akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Dobór zasilaczy do płytek MCPCB wybebeszonych z żyrandolledów.

Wyszukiwarka Forumowa:

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,708
Chłodzenie pasywne i tak lepsze niż w mars hydro, ale zwykły mały mieszak centralnie nad w dół załatwi sprawę bardzo dobrze.​

Zdecydowanie. Coś z większych komputerowych zainstalowane centralnie po środku z 10 cm od blachy załatwia raczej sprawę przy.
To, że ja bym najchętniej zrobił tunelowe : na kwadratach to inna bajka. [ ekstremista _ ma być nie do zabicia ]
Nie musi być jednolita blacha, a paski tak, by utworzyły dwa kręgi, zewnętrzny(12 krążków) i wewnętrzny (2 krążki).​

Nie musi _ można pokombinować ze składaniem z kilku kawałków spiętych na małych profilach L... byle by powierzchni wymiany ciepła nie brakowało.​
Ale przy 6400K więcej niebieskich fotonów.​
Ano. Tyle, że dobrze było by mieć z 10 W więcej _ tu odległość będzie potrzebna z 35_40 cm _ jakoś tak ten naświetlacz wysyła światło. Wąsko to szło _ nie może być blisko.

Gość. napisał:
Panel Jungle ma 226 diod. Ten panel LSC 1680 diod puszczonych bardzo nisko i myślę, że da więcej niż 2,2 umol/J. Ile wyszło ci LSC w pomiarach?

około 2,1 _ 7% więcej ?? może do 10 % 2,3 ?? Diabli wiedzą. zrobię pomiar _ będę miał rozeznanie tak mniemam.

Gość.

Well-known member
Buchów
1,913
Ano. Tyle, że dobrze było by mieć z 10 W więcej _ tu odległość będzie potrzebna z 35_40 cm _ jakoś tak ten naświetlacz wysyła światło. Wąsko to szło _ nie może być blisko.
Przynajmniej nie będą zbyt krępe, co ma ostatnio miejsce przy niezbyt wysokich strumieniach, ale dobrym rozkładzie.
Oj myślałem o czymś większym ;D
Nikt tego nie zrobi dla większej powierzchni. A dla 0,36mkw ktoś się pokusi, tym bardziej jak pisałeś wyżej, da lepszy efekt od nawet nieco sprawniejszego panela cegły.
Panel Jungle ma 226 diod. Ten panel LSC 1680 diod puszczonych bardzo nisko i myślę, że da więcej niż 2,2 umol/J. Ile wyszło ci LSC w pomiarach?

Gość.

Well-known member
Buchów
1,913
około 2,1 _ 7% więcej ?? może do 10 % 2,3 ?? Diabli wiedzą. zrobię pomiar _ będę miał rozeznanie tak mniemam.
To czekamy na pomiar dwóch krążków LSC na radiatorze, pod jednym zasilaczem. Kibicuję na 2,3 ;)
A ile miał V-TAC 15W?

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,708
To czekamy na pomiar dwóch krążków LSC na radiatorze, pod jednym zasilaczem. Kibicuję na 2,3 ;)
A ile miał V-TAC 15W?​

;) od 7 do 14 % _ [ taki skrajny optymizm który nigdy się nie sprawdza ] nawet _ 2,38 umol/J _ wątpię raczej 2,28 max ;P. Ciężko cokolwiek interpolować. Zmienność lampek jakaś tam _ różnica temp po modyfikacji w porównaniu do lampki bez _ +- błędy pomiaru _ około 1,5% między powtórkami w skrajnych przypadkach. Do tego dojdzie zmienność parametrów między płytkami _ pewnie prąd się pół na pół nie dzieli pomiędzy. [ ile % ?? niewiadoma _ najlepiej było by parować parametrami .... ]

[ pomiary będą dla puszczonych ma całość + puszczonych na polówkę _ 2 obok siebie będzie trzeba zrobić nową krzywą _ przynajmniej po 3 powtórki pomiarów na przynajmniej 3 wysokościach _ masa roboty ... zasilacza do wiatraków nie mam _ a radiatory są odmienne : muszę jakaś ramkę złożyć na nie _ pomiary dla lepiej schłodzonych niż. org. z 4-5 h roboty ... ]

Wstępnie pewnie zrobię porównanie o ile % wyższa sprawność wychodzi na połowie.

V tac sekundę:

tu:=>

Pomiar LSC bez powtórek i z nieco nierówno zawieszona lampka. Obok V tac 15 W
lsc_17W_test_01.jpg
V_tac_15W_3000K_80_CRI.jpg
Pierwszy test _ lampka lekko nierówno zawieszona​
wersja 15 W _ płytka nieco inna jednak jest​

wstępnie różnica sprawności między V tac 15 W evolution 6,54%

nierówno zawieszone =>

lsc_17_w_wstepne-przymiarki.jpg

Ostatnia edycja:

Gość.

Well-known member
Buchów
1,913
2,23 V-TAC 15,8W zmierzone
2,10 LSC 17W? Ile zmierzyłeś poboru?
Dwa waty różnicy dały zmianę 0,13. Ok. 8W powinno dać 0,3(z wyliczanki wychodzi 0,52 minus spadek krzywej) przy założeniu lepszej termiki... 2,4 jak nic :D
V_tac_15W_3000K_80_CRI.jpg

Ostatnia edycja:

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,708
2,23 v-tac​
2,10 LSC

12 % różnicy mocy i 6,54% różnicy sprawności. Ile z tego to wyższa moc _ inny zasilacz _ nieco bardziej nagrzane diody [ sprawnosc zasilacza pewnie podobna ?? taki sam "chłam" jest we wszystkich w zasadzie ] Dokładnie te same diody i płytki ?? czy może są to płytki nie sortowane ?? Za mało danych _ brak znajomości zmienności lampek V tac i LSC między sobą. [[ skrajny optymizm 2,38 ;) _ czarny? realizm 2,25 _ jakieś zakłady dla samych zakładów ?? przynajmniej 2 tygodnie _ sprzet dalej ten sam więć pomiary miarodajne o tyle o ile ]]

Jak na razie to mi się różniły sporo mocą między sobą _ miałem sprawdzić całą serię _ a zajmowałem się wszystkim tylko nie nimi.
[ np: puszczaniem płytki philipsa na zasilaczu osrama i odwrotnie ;P _ odmienny prąd nieco na _ i odmienne odczyty mocy w zależności w która stronę się pięło _ mam zdjęcia ale nie opisałem tego. jedna 3 szeregi po 11 druga 2 szeregi nie pamiętam po ile. obydwie 13 W : jak się zbiorę to powrzucam zdjęcia o ile będą do posortowania .... ]

ps: szukam zasilacza/zasilaczy 350 mA z jakiegoś odzysku. Zobaczę może jakiś niewybitny do testów wyhaczę w te 2 tygodnie. Jestem cholernie ciekaw jak by świeciły 4 spięte równolegle na jednym zasilaczu. [ pierwszy nie OT od kilkunastu wpisów w wątku ]

Ostatnia edycja:

Gość.

Well-known member
Buchów
1,913
2,10 LSC 17W? Ile zmierzyłeś poboru?
Dwa waty różnicy dały zmianę 0,13. Ok. 8W powinno dać 0,3(z wyliczanki wychodzi 0,52 minus spadek krzywej) przy założeniu lepszej termiki... 2,4 jak nic :D
Zasilacz z napięciem 300V najlepiej byś potrzebował.

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,708
2,10 LSC 17W? Ile zmierzyłeś poboru?​

Pomiarowa 17,7 po 1h pracy, tyle, że zmienne były kapkę.

Nie jestem już taki optymistyczny jak kiedyś. :) Ale te 2,4 i 13_15 % up. nie wydaje się niemożliwe. Zdejmuje przez aktywne chłodzenie pewnie z połowę na TJ nawet w porównaniu z nagrzanymi diodami w plastiku + wzrost od spadku prądu na diodach _ sprawnosc pompy up. [[ 3 pomp _ te diody to klasa fv około ~"9V" ]] Strasznie nisko będą przy : takich nastawach _ 0,1 W na diodę ;]
Problem w tym, że diody musiały by być klasy delikatnie mówiąc dobrych binów lm282B+ ...... Aby były szanse. 166-169 lm/W ?? całości ;P.
Zasilacz z napięciem 300V najlepiej byś potrzebował.​
"Łudzę się" , że 200 V wystarczy.
Poszukam _ sprawnosc jakakolwiek _ niski koszt _ byle by nie dał mniej napięcia niż.

muzyczka co by wątek był : taki jak większość ....

Ostatnia edycja:

Observer

Well-known member
Buchów
69
Witam, ponownie Szanowne Grono LED'owe i Guru tematu czyli @sub23 oraz @Gość.

Na wstępnie dziękuję za nagrodę "Złotego szpadla" za odkopanie tematu.....

Panowie, ponieważ przyszedł czas na zmianę (budowy) poprzedniego panelu wracam z pytaniem dotyczącym zmiany zasilania naszych LSC.
Z tego co widzę po odświeżeniu sobie powyższego wątku jak i giganta oftopowego o żyro-ledach zastosowanie zewnętrznego zasilacza mija się z celem/sensem/ekonomią.... zwał jak zwał.
Jednak pod koniec tego wątku pojawił się pomysł - jeśli dobrze go zrozumiałem - podłączania dwóch płytek do jednego oryginalnego zasilacza (nie doczytałem czy szeregowo czy równolegle.... musze to nadrobić.)

Rozumiem że w takim przypadku podwajamy ilość źródeł światła ? czyli przy normalnym wykorzystaniu mamy na 1m2 ok 26 źródeł światła, natomiast w przypadku podłączania "dwa źródła/jeden zasilacz" podwajamy samą ilość źródeł na metr kwadratowy... ? (boszhe jaki bełkot)

... no i czy ma to sens ?

Właśnie skończyłem przenoszenie pcb na stalowe płyty o wymiarach 40*70cm i jestem na etapie spinania zasilania na nich - i nie ukrywam że oryginalne zasilacze są upierdliwe w jakimś sensownym zamocowaniu na tym panelu. Więc ewentualna możliwość zastosowania połowy zasilaczy lub jednego zewnętrznego była by dla mnie "krzepiącą" możliwością.

Panowie @sub23 oraz @Gość. domyślam się że juszh żygacie tym tematem ale naprawdę przeczytałem ponownie oba wątki.... tak... wiem jestem masochistą.... i obecny panel chciał bym już zrobić trochę fajniej niż ostatni pająk na profilach budowlanych. (choć przyznam że efekt był bardzo zadawalający)

Reasaumujac - którą opcję wybrać:​

1.zewnętrzny zasilacz /​

2. dwie pcb na jeden oryg. zasilacz / (szereg?/równolegle?)​

3. pozostawić jak w oryginale ...​

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,708
Mniemano, że na połowę mocy płytka będzie sprawniejsza. Połączenie równoległe.

Diod jest w tym masę, są nisko puszczone. Nie znana powierzchnia chipa ( po 3 na diodę) i gęstość prądu na powierzchnię. Czy jeszcze na wzroście ?

Miał być test źródła po modzie. I wyznaczanie ( szycie różnicy) ale chyba gdzieś zapał znikł i nie ma. Sztuka dla sztuki. + Zapał słomiany godny lepszej sprawy.

Z zewnętrznym także na takiej samej zasadzie.

Ps: baw się jak lubisz.

Ps: po. Odznakę honorową że szpadlem proponuje uderzyć do naszego ulubionego moda co miał zwyczaj pisać odczepcie się trolle. ( Cytat nie dokładny)

Ostatnia edycja:

Observer

Well-known member
Buchów
69
Dobra zabawa to podstawa.... jednakże w tym przypadku - przy mojej zerowej wiedzy w temacie V, W uMol czy jakiś tam innych cudów powoduje że nic z tego nie wyjdzie. Tu muszę się opierać na wiedzy osób które mają temat w jednym palcu.

OK. Rozumiem że na obecną chwilę jedynym "bezpiecznym" rozwiązaniem jest montaż jak w oryginale.
Dzięki za szybką odpowiedź.

sub23

nudziarus offtopicus
Weteran
Buchów
6,708
Oj.. podejście praktycznie :( . One są tanie jak barszcz. W sam raz do takich " zabaw".

Daj zdjęcie diody na którym widać chipy. Makro da się oszacować jak nisko warto schodzić.

Zysk z niższej temp pracy i wzrostu typowego dla... Diod.. do pewnej gęstości prądu warto zejść, potem spada spr. Nie sądzę aby tu się w te wartość wchodziło ale....

Inna sprawa, że łatwiej dobrać zasilacz do iii generacji pasków br i puścić je na połowę znamionowego. Lub puścić paski z lm301h także bardzo nisko co by się znaleźć w krainie rekordów.

Dodać do tego 660 nm osram na "połowę" lub lepiej 1/3 . Etc.

Tu to bardziej przekora i ?

Ja wiem. Wtedy potencjalnie dorównanie komercyjnym średniej klasy przy użyciu "byle czego". Tylko dlatego, że można. Nie po to aby to stosować... mieć z tego cokolwiek...

Krótkotrwały zapał.

Pozdro

Ostatnia edycja:

TommyChong

Nate Higgers.
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
2,440
Odznaki
6
To chociaż może ktoś odkopie jak schludnie poupychać oryginalne zasilacze? Strasznie to niekształtne i raczej delikatne, przy więcej jak 3 sztukach to już się robi plątanina...

Jak dla mnie zrobienie panelu o topowej specyfikacji w mikromolach z Watta wprost ze śmieci brzmi kusząco. Projekt w trakcie planowania 😜

smokeman

Well-known member
Buchów
36
@sub23 pomożesz? :D
Chciałabym zbudować panel LED z solhetta 3w do mikrouprawy. Wybralem Ledy małej mocy aby nie mieć problemów z temp I rośliny mogly aż dotykać panelu.

Aby poprawić sprawność i zaoszczędzić miejsce chce wymienić oryginalne zasilacze na jeden inny. Tu pytanie, jaki dobrać?

Jak się ma sprawa ze sterownikiem, jest on na płytce MPCB obok diod czy na PCB zasilacza?

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół