akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Demontaż lamp - lamp Teardowns

Wyszukiwarka Forumowa:

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,700
9c0_87_4U_28_ Zdefiniowanie stanu chorobowego jest tak samo trudne, jak sprecyzowanie stanu pełni zdrowia (zob. dobrostan subiektywny).

Wątek przeznaczony do zamieszczania zdjęć z demontażu lampek.
Cel naprawa/modyfikacja/ciekawość/pozyskiwanie elementów do modów.

Coś na start : Z tasiemcowego tematu =>

Teardown of a filament led lamp Osram 11W 4000K 1520 lm

Użyte narzędzie "dremel" => prawilna wersja "chinol" pod brandem "Niteo Tools" => biedronkowa wyprzedaż namiotowa. [ nie wiem czemu ale kupiłem 2 sztuki ]
Szkło przy "cięciu" tarczka pęka w miejscu przegrzania ładnie po linii _ objechane dookoła i samo się rozbiera. Oprawka przecięta na pół. Materiał oprawki raczej twardy. Szkło się nie dobrze przecina taka tarczką. Następnym razem diamentowa.

filament-led-tare-down-_018.jpg
filament-led-tare-down-_019.jpg
filament-led-tare-down-_023.jpg

Zasilacz klasyczny dla żyrandolowych zabawek. Upchany w gwincie edisona e27 _ dokładnie te same elementy co zwykle.
filament-led-tare-down-_012.jpg
filament-led-tare-down-_014.jpg
filament-led-tare-down-_017.jpg
filament-led-tare-down-_016.jpg

mniej więcej rozmiary zabawki :
filament-led-tare-down-_013.jpg
filament-led-tare-down-_01.jpg

Pozyskiwanie elementów nie jest zbyt trudne i pracochłonne przy odrobinie wprawy w 5 minut powinno polecieć na sztukę.

Ostatnia edycja:
U

Usunięty 81741

Guest
Wrzuć jak diody z LSC lub Philipsa pozyskać i jak je zasilic, może stworze taka lampę jak mi obecną padnie.

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,700
9c0_87_4U_28_ Zdefiniowanie stanu chorobowego jest tak samo trudne, jak sprecyzowanie stanu pełni zdrowia (zob. dobrostan subiektywny).
Wrzuć jak diody z LSC lub Philipsa pozyskać i jak je zasilic, może stworze taka lampę jak mi obecną padnie.
Wrzucę : LSC : To jest bardzo proste _ aż za bardzo _ przyszły tydzień. Dziś może coś innego. Zasilanie to nie moja specjalność raczej :confused:
==========================================================================================

Teardown led lamp Osram 13W 2700K 1521 lm

Wszystkie lampki da się dokładnie w taki sposób rozebrać. Czas w wypadku tej to 4 minuty.
Potrzebujemy:

#analog dremla z tarczką do cięcia.
#śrubokręt do podważenia plastiku [ może być nóż ]
#kombinerki/obcęgi etc _ cokolwiek.

W tej lampce wkładka .al jest cienka jak papier. w LSC grubsza [ pomierzę i podam]
Zdjęcia za chwilę zajmie to więcej czasu niż rozebranie lampki.

Materiał wyjściowy:

Wykonujemy nacięcia plastiku jak na obrazku. Idzie jak masło _ bardziej się topi niż "tnie" na wysokich obrotach. Na .al czuje się lekki opór trudno schrzanić.

Podważamy delikatnie pocięty plastik śrubokrętem/nożem/metalową linijka etc... i mamy golca : Taki oskubany żyrandolled bez żadnych dalszych zmian będzie się mniej grzał _ znikł mu kocyk : _: tym razem rozbebeszamy go dalej tu wystarczyło lekko chwycić .al i pociągnąć _ jest cienkie jak papier.

Podobnie postępujemy z końcówką gwintu edisona _ lekkie nacięcie łatwiej podważyć. Kable wyciąga się w zasadzie śrubokrętem delikatnie.
efekt Zmagań ;)

Bez dremla będzie zdecydowanie trudniej.

@TenTypTakMa są obrazki _ łatwizna. ;)
Pozyskiwanie _ zasilenie innym zasilaczem to odmienna historia. Regulowany _ stałoprądowy wysokosprawny. Ta... Tu org jest fajnie zamontowany idealnie to wchodzi i wychodzi. Śmieszne jest to, że jeden z kondensatorów jest imo. do wymiany :lol:

Osram wyszedł bardzo ładnie w pomiarach _ ale ten jest odmienny : moment: więcej emiterów.

Typ w pełni modyfikowalny _ łatwy do osadzenia na "blachę" "profil" _ wada _ cena _ philipsy są tańsze. Nie wiem czy równie ładnie by wyszła ta sztuka w pomiarach _ jeśli tak to osiągać może ?? _ po proponowanym tu wielokrotnie już puszczaniu na pół gwizdka : nawet => 2,0 umol/J => co jest całkiem zacną sprawnością jak na kombinowane źródło.

Ostatnia edycja:

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,700

Teardown led e27 lamp LSC 17 W 3000K 2500 lm

Standardowa technika skubania. Wkładka .al jest zdecydowanie grubsza, ten model świetnie nadaje się do oskórowania ze zbędnego przeszkadzającego w wymianie ciepła z otoczeniem plastiku.

start.

lekko podcięty brzeg. Ale nie jest to konieczne lekko ponaginać 1/3 obwodu i wyjdzie _ jest tylko obciśnięte.

lekko podcięta końcówka e27 _ łatwiej podważyć "styk" i wyciągnąć _ śrubokręt _ cokolwiek.
Po tym wystarczy pociągając niezbyt delikatnie _ ale i bez przesady.. i .. wygląda to tak. Zasilacz jest doklejony silikonem niestety _ szykuje sie nieco czyszczenia.

Lampka zbudowana imo. solidniej od rozbieranego wcześniej osrama _ wkładka jest zdecydowanie grubsza.
Zasilacz nie gorszy na moje nieprofesjonalne zupełnie oko. [ mogę się grubo mylić ;) ]

W porównaniu z filamentami lampki tego "gatunku" są banalne do demontarzu.

Ostatnia edycja:
U

Usunięty 81741

Guest
Bardzo fajnie ale jak to przeliczyć na napięcie i natężenie?? Wiemy, że ma 17 W, ok. A jeśli chodzi o napięcie i natężenie?
HLG-320H-C1400B Zasilacz LED 320W 114~229V 1.4A
Zasilacz mam taki ile Philipsow na powierzchnię 0.64m2 byś dał? @sub23

Ostatnią edycję dokonał moderator:

pazur

Tylko spokój nas ocali
Buchów
773
Myślisz że jest sens pozbyć się samego plastiku?Powino to poprawić oddawanie ciepła?

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,700
Bardzo fajnie ale jak to przeliczyć na napięcie i natężenie?? Wiemy, że ma 17 W, ok. A jeśli chodzi o napięcie i natężenie?

Philipsów ?? ;) Zapewne zrobiłbym overkill. 350 W/m2 przy blisko pracujących źródłach powinno już wystarczać. Zazwyczaj ludzie dają około 400 przynajmniej na F#. Rumcajz ma 500.

zasilacz ?? chwilką popatrzy się jak to jest połączone _ jakie napięcie tam idzie nie wiem miernik zjarałem niestety _ Gość : będzie wiedział.
Znając typ diody zasymulowałbym przebieg charakterystyk. A nie znam mogę coś uszyć ewentualnie.

Myślisz że jest sens pozbyć się samego plastiku?Powino to poprawić oddawanie ciepła?

Myślę, że wstyd tego nie zrobić. Można i naciąć i otworzyć puszkę : odginając lekko skrzydełka. Zdecydowanie więcej roboty. Moje tarczki średnio sobie radzą z al. Spróbuje innymi _ tymi było by to zbyt pracochłonne a że nie zamierzam ich używać w calości dla samej idei tego nie chciało mi sie robić. W wypadku Osrama i zapewne philipsa _ wkładka jest tak cienka, że bałbym się ją dziurawić w obawie, że się zwyczajnie rozpadnie.

pazur

Tylko spokój nas ocali
Buchów
773
Sub może założyć osobny wątek na takie pytania,a ten pozostawić tylko na rozbiórkę?

pazur

Tylko spokój nas ocali
Buchów
773
Dla mnie też nie ma to znaczenia, napewno byłoby bardziej czytelne.

pazur

Tylko spokój nas ocali
Buchów
773
Z nowym wątkiem napewno będzie przejrzyście?
Te LSC idealnie nadają się do przeróbki nic praktycznie nie inwestując.

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,700
tym razem zewnętrzne:

inny rynek i rok 2015 Nieco odmienne diody nie 2835

20150607-1454-6987-1024x677.jpg
20150607-1453-6986-1024x686.jpg

20150607-1506-6989-1024x597.jpg
20150607-1506-6990-1024x762.jpg

To co zwraca uwagę to porządniejsze wykonanie od przeciętnej teraz. Na obrazku 12W i 1055 lm.

Kolejny: rozbiórka zamiennika świetlówki : plastikowy insert pod szkłem : nie zawsze idzie to tak łatwo. Źródło całkiem fajnych pasków, nie tanie. Raczej bardziej opłaca się demontować oprawy natynkowe.

Złamałem się tuba ;) Wygląda na pięknie demontowalną lampkę V tac _ 20 W 2400 lm.

zbyt droga jak na osiągi niestety na filmiku widać, że klasa zasilacza jest jak w lampkach na e27.

Przy tej sprawności i cenie raczej nie warto z tego komponować diy QB

Tu można by się już zastanawiać choć cena za sprawnosc nie jest ;( miła.

i kolejna długa tym razem pojawiała się już : w warsztacie :

Z tego da się na 100% zbudować bardzo fajny panel _ około 100 PLN za 30 W : 300W panel o sensownej sprawności => 1000 pln ;(

ten temat nieco ją zaróżowiono : ale jest ok. 2,2 umol/J powinno to mieć po modzie jak nic. Przynajmniej jak +> stara seria marsów TS. Regulacja mocy _ prosta _ wystarczy gasić cześć _ spiąć na 3 pstryczki. Możliwość pracy bardzo blisko roślin, minimalne straty strumienia : nie tanie. [ korci aby nabyć jedną ;) ]

Pora na wątek o tego typu oprawach : jest ich pełno niektóre tanie : może i niezbyt sprawne _ ale do sadzonek _klonów czy wczesnego Wega nie trzeba mieć nic wybitnego : i tak powinny być sprawniejsze od lamp MH typowych : mody tego są banalne. Po zakupie jakiś _ sztuk będą obrazki potrzebne jak dziura w moście to się rozbiera banalnie prosto. Zasilacze w 90 ?? % przypadków będą typowe dla _ nie będzie to odbiegało od e27.

W wypadku nie drogich można się zastanowić nad zwiększeniem sprawności przez łączenie równolegle bebechów z dwu opraw pod jeden zasilacz. Dla V tac o wysokiej deklaracji się to nie będzie kalkulowało nic a nic. Za drogie źródło na takie zabawy to nie LSC 17W A++.

[ zamiast gadać trzeba kupić ze 2-3 różne do zabawy lol ]

i jeszcze ciekawostka z ICmag : duże puszki po : napojach wydają się być całkiem sensownym radiatorem ;). Źródła o mniejszej mocy pasujące średnicą. Nie wiem czy nie dałbym z drugiej bardziej płaskiej strony + lekka praca nad stykiem z ;]. Przy okazji spr. z jakąś tanią lampka o niewielkiej mocy. [ 8-9 W ??] : grubość blachy puszki nie jest mniejsza od co niektórych wkładek : powierzchnia _ 500 ml puszki po Tygrysie nie jest mała. Użytkownik => PCBuds

Oj: i jest zamontowane z drugiej strony ;)

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół