieść medyczne korzyści. Mogę ograniczyć się do stwierdzenia że niektóre terpeny stopniowo odparowują gdy roślina rośnie i nie możemy nic z tym zrobić.
Zdecydowałem się poprowadzić mały eksperyment by zobaczyć czy moja hipoteza jest prawidłowa. Miałem troche wolnego kief'u i trimu który trzymałem na czarną godzine. Nadawał się idealnie do tego eksperymentu i jeśli coś by poszło nie tak to bym nie miał wielkich strat.
Proste kroki do dekarboxylacji...
Większość z nas ma piekarniki które nie są perfekcyjnie dokładne, więc postanowiłem się wstrzelić w temperaturę do dekarboxylacji na 240 stopni Farenheita. To powinno dać szybkie efekty bez straty medycznych właściwości. 30 minut mogłoby się wydstawać okrągłą liczbą na pierwszy test, i powinno dać kief'owi i trimowi dużo czasu na dojście do temperatury. Kief ma tendencje do z***ywania torebki która potrafi prowadzić do nierównej temperatury i co za tym idzie możliwości nierównej dekarboxylacji. Zanim wsadziłem to do piekarniki, rozluździłem wiązanie. Gdy większość trimu była gotowa rozpadać się , w tym czasie kief był w zupełnie innej sytuacji niż trim, datego łamałem je osobno.
Umieściłem je na talerzu do pizzy na środkowej półce w piekarniku i nastawiłem pieczenie na jak najbliżej 240 stopni Fahrenheita. Piekarnik traci dużo ciepła gdy drzwiczki są otwarte i czasem temperatura nie jest stała. Talerz do pizzy nagrzewa się i pomaga utrzymywać stałą temperature. Aby monitorować temperature w piekarniku , umieściłem w nim mały termometr cyfrowy.
Raz temperatura osiągała ponad 240 stopni i nie zwiększała się. Położyłem mała miske 'Pyrex' z kief'em i drugą z trimem na talerzu od pizzy. Ustawiłem czasomierz na 30minut i kontynuowałem obserwowanie temperatury. Talerz na lasagnie powinien być idealny na wielkie ilości. Jak się spodziewałem, temperatura spadła lekko przez otworzenie drzwiczek,ale następnie wróciła do normy. Przez całe pół godziny temperatura kilka razy rosła i malała ale zawsze utrzymywała się w granicach 229 stopni i 245 stopni Fahrenheita.
Po 30 minutach wyjąłem pojemniki i postawiłem je na blacie by wystygły. Zarówno kief jak i trim miały widoczne kłaczki, oddzieliłem niewielki upieczony kawałek. Wziąłem kilka gram z każdego i zapakowałem do testów w laboratorium.
Włożyłem naczynia spowrotem do piekarnika i ustawiłem czas na kolejne pół godziny. Byłem pewny że 30 minut w zupelności wystarczy do najmocniej dekarboxylacji kief'u i trimu ale tylko teraz chciałem zwiększyć czas do pełnej godziny. Teraz musze być cierpliwy i poczekać kilka dni na wyniki badań laboratoryjnych.
Wyniki z eksperymentu z dekarboxylizacją...
Tabelki zamieszczone niżej ukazują wyniki 30 i 60 minutowego eksperymentu dekarboxylacyjnego. Również wchodząca w skład wyników laboratoryjnych wcześniejsza niezrobiona dekarboksylacja by ustanowić punkt wyjścia. Dekarboxylacja zachodzi też w pewnym stopniu naturalnie. To nie może być twój punkt wyjścia ale nie powinieneś tego nie brać pod uwage.
Jak możesz zobaczyć z tych dwóch tabelek, 30 minut jest nie wystarczające do kompletnego zdekarboxylowania kief'u i trimu. W 30 minut kief był w około 90% zdekarboxylowany a trim tylko w 60%. Ta różnica jest możliwa ponieważ trim posiada początkową większą wilgoć. W każdym razie po 60 minutach, obie próbki miały blisko 100% dekarboxylacji ku mojej uciesze.
A więc tak, w 240 stopniach Fahrenheita, 60minut powinno być wystarczające dla zdekarboxylowania każdego cannabis z rozsądnie niską wilgotnością. Dla materiału z wysoką wilgotnością ten czas powinien być zwiększony ale temperatura nie może wzrastać. Jeśli martwisz się stratą mieszanek organicznych, możesz ograniczyć ciepło lecz wtedy czas powinien być zwiększony.
Interesujące odkrycia...
Jak to bywa z większością eksperymentów, wyniki wzbudzają nowe pytania. W moim eksperymencie pojawiło się kilka niespodziewanych odkryć które mogą prowadzić do nowych eksperymentów w przyszłości.
Kief i trim wydają się jakby straciły część całkowitą cannabinoidów w czasie drugiego pieczenia. Niektórzy z was pewnie myślą że to przez odparowanie spowodowane długim przebywaniem w wysokiej temperaturze, ja jednak uważam że te same rośliny nie muszą dawać takich samych próbek. Dodatkowo testy laboratoryjne mają pewien margines błędu, więc nie jestem pewny czy to bezpieczne założenie. To musiałoby być testowane w wielu próbkach by wynik był wiarygodny.
Z jakiś powodów wilgoć w czasie pierwszego pieczenia wzrosła. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało.
CBDA nie przemieniło się w CBD podczas dekarboxylacji. Dalsze badania mogłyby wrzucić nieco światła na tą sprawę.
Załącznik - Kannabinoidy, Terpeny i Flawonoidy
Tak jak wspomniałem powyżej oto lista najczęściej znajdowanych kannabinoidów, terpenów i flawonoidów które wykorzystałem w celu ustalenia mojej temperatury dekarboxylacji. Nie jest to lista wszystkich jakie istnieją a jedynie te które udało mi się odnaleźć.
Phytocannabinoids
THC (Δ-9-tetrahydrocannabinol)
Temperatura wrzenia: 157° C / 314.6° Fahrenheit
Właściwości: Euforyczne, Przeciwbólowe, Przeciwzapalne, Antioxidant, Przeciwwymiotne
CBD (cannabidiol)
Temperatura wrzenia: 160-180°C / 320-356° Fahrenheit
Właściwości: Przeciwlękowe, Przeciwbólowe, Przeciwpsychotyczne, Przeciwzapalne, Antioxidant, Przeciwskurczowe
CBN (Cannabinol)
Temperatura wrzenia: 185°C / 365° Fahrenheit
Właściwości: Utleniające, Product, Uspokajające, Antybiotyczne
CBC (cannabichromene)
Temperatura wrzenia: 220° / 428° Fahrenheit
Właściwości: Przeciwzapalny, Antybiotyczne, Przeciwgrzybicze
Δ-8-THC (Δ-8-tetrahydrocannabinol)
Temperatura wrzenia: 175-178°C / 347-352.4° Fahrenheit
Właściwości: Przypomina Δ-9-THC, Mniej psychoaktywne, Bardziej stabilny przeciwwymiotnie
THCV (Tetrahydrocannabivarin)
Temperatura wrzenia: < 220°C / <428° Fahrenheit
Właściwości: Przeciwbólowe, Euforyczne
Terpenoid Essential Oil Components of Cannabis
β-Myrcene
Temperatura wrzenia: 166-168°C / 330.8-334.4° Fahrenheit
Właściwości: Przeciwbólowe, Przeciwzapalne, Antybiotyczne, Antymutageniczne
β-Caryophyllene
Temperatura wrzenia: 119°C / 246.2° Fahrenheit
Właściwości: Przeciwzapalne, Cytoprotekcyjne (błona śluzowa żołądka), Przeciwmalaryczne
d-Limonene
Temperatura wrzenia: 177°C / 350.6° Fahrenheit
Właściwości: Cannabinoid agonist?, Immune potentiator, Antydepresant, Antymutageniczne
Linalool
Temperatura wrzenia: 198°C / 388.4° Fahrenheit
Właściwości: Uspokajające, Antydepresyjne, Przeciwlękowe, Immune potentiator
Pulegone
Temperatura wrzenia: 224°C / 435.2° Fahrenheit
Właściwości: Wspomaga pamięć?, AChE inhibitor, Uspokajające, Przeciwgorączkowe
1,8-Cineole (Eucalyptol)
Temperatura wrzenia: 176°C / 348.8° Fahrenheit
Właściwości: AChE inhibitor, Zwiększa mózgowie, Cerebral, Pomaga w przepływie krwii, Stymulujące, Antybiotyczne, Przeciwwirusowy, Przeciwzapalne, Antinociceptive
α-Pinene
Temperatura wrzenia: 156°C / 312.8° Fahrenheit
Właściwości: Przeciwzapalne, Bronchodilator, Stymulujące, Anybiotyczne, Przeciwnowotworowe, AChE inhibitor
α-Terpineol
Temperatura wrzenia: 217-218°C / 422.6-424.4° Fahrenheit
Właściwości: Uspokajające, Antybiotyczne, AChE inhibitor, Antioxidant, Przeciwmalaryczne
Terpineol-4-ol
Temperatura wrzenia: 209°C / 408.2° Fahrenheit
Właściwości: AChE inhibitor. Antybiotyczny
p-Cymene
Temperatura wrzenia: 177°C / 350.6° Fahrenheit
Właściwości: Antybiotyczny, Anticandidal, AChE inhibitor
Borneol
Temperatura wrzenia: 210°C / 410° Fahrenheit
Właściwości: Antybiotyczny
Δ-3-Carene
Temperatura wrzenia: 168*C / 334.4° Fahrenheit
Właściwości: Przeciwzapalne
Flavonoid i Phytosterol składniki Cannabis
Apigenin
Temperatura wrzenia: 178°C / 352.4° Fahrenheit
Właściwości: Przeciwlękowy, Przeciwzapalne, Estrogenowe
Quercetin
Temperatura wrzenia: 250°C / 482° Fahrenheit
Właściwości: Antioxidant, Antymutageniczny, Przeciwwirusowy, Przeciwnowotworowy
Cannflavin A
Temperatura wrzenia: 182°C / 359.6° Fahrenheit
Właściwości: COX inhibitor, LO inhibitor
β-Sitosterol
Temperatura wrzenia: 134°C / 273.2° Fahrenheit
Właściwości: Przeciwzapalne, 5-α-reductase, Inhibitor
Ostatnia edycja: