• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Dolomit zaszkodził?

Wyszukiwarka Forumowa:

luzak

Well-known member
Buchów
197
Witam, proszę o opinie dotyczącą tego "pomidorka". Jakiś czas temu zauważyłem ze żółkną od dołu liście co wskazywało prawdopodobnie na braki azotu lub złe ph ok 2 tygodni temu podsypałem dolomitem ponieważ nie wiem jakie jest ph ziemi a na forum było napisane ze nie zaszkodzi podsypać. Dzisiaj zauważyłem pierwsze oznaki kwitnienia ale liście zaczynają żółknąć nie tylko od dołu. Ze względu na codzienne deszcze gleba jest dość mokra i może to szkodzi roślince? dodam tez ze nawożę platonem s w dawkach zalecanych. czy dolomit którym podsypałem roślinę mógł jej zaszkodzić? To zdjęcie zrobione przed podsypaniem https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/62756/DSC_3110.JPG a to zrobione dzisiaj: https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/62756/DSC_3551~1.JPG Pozdrawiam i liczę że znajdzie się ktoś kto doradzi żółtodziobowi :)

Wuja_Ben

Well-known member
Buchów
2
To wróć teraz do składu tego nawozu i doczytaj jakie NPK lałeś na WEG
a potem doczytaj jakie NPK jest potrzebne na WEG i dlaczego krzak zaczął ci kwitnąć.
Skoro sam wywnioskowałeś ża brakuje ci azotu to na hust lałeś więcej potasu :salut:

luzak

Well-known member
Buchów
197
No ok, skład Plantonu S: azot – 16 % fosfor – 8 % potas – 22 %, skoro roślina zaczęła kwitnąć to zacząć podlewać ją już platonem K (na kwitnienie)azot - 16 % fosfor – 11 % potas – 24 % czy pozostać przy platonie s. Na spocie jest już od 2 maja więc to chyba normalne że po takim czasie kwitnie? Na forum jest napisane ze na kwitnienie nawóz ma mieć mniej azotu niż pozostałe ponieważ azot spowalnia kwitnienie. Na samym początku (zanim nie przeskoczyłem na platon) lałem też biohumusem może wrócić do niego lub florovitem podlewać? A może to ten dolomit zaszkodził? bo tak jakby od kiedy nim podsypałem zaczęła kwitnąć ale na liściach widać zmiany na gorsze...

Wuja_Ben

Well-known member
Buchów
2
No jak ci już zaczęła kwitnąć to lej tym plantonem
na wegu lałeś tylko Biohumusem?
dolomit nie zaszkodził ewentualnie za mało go dałeś i roślina zaczęła wysysać liście ze składników potrzebnych do rozwoju

luzak

Well-known member
Buchów
197
Wykiełkowała pod koniec marca, przez kwiecień stała na parapecie (niestety z braku światła wolno rosła i trochę się wyciągnęła). Drugiego maja wsadziłem na spocie i do czerwca lałem biohumusem po czym w czerwcu przeskoczyłem na planton s.

Ineedmj2

Well-known member
Buchów
0
Dolomit na pewno nie zaszkodził poza tym on nie rozpuszcza się tak szybko trochę to trwa co podlewanie po trochu ja dosyć sporo dolomitu ładuje i pomidorki nie narzekają i problemów związanych z ph\niedoborami raczej nie mam

luzak

Well-known member
Buchów
197
Dzieki wielkie za pomoc, tydzień temu podsypałem sporawo dolomitem. Dzisiaj byłem na miejscówce i roślinka odżyła. Pozdrawiam. Z fartem.

NajaranyBonk

Well-known member
Buchów
0
moim zdaniem roślinka po prostu nie potrzebowała tych liści i się ich wyzbywa zabierając z nich azot

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół