• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Dolomit, a biohumus? DZIWNE !

Wyszukiwarka Forumowa:

Justi

Well-known member
Buchów
0
Witam!
Nie chciałem pisać w temacie odnośnie problemów, bo mam "grubszą" rzecz do podyskutowania.
O
dnośnie dolomitu, podsypałem ów środek pod planty i nie zrobiłem to garsteczką, lecz garściami. Było to coś 3-4tyg. temu, zauważyłem, że u nie których plantów zaczynają żółknąc liście dolne. Nie możliwe jest to by miały za mało azotu! ANI, ŻE ZOSTAŁY PRZELANE DESZCZAMI NA PEWNO NIE, TEREN SPOTA JEST "SUCHY" i deszcza praktycznie nie są mi straszne.

STOSUJE UWAGA bardzo duże dawki biohumusa, nie jak pisze na etykiecie, że 50ml na 1l wody, ja wale 5-7 razy większe dawki i CO? ŻADNYCH OZNAK PRZENAWOŻENIA. W sumie biohumus to nawóz z odchodów dżdżownic.

ALE WRACAJĄC DO WĄTKU.
CZY MOŻE BYĆ TAK, ŻE "PRZENAWOZIŁEM" dolomitem, waląc go zbyt dużo pod planty i owy pomidorek nie przyswaja przez to azotu, po mimo, że pakuje w niego w ch*j duże dawki?

Nie mam czym zmierzyć PH ziemi.

Druga rzecz, to czytałem gdzieś w fotorelacji, iż DUŻE DAWKI BIOHUMUSA, SPOWALNIAJĄ KWITNIENIE? W TAKIM RAZIE JAK JA WALE KOSMICZNE DAWKI, TO CO MAM POWIEDZIEĆ jak mam odmiany pełno sezonowe (passion i ES)? Wydaje mi się, że w małym stopniu może być to prawda, gdyż widziałem wpis, jak typek dawał małe dawki biohumusa, a na innej roślince duże i ta co miała małe dawki, zakwitła wcześniej. Wiadomo może być to spowodowane różnymi innymi czynnikami, ale zaczynam się obawiać...

Wybijecie mi z głowy? Uświadomicie mi, że mam racje czy jej nie mam? Zaczynam coraz bardziej wierzyć w ów spekulacje :(

420000000

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Witam!
Nie chciałem pisać w temacie odnośnie problemów, bo mam "grubszą" rzecz do podyskutowania.
O
dnośnie dolomitu, podsypałem ów środek pod planty i nie zrobiłem to garsteczką, lecz garściami. Było to coś 3-4tyg. temu, zauważyłem, że u nie których plantów zaczynają żółknąc liście dolne. Nie możliwe jest to by miały za mało azotu! ANI, ŻE ZOSTAŁY PRZELANE DESZCZAMI NA PEWNO NIE, TEREN SPOTA JEST "SUCHY" i deszcza praktycznie nie są mi straszne.

STOSUJE UWAGA bardzo duże dawki biohumusa, nie jak pisze na etykiecie, że 50ml na 1l wody, ja wale 5-7 razy większe dawki i CO? ŻADNYCH OZNAK PRZENAWOŻENIA. W sumie biohumus to nawóz z odchodów dżdżownic.

ALE WRACAJĄC DO WĄTKU.
CZY MOŻE BYĆ TAK, ŻE "PRZENAWOZIŁEM" dolomitem, waląc go zbyt dużo pod planty i owy pomidorek nie przyswaja przez to azotu, po mimo, że pakuje w niego w ch*j duże dawki?

Druga rzecz, to czytałem gdzieś w fotorelacji, iż DUŻE DAWKI BIOHUMUSA, SPOWALNIAJĄ KWITNIENIE? W TAKIM RAZIE JAK JA WALE KOSMICZNE DAWKI, TO CO MAM POWIEDZIEĆ jak mam odmiany pełno sezonowe (passion i ES)? Wydaje mi się, że w małym stopniu może być to prawda, gdyż widziałem wpis, jak typek dawał małe dawki biohumusa, a na innej roślince duże i ta co miała małe dawki, zakwitła wcześniej. Wiadomo może być to spowodowane różnymi innymi czynnikami, ale zaczynam się obawiać...

Wybijecie mi z głowy? Uświadomicie mi, że mam racje czy jej nie mam? Zaczynam coraz bardziej wierzyć w ów spekulacje :(
1-Dolomit zanim odkwasi glebę czy też zrównoważy ph do około 6,5-7 mija kilkanaście dni, nie działa odrazu.
2.Żółkniecie moze byc powodem niskiego PH ale nie musi, możliwe że brakuje jednego z mikro czy też makroelementów i też może żółknąć dlatego powinno się nie tylko biohumusem ja karmić lecz np dwoma zupełnie innymi środkami, To że lejesz Turbo dawki nie znaczy że roślinie to sprzyja bo więcej nie znaczy lepiej, napewno biohumus w zwiekszonych dawkach nie będzie przeszkadzał ale mówie już ogólnie.
3.Jest powiedziane że azot spowalnie kwitnienie, aczkolwiek są to sprzeczne dywagacje i nie wszyscy się z nimi zgadzają.

Justi

Well-known member
Buchów
0
A jak się tyczy duża ilość dolomitu, a przyswajanie azotu?

G

Gość

Guest
Witam!
O

ALE WRACAJĄC DO WĄTKU.

Najlepiej ogarnij jakiś phmetr i sprawdź Ph. Faktycznie roslina może nie pobierać pierwiastków przy złym ph.

Biohumusa niby ciężko przenawozić, ale jak dużo lejesz nie jest to pewnie mozliwe, szczególnie jak roślimy młode

Nie napisałeś też jak mocno i ile tych liści jest zółte i jak szybko zółkną nowe. Pare razy przesadziłem z nawozami, ale mineralnymi i w tym wypadku to góra 2 dni i były planty wysuszone ... Z organicznym,i może być inaczej, bo one chyba nie są "gotowe" do przyswojenia dla rośliny tylko musza być najpierw rozłożone przez bakterie w ziemi ...

Generalnie jeśłi roślina "wolno" umiera to stawiałbym na ph jednak

Rosliny mogły mieć inna genetykę (nawet jeśli to ta sama odmiana, od tego samego wytwórcy). Takie testy żeby były miarodajne można robić tylko na identycznych klonach ...
Czytałem, że dawki N mieć znaczenie, ale minimalne,

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół