akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[DIY] Elektryczne sterowanie wysokością lampy.

Wyszukiwarka Forumowa:

byle z fartem

Na pewno nie Pazdan
Weteran
Buchów
80
Czołem,

Od jakiegoś czasu chce kupić/zrobić zdalnie sterowany podnośnik do lampy.

Nie znalazłem niczego gotowego co nie kosztowałoby 1-2k i dało się sensownie przystosować do tego zadania.

Pewnie będę musiał zrobić to sam. Chcę wykorzystać silnik z reduktorem którym napędze rurkę na łożyskach z przymocowaną linką. Na lampę wyjdą dwie sztuki. Sterowanie za pomocą smart gniazdka. Pewnie trzeba też będze dać jakąś zębatkę z zapadką na rurce w roli hamulca, chyba, że znajdę silnik z reduktorem wyposażony w hamulec gdy silnik nie pracuje to byłoby chyba najlepsze rozwiązanie. W przeciwnym wypadku będzie tylko możliwość podnoszenia do góry bez ingerencji. Im wolniejszy reduktor tym łatwiej będzie sterować przy użyciu smart gniazdka zakładam RPM w przedziale 5-10. Muszę jeszcze przemyśleć jak wyznaczyć górną granicę ruchu, przełącznik krańcowy rozłączający obwód obrotów zwijających wydaje się być w sam raz do tego zadania.

Myślę jeszcze o nieco bardziej zaawansowanej wersji z jakimiś czujnikami które same podniosą lampę o np 5cm gdy wykryją, że rośliny są zbyt blisko, ale na 95% nie będę miał teraz czasu wykonać takiej lampy z bardziej zaawansowanym sterowaniem, więc skupiam się na prostocie i rozwiązaniu problemu.

Rozwój prac będę dokumentował dla potomnych.

I oczywiście zapraszam majsterkowiczów do dyskusji, a może ktoś nawet widział coś gotowego nie za miliony.

kameleonsen

szedł sasza suchą szosą
Buchów
4,658
Odznaki
7
Jak to diy to pomysł o jakiejś lekkiej wyciągarce samochodowe. Na pierwszy rzut oka, to z 400 zl komplet moze kosztowac. Komplet silnik reduktor haki, linki i sterowanie. Tylko to zamontować za jakoś.
Komplet z lampa ok 600w powinien ważyć ok 20-25 kg.

Jerky

My money on my mind
Buchów
218
Nie myślałeś o automacie/mechanizmie bramy garażowej?

ProfesorSush

Active member
Buchów
18
Do tego kamera bez IR żeby mieć podgląd wysokości w rzeczywistości.

Eko

997
Weteran
Buchów
24,965
Odznaki
13
Wszytko rozchodzi się o pwierzniech uprawy, reszta do ogarnięcia na pstryknięcie na te czasy

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół