akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

doniczki

Wyszukiwarka Forumowa:

sleja

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Jasne, nic wielkiego się nie wydarzy.

T

tiger

Guest
ja z kolei doszłem do wniosku ze wielka donica np 20-30 L powinno sie zastosowac na uprawe powyzej 4 miesiecy... po nizej mozna zastosowac cos miedzy 15-20L

ja swoja małą wzucilem na 33 dni veg a reszta FLO w moim wypadku okolo 10 Tyg... i 12 mysle ze wystarczy zobaczymy...

R

rasta

Guest
wielkość doniczki zależy od kilku czyników takich jak dlugość fazy weg., wielkość planta, odmiany. na klona bez fazy weg. wystarsczy 3-5 l doniczka, a dla planta z 2 misięcznym wegiem potrzebna jest 15-20 l. końcowa wielkość doniczki powinna być odpowiednia do wielkości rośliny i korzenia.
teoretycznie moglibyśmy sadzić rośliny od razy w dużych doniczkach, ale ze względu na ograniczoną powierzchnię uprawy indoor i oszczędności, lepiej jest kielkować w malych i pod mniejszą ilością swiatla a z czasem przesadzić do większych. i nie musi to być wielokrotne bo w zupelności wystarczy powiedzmy dwukrotne. pierwszy raz wykielkowane w kubeczku nasiona do doniczek powiedzmy 5-10 litrow (choć jeśli ktoś ma dużo miejsca móglby od razu kielkować w takich) a następnie przed zmianą fazy na kwitnienie do takiej o ostatecznej wielkości.

[ Dodano: 2006-05-28, 19:55 ]
i jeszcze jedno słyszałem ze mozna regulowac wysokosc rosliny za pomoca wielkosci doniczki...
jedyne co można to skarlowacić planta jeśli się uprawia w za malej doniczce. karlowatość objawia się spowolnieniem i/lub zatrzymaniem wzrostu lub zdeformowanym przyrostem. co niekożystnie wplywa planta

S

SiwY18

Guest
Siema a morzna odrazu wsadzic do 5L/7L doniczki ?czy na poczatek lepjej do mniejszej a potem teleportowac to ?

VipGrower

Well-known member
Weteran
Buchów
1
Mozna ja jednak preferuje stopniowe zwiekszanie doniczki i robie to mniej wiecej trzy razy podczas uprawy :tongue:

G

ggg

Guest
VipGrower napisał:
Mozna ja jednak preferuje stopniowe zwiekszanie doniczki i robie to mniej wiecej trzy razy podczas uprawy :tongue:

A wymień w punktach dlaczego tak robisz a nie od razu do dużej donicy?. Jestem tego ciekaw.

T

tiger

Guest
ggg moim zdaniem oszczednosc miejsca. male doniczki mozna dac na srodek pood lampe i mniej wiecej rowno swiatło dostana. po 2 przy krutszym wegu np 30 dni mozna na powieszchnie 0.1m2 wpakowac spokojnie 3 roslinki.. ale wiaze sie to z przesadzaniem podczas kwitnienia bo najpierw sprawdzasz plec a p[otem wywalasz meskie krzaczki....

ja prubuje umiesciac 2 krzaki na powieszchni 0.1m2
nie zalezy mi az tak bardzo na plonie jak na odmianie... jedna sativka jedna indica :D czyli mix... w zaleznosci od nastroju hehe

VipGrower

Well-known member
Weteran
Buchów
1
ggg napisał:
A wymień w punktach dlaczego tak robisz a nie od razu do dużej donicy?. Jestem tego ciekaw.

raz bardziej rownomierne oswietlenie malych plantow dwa lepiej uksztaltowany system korzeniowy trzy nie wystaja ci korzenie z doniczki po tygodniu przez otwory drenazowe cztery wiecej miejsca w boxie dopuki roslina nie pokaze czy jest dziewczynka czy chlopcem a co za tym idzie mozliwosc trzymania wiekszej ilosci krzakow ( oczywiscie pomijajac feminizowane i ograniczenia wielkoscia boxa:) )

T

tiger

Guest
ja puki co mam ak47 po 2 tyg weg. dalem na flo i trzymam ja narazie w litrowej donicy... jak pokaze plec zdecyduje do jakiej donicy ja dam przypuszczalnie nie wieksza niz 10L

R

Rider

Guest
Zamałą ta donica , przesadz do mni 3 litrowej a najlepiej do 5l

T

tiger

Guest
wiem ze mała... ale narazie niemam miejsca.niech pokaza roslinki (a mam 2 w małym boxie) jakiej są pułci... jak pokaza jaja luub kwiaty to wttedy wzuce

kkelol

Well-known member
Weteran
Buchów
5
ale jak ktos ma boxa o powiedzmy powierzchni 0,15m2 i wysokosci 70-80cm to nie da rady wpakowac tam donicy nawet 10litrowej, i co wtedy?

B

blancik

Guest
lolekkkkkk napisał:
ale jak ktos ma boxa o powiedzmy powierzchni 0,15m2 i wysokosci 70-80cm to nie da rady wpakowac tam donicy nawet 10litrowej, i co wtedy?

Wtedy odrazu żeby z tym się dużej nie pier***ić, lecisz do ogrodniczego i kupujesz poprostu donice największą z możliwych jakie mają i pakujesz do niej boxa i sprawa rozwiązana :shock: zdziwko haplo ziomka co? i kto by pomyślal że to jest takie proste heh...

Riddick

Well-known member
Buchów
1
Mam pytanie czy gdybym do boxa odroczatku wstawil za***iscie wielka donice (kwadratowa) np. 80x80szer wys40cm z dziurkami w dnie zeby woda odpliywala wisadzil do takiej kilka roslinek naraz?? :scratch: :scratch: :scratch: :scratch: :scratch: :scratch:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół