• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Dobór wentylacji do przewodów o długosci ok. 2m

Wyszukiwarka Forumowa:

Stufff

New member
Buchów
0
Witam jestem w trakcie projektowania boxa (wymiar 130cmx160cm wysokosc 150cm) z lampą HPS 600w z cooltube i mysle nad wentylacja. Pewnie bym wymyslil ale nie znam odpowiedzi na pytanie odnosnie tego, czy wentylator kanałowy przepcha lub wyciągnie powietrze z przewodu wentylacyjnego który ma długość okolo 2m.

Na allegro są fajne wentylatorki kanałowe o mocy 800m3/h po niskiej cenie myslalem nad ich zamontowanie tylko w których miejscach najlepiej? Dodam ze pod przewód wyciagajacy bedzie podpiety jeszcze wentylator z cooltube i tu pytanko tez czy podlaczyc wentylator na koncu przewodu 1.5m ktory wchodził by do głownego przewodu wyciagajacego powietrze?

Najwazniejsze pytanie to gdzie i jaki zamonotowac wentylator kanałowy ( a moze lepiej uzyc innego) na koncu przewodu wyciagającego powietrze z boxa czy na początku jeszcze w samym boxie. A moze tu i tu?

A z powietrzem pobieranym mam taki problem ze bede musial pobierac tak jakby z góry na dół, przewód tez bedzie miał około dwóch metrów. Prosze o rady pozdrawiam, jest 4 w nocy ale mysle ze w miare jasno napisalem jak ktos nie ogarnie niech napisze czego nie rozumie. Jutro wniose poprawki, moze dam zdjecie ilustrujące to wszystko i bardzo licze na waszą fachową pomoc POZDRO !

Odwdzięcze sie na pewno piękną fotorelacją

---------- Aktualizacja posta 29-08-2012 01:05 ---------- Czas poprzedniego posta 28-08-2012 04:19 ----------

Widze brak odzewu wiec pewnie nie zrozumieliscie o co mi chodzi. Postanowilem to ladnie narysować.

1. Jak widac hps 600w wsadzony jest w cooltube i tu pytanie gdzie zamiescic wentylatorek. Na projekcie jest na koncu przewodu 1.5m.

2. Druga sprawa dotyczy wentylatorów wyciagajacych powietrze z boxa (czerwony kolor). Przewód lacznie bedzie miał około 2.5m pytanie brzmi gdzie wsadzic wentylator w Miejscu A czy B a może tu i tu? wentylatory ktore planuje kupic maja przepustowość 800m3/h

3. Trzeba jeszcze jakos wpompować powietrze do boxa wiec gdzie umiescic wentylator? Miejsce A, B a moze tu i tu?

Zestaw zapowiada sie ciekawie bo mam cały pakiet nawozów od GHE i w planie jest wsadzenie kilku automatów :) Pomózcie z tą cholerną wentylacją !

D

delete

Guest
Witaj,
Mam podobną sytuację jedynie bez coolTuby. jeszcze wszystko w trakcie projektu ale napisze jak to sobie wymyśiłem ;)
Jak widac hps 600w wsadzony jest w cooltube i tu pytanie gdzie zamiescic wentylatorek. Na projekcie jest na koncu przewodu 1.5m.
Podaj proszę wysokość boxa. Na taka powierzchnię 600W będzie za mało, dałbym 2x 400W i zrezygnował z coolTube. Jeżeli zostawisz jak masz to coolTube zamknął bym w osobny układ bo przecież do tego ona służy. Tj. przewód wlot CT - wentyl kanałowy 100-150m^3 - CT - przewód wylot z CT na out boxa ewentualnie wylot z CT do głównego przewodu wylotowego nna trójnik.
2. Druga sprawa dotyczy wentylatorów wyciagajacych powietrze z boxa (czerwony kolor). Przewód lacznie bedzie miał około 2.5m pytanie brzmi gdzie wsadzic wentylator w Miejscu A czy B a może tu i tu? wentylatory ktore planuje kupic maja przepustowość 800m3/h
Spore wentylki chcesz zastosować, myślę że do 500m^3 wystarczyłoby spokojnie. Wyciągający dałbym w punkcie B a najlepiej zaraz za filtrem i osobny obieg do CT jak pisałem wcześniej. Dobre wentyle np. Silent mają b. dobre paramatry pracy, spokojnie pociągną na 2.5m przewodzie.
3. Trzeba jeszcze jakos wpompować powietrze do boxa wiec gdzie umiescic wentylator? Miejsce A, B a moze tu i tu?
I tutaj mam taką samą rozkminę :p Planuje założyć dwa wentyle puszczone na tej samej wydajności, jeden na wlot drugi na wylot. Wtłaczający dałbym go w boxie ale nie wiem jakie masz warunki zabudowy. Kusi mnie zastosowanie wlotu pasywnegoz kolankami żeby zapach się nie wydostawał do góry ale nie wiem czy to zda egzamin na przewodzie około 2m i czy wyciągający wytworzy dostateczne podciśnienie aby zaciągnąć powietrze z góry; chyba marne szanse. Co do wspomnianych kolanek zastanów się czy np. przy braku zasialania zapaszek jak pójdzie przewodem wlotowym nie będzie uciążliwy; hmmm a może czerpnia z mechnizmem ale tutaj już będa staraty albo system kolan, chyba że filtr z maty na wlot.
Ogólnie ciekawy projekt ;)
Powodzenia

Stufff

New member
Buchów
0
Podaj proszę wysokość boxa. Na taka powierzchnię 600W będzie za mało, dałbym 2x 400W i zrezygnował z coolTube.

Wysokość 150cm. Z tego co wiem to 2x 400w daje taką sama ilosc lumenow co 600w czyli cos okolo 90 tys, a na moja powieszchnie potrzebuje:

Powierzchnia 2 m2

Minimalnie: 60000 Lumenów
Srednio: 80000 Lumenów
Optymalnie: 100000 Lumenów

Co do wentylacji wyciągajacej to dam jeden wentylator kanalowy
305 m3/h wdmuchujacy powietrze do cooltube z ktorej przewod tak jak na obrazku wchodzi dlo glownego wyciagu. Głowny wentylator wyciagajacy cos ok. 400 m3/h bedzie w Boxie w miejscu A tylko to miejsca A bedzie za wejsciem cooltube. Do tego 1 taki sam jak w cooltube bedzie na koncu wyciagu w miejscu B.

Wentylacje wciągajaca planuje zrobic tak ze jeden wentyl cos ok. 400m/3 bedzie w boxie w miejscu B a drugi pomocniczny 300m3/h w miejscu A.

Może dam filtr na koncu przewodu wylotowego, tylko nie wiem czy przed czy za wentylatorem. Pozdro

D

delete

Guest
Wysokość 150cm. Z tego co wiem to 2x 400w daje taką sama ilosc lumenow co 600w
Nie chodzi tu o ilość lm a o równomierne rozłożenie światła. Przy 150cm wysokości ciężko będzie ujarzmić 600W HPSa, chyba że scrog ;)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół