- Rejestracja
- Lip 9, 2005
- Postów
- 2,901
- Buchów
- 11
Wzór chemiczny: CaMg[CO3]2
Kolor: Biały, zółty nawet czarny.
Niemal monomineralna skała osadowa, węglanowa (chemiczna), składającą się głównie z
minerału dolomitu (węglanu magnezu – ponad 90%) i minerału kalcytu (węglanu wapnia), minerałów ilastych, kwarcu, markasytu, pirytu, i substancji bitumicznej lub skała metamorficzna – marmur. Makroskopowo przypomina ona zbudowany głównie z węglanu wapnia, wapień.
Istnieje kilka rodzajów dolomitu. Każdy ma takie samo działanie. Jednak gruboziarnisty dolomit może się dłużej rozpuszczać w ziemi.
--> Dolomit pierwotny - drobnoziarnisty
--> Dolomit wtórny - gruboziarnisty
Ma on bardzo szerokie zasotowanie np. w budownictwie, medycynie. Nas jednak interesuje zastosowanie dolomitu w uprawach roślin.
Służy on do odkwaszania gleby. Konopie wolą ziemię o pH 6,5. Ziemie uniwersalne kupowane w sklepach są zazwyczaj kwaśne. Utrudnia to przyswajanie przez rośliny makro i mikro elementów. W związku z tym powoli schnie. Typowym objawem złego pH gleby jest stopniowe usychanie dolnych partii liści począwszy od czubka liścia. Jest to najczęstszy problem początkujących growerów.
Używa się zazwyczaj łyżki stołowej dolomitu na litr ziemi. Nie można z nim przesadzić, to taki sam nawóz jak inne i można go przedawkować.
Można go również rozpuścić w wodzie i podlewać nią rośliny. Zapobiegnie to zakwaszaniu gleby poczas uprawy np. przez kwaśne deszcze lub nawozy.
Kolor: Biały, zółty nawet czarny.
Niemal monomineralna skała osadowa, węglanowa (chemiczna), składającą się głównie z
minerału dolomitu (węglanu magnezu – ponad 90%) i minerału kalcytu (węglanu wapnia), minerałów ilastych, kwarcu, markasytu, pirytu, i substancji bitumicznej lub skała metamorficzna – marmur. Makroskopowo przypomina ona zbudowany głównie z węglanu wapnia, wapień.
Istnieje kilka rodzajów dolomitu. Każdy ma takie samo działanie. Jednak gruboziarnisty dolomit może się dłużej rozpuszczać w ziemi.
--> Dolomit pierwotny - drobnoziarnisty
--> Dolomit wtórny - gruboziarnisty
Ma on bardzo szerokie zasotowanie np. w budownictwie, medycynie. Nas jednak interesuje zastosowanie dolomitu w uprawach roślin.
Służy on do odkwaszania gleby. Konopie wolą ziemię o pH 6,5. Ziemie uniwersalne kupowane w sklepach są zazwyczaj kwaśne. Utrudnia to przyswajanie przez rośliny makro i mikro elementów. W związku z tym powoli schnie. Typowym objawem złego pH gleby jest stopniowe usychanie dolnych partii liści począwszy od czubka liścia. Jest to najczęstszy problem początkujących growerów.
Używa się zazwyczaj łyżki stołowej dolomitu na litr ziemi. Nie można z nim przesadzić, to taki sam nawóz jak inne i można go przedawkować.
Można go również rozpuścić w wodzie i podlewać nią rośliny. Zapobiegnie to zakwaszaniu gleby poczas uprawy np. przez kwaśne deszcze lub nawozy.