• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Dekarboksylacja w szybkowarze i green dragon

Wyszukiwarka Forumowa:

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
11,482
Odznaki
10
Już od jakiegoś czasu myślałem, jak ominąć problem zapachu, gdy trzeba zrobić dekarboksylację. Problem ominąłem przy oleju kokosowym, ale do green dragona był potrzebny podgrzany susz bez tłuszczu. Gdzieś trafiłem na motyw wykorzystania szybkowaru, a że potem wpadł mi takowy w ręce, postanowiłem spróbować :D

Susz do Green Dragona​

Za materiał posłużyło 10,5 grama topów (głównie Girls Scout Cookies Auto) oraz gram kiefu/opadu z młynka. Topy najpierw trzeba rozdrobnić, ja to zrobiłem w chopperze (siekałem na niskich obrotach). Nawet się zbytnio nie okleił, nie było też sieczki, bo GSC nie była aż tak wysuszona.

Materiał wrzucamy do słoika i zalewamy wodą. Im więcej wody, tym więcej niepotrzebnych rzeczy wyciągnie (chlorofil itd).

Wsadzamy do szybkowara (pamiętać o ścierce na dno!) i czekamy, aż się zrobi ciśnienie. Ja potrzymałem 10 minut, wyłączyłem i poczekam, aż ciśnienie samo zejdzie.
Są dwa słoiki, bo mój elektryczny szybki garnek okazał się za niski do dużego słoika xD Za to dobrze widać, jak się kolor wody zmienił. Materiał odsączamy, tu durszlak i muślin.

Materiał przerzucamy do słoika, już większego, i zalewamy spirytusem. Ja zmieszałem 350 ml 95% ze sklepu z 150 ml wody, bo ponoć ok. 70% lepsze.
Zasadniczo nie trzeba długo trzymać materiału w spirycie. Im dłużej będzie stał, tym więcej kiepskiego smaku może przejść, a alk z drobno zmielonego materiału szybko wyciągnie THC. Tak wyglądał spirol z materiałem po 2 godzinach, w międzyczasie kilka razy potrzepałem słoikiem, żeby wszystko przemieszać.

Na koniec oddzielamy nalewkę od mokre materiału (znów muślin, ale tym razem na sitku nad słoikiem) i przelewamy, gdzie chcemy to trzymać :)

Oczywiście trzeba było zrobić testy i je zrobiłem. Metoda dekarboksylacji w szybkowarze działa bez zarzutu, a dodany kief się nie zmarnował. Na początek wypiłem cały kieliszek (20 ml) i mnie zgniotło xD Tak ciężkiej bani chyba jeszcze nie miałem, ale mimo że była trochę paranoiczna, to dało radę. Po kilku godzinach musiałem się jednak położyć... Wstałem po ok. dwóch dalej mocno zbombiony, ale rano było już OK. Ale do czasu, bo ok. pół godziny po wstaniu walnąłem pół kielona (10 ml) w ramach dalszych testów xD Taka ilość już była dla mnie odpowiednia - takie dość mocna, ale przyjemna bania. Znajomym pewnie 2 ml wystarczą, w piątek się okaże :ROFLMAO:

A, jeszcze smak. Gdy piłem całego kielona, smak zdominował palący alk - gdzieś tam w tle przebijały się nuty ziołowe. Pół dawki wlałem do porannej wody z sokiem cytrynowym i tu było w drugą stronę - alku nie czuć było wcale, a ta ziołowość mocno wyszła na wierzch, nawet cytrynę przykryła. Ogólnie jest to dość specyficzny smak, ale da się przeżyć, nawet gdyby komuś nie pasował :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bingobum

Well-known member
Buchów
385
Odznaki
2
Fajna fotorelacja, dziękujemy. :)

Ja robiłem Green Dragona bez moczenia surowca w wodzie i też wyszło znakomicie (same kwiaty, zero śmieci). Kolorek nawet lepszy się zrobił, a i smak całkiem OK. Korzystałem ze spirytusu 99,8% aby jak najmniej rozpuścić zanieczyszczeń.

herbowy

w kupie siła!
Buchów
196
Odznaki
2
czyli z 10g masz okolo poł litra "tego coś"?

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
11,482
Odznaki
10
@herbowy teoretycznie, praktycznie dodanie tego grama opadu z młynka jest też istotna - znacznie podbił moc, bo masa trichomów tam była. Bez niego pewnie kieliszek pewnie byłby dla mnie akurat. Ogólnie myślę, że można też dać samo 10g, żeby było pół litra tego czegoś. Można też mniej alku. Generalnie wszystko rozbija się o to, jaką chcesz mieć moc, czy dawać dawkę większą czy mniejszą.

tombassa

Well-known member
Buchów
1,436
Odznaki
5
Siema, jutro będę robił GD twoja metodą „na szybkowar”, myśle że będzie wszystko ok, dam znać jak wyszło chociaż nie będzie to nalewka dla mnie to poświęcę się żeby przetestować materiał. Jedyne co bym nie chciał to to żeby była za mocna.

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
11,482
Odznaki
10
@tombassa ile chcesz zrobić? Czyli ile alku i materiału (topy, trym)? Oraz ile pali odbiorca? Pi razy oko można określić wstępną dawkę xD

tombassa

Well-known member
Buchów
1,436
Odznaki
5
@tombassa ile chcesz zrobić? Czyli ile alku i materiału (topy, trym)? Oraz ile pali odbiorca? Pi razy oko można określić wstępną dawkę xD
Odbiorca nie pali, chciałbym zrobić, tak myśle jakieś 0,5 litra na pierwszy raz. Mam troche wysuszonego trymu, a topy to mam bo ostatnio skończyłem pierwszego in, z outa tez coś się znajdzie bo myśle ze szkoda indora na GD. W ogóle to myślałem zrobić tylko z trymu żeby odbiorca się nie zraził a kolejną kuracje dołożyć topy, co myślisz?

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
11,482
Odznaki
10
To proponuję dwie opcje. 10 gram topów lub 30-40 g trymu. Wtedy 10 ml na pierwszą próbę powinno zadziałać bez rozłożenia zawodnika xD Jak się okaże za mało, następnym razem może spróbować więcej. Obstawiam na bazie swojego wyrobu i reakcji kolegów, którzy palą od święta ze mną.

Główną różnicą między topami a trymem będzie czystość i smak nalewki (moc zależy od materiału, wiadomo). Ale robiłem też z trymu tą metodą, z 60 g poszło, na dodatek z outa, i nie miała zrażającego smaku. Jedno, co Ci mogę podpowiedzieć przy trymie - jeśli masz większy szybkowar, to użyj tych dużych słoików i materiał rozłóż na dwie, trzy sztuki. Więcej chlorofilu i innych niepotrzebnych rzeczy przejdzie do wody. Ja robiłem w czterech słoikach ok 400 ml i lepiej by wyszło z większych, ale mój szybkowar nie mieści wyższych.

tombassa

Well-known member
Buchów
1,436
Odznaki
5
poerwsza partia na green dragona poszła na 10 minut do szybkowara, tez zmieściły mi się 2 słoiki, po wyciągnięciu wyszło tak🫣🫣🫣
55B6D4A7-A03E-4E43-ABFD-A69D87F29DDA.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tombassa

Well-known member
Buchów
1,436
Odznaki
5
Ile to trzymac w spirytusie, pisałeś żeby nie za długo, te 2 godziny wystarczą?

tombassa

Well-known member
Buchów
1,436
Odznaki
5
Ale robiłem też z trymu tą metodą, z 60 g poszło, na dodatek z outa
wlałem spirytus i wodę do słoika i w zasadzie to chyba za dużo materiału albo za mało spirola,

tombassa

Well-known member
Buchów
1,436
Odznaki
5
No i po robocie🤓🤓🤓
ciemna wyszła jak porównać z Twoją, ale to może dlatego że z trymu zrobiona
A1500E49-6B37-4C8F-8317-54A85AD43D4A.png

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół