akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

doniczki

Wyszukiwarka Forumowa:

VipGrower

Well-known member
Weteran
Buchów
1
Mialem kiedys SOGa w czyms podobnym na 15 klonow i dawalo bardzo dobrze rade oczywiscie jesli chcesz sadzic planty z nasion liczba krzakow bedzie o wiele mniejsza :)

stryju

Well-known member
Buchów
1
VipGrower napisał:
Mialem kiedys SOGa w czyms podobnym na 15 klonow i dawalo bardzo dobrze rade oczywiscie jesli chcesz sadzic planty z nasion liczba krzakow bedzie o wiele mniejsza
Wiem że odświeżam stary temat ale musze zadać kilka ci kilka pytań pyt.1-czy robiłeś weg i ile czasu? pyt.2-ilu litrowe doniczki pod reślinke lub ilu litrowy pojemnik zbiorczy pod całość pyt.3-jaki gatunek i ile gram z rośliny (wiem że jest to zależne od gatunku) prosze o odpowiedz bo interesuje mnie ten sposób hodowli i chce sobie wyliczyc czy to mi sie opłaca.

CannabisGrower

Well-known member
Weteran
Buchów
30
W związku z tym że jestem w trakcie budowy większego boxa.
Załóżmy że box ma długość 100cm i 50cm szer. i można upchnąć 8 kwadratowych doniczek po dł. boku 25cm (11l). Z tym że można też włożyć np. 10 donic o boku 20cm (5,7l). Można tez kupić kastę budowlaną o pojemności załóżmy tych 90l i w niej zasadzić np. 12-15 roślin. To było odnośnie SOG-a, ale jest też taka opcja, aby postawić np. 2-3 duże okrągłe donice i odpowiednio krępować i przycinać rośliny.
Wiem że wielkość doniczek jest uzależniona od tego jak duże rośliny chcemy otrzymać poprzez określony czas wegetacji, ale w gruncie rzeczy przy uprawach w pomieszczeniu nie opłaca się trzymać roślin wyższych niż te 100-110cm, nawet w przypadku pojedynczych plantów. Co o tym myślicie?

Ostatnia edycja:

Drifter

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Daj te 11 litrowe, jeden duży pojemnik jest bardzo optymalnym rozwiązanie, bo trzeba koniecznie podzielić go na "sekcje" najlepiej jak zrobisz to klejarką do plastiku, musisz też skombinować na to materiał. Plastik nie może być byle jaki-nie toksyczny, a o to czasem trudno jest się dowiedzieć. Następna sprawa to podlewanie, z mojego doświadczenia powiem ci, że łatwiej się ogarnia w zwykłych donicach, bo możesz sobie je wyjmować obracać i przycinać bez gimnastykowania się, do tego dochodzi stres innych roślin rosnących obok bo przecież nie unikniesz obcierania ich wzajemnie.

kuba

Well-known member
Buchów
1
co do kontrolowania rozmiaru rosliny pojemnością doniczki - za mala doniczka może po prostu zabic roślinę. Ja ostatnio musiałem przesadzic moją z ok. 7L do 15L bo liście zaczęły mi ni to żółknąc, ni to wysychac, ni to oblatywac ciemnymi plamkami jak te od braku fosforu - po prostu zaczęło się wariactwo bo roślinie bylo za ciasno (była 1 miesiąc na wegu).

Drifter

Well-known member
Weteran
Buchów
2
To już nawet nie chodzi o miejsce bo jeszcze by dała radę(chociaż mija się to z naszym celem). Ale o to, że na tak małej objętości łatwo o niedobory ponieważ roślina w dość relatywnie krótkim czasie pobierze wszystkie substancję odżywcze z medium

kuba

Well-known member
Buchów
1
drifter na cos takiego są tzw. "nawozy"
problemem w takim przypadku jest raczej to że medium mimo pełni środków do życia jest w stanie "na raz" dawac jednak za malo mikro/makroelementów roślinie (korzeniom) która jest na tyle duża że potrzebuje zasysac wiecej

CannabisGrower

Well-known member
Weteran
Buchów
30
Zdecydowałem się na 100x100 powierzchni boxa. Pozwoli to umieść 16 donic o boku 25cm.
Wiem tym że rozmiaru doniczki nie da się do końca zastąpić nawet prawidłowym nawożeniem.
Jednak przy 11l doniczkach zamierzam dać zaledwie 3 tyg. VEG (a jak się uprę to wcale) i wiadomo wtedy bez FIM, LST, SCROG itd. bo na to nie będzie miejsca. Według mnie lepiej posadzić kolejne rośliny niż bawić się np. w krępowanie do siatki, co zaowocuje nie mniejszym plonem, mniejszym zachodem i przyśpieszeniem zbiorów.
Krótszy okres wegetacji = mniejsza penetracja korzeni.

Edit:Jaki czas wzrostu przy takich donicach? Może wcale bez VEG?

Ostatnia edycja:

rumcajs251

Well-known member
Buchów
0
a jak myslicie dajac wieksza donice i sadzac jedna rosline zamiast dwoch mniejszych doniczek i dwoch roslin da sie wyciagnac taka sama ilosc materialu czy nie bardzo? Poprostu sie zastanawialem, poprzednia uprawe mialem na powierzchni 0,36m\kw i 2 doniczki po 15 litrow lacznie z tego wuciagnolem 150g.Rosliny mialy mega scisk w boxie.Teraz chcialbym dac wieksza donice ok 30 litrow i 1 rosline ktora miala by wiecej placu na dobry trening i dluzszy weg ale nie wiem czy jest sens kombinowac.W sumie gdyby tak bylo zawsze mozna oszczedzic na 1 pestce.Pozdro

Drifter

Well-known member
Weteran
Buchów
2
To już nawet nie chodzi o miejsce bo jeszcze by dała radę(chociaż mija się to z naszym celem). Ale o to, że na tak małej objętości łatwo o niedobory ponieważ roślina w dość relatywnie krótkim czasie pobierze wszystkie substancję odżywcze z medium

drifter na cos takiego są tzw. "nawozy"
problemem w takim przypadku jest raczej to że medium mimo pełni środków do życia jest w stanie "na raz" dawac jednak za malo mikro/makroelementów roślinie (korzeniom) która jest na tyle duża że potrzebuje zasysac wiecej

Nie bądź ironiczny właśnie to napisałem, tyle, że nie na raz jak twierdzisz, ale właśnie w relatywnie krótkim czasie, czyli np. w jeden dzień. Nawozy tu nie pomogą

te doniczki sa bardzo dobre.. :zjarany:

Zdjęcie które pokazałeś nie daje nam żadnego poglądu jakie są w rzeczywistości, podał byś chociaż litraż albo długość boku.

Zresztą temat doniczek jest już chyba jasny bo poruszany 100 razy na
naszym forum, także uważam że tamat jest zamknięty

pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Avoral

Member
Buchów
0
mały odkop, mam pytanie czy małe doniczki spowodują tylko karłowatość roślin czy będą narażone przez to na dodatkowe choroby ?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół