Jest wiele sposobów na zrobienie sobie dreadów. Podam kilka z nich, i będę dodawał jak się dowiem o jakichś nowych. Jeśli znasz jakiś sposób inny niż tutaj , albo bardziej dokładny napisz do mnie. Zamieszczę i napiszę Twoją ksywkę i e-maila jeśli chcesz.
1. DREADY NA SWETER
Jednym ze sposobów ( Ja tak robiłem ) jest pocieranie włosów swetrem wełnianym, albo ręcznikiem frotowym. Robisz to codziennie, jak najczęściej przez kilka tygodni, włosy zaczynają się niszczyć - filcować. Powstają strąki które można zacząć formować już palcami lub szydełkiem. Najlepszy efekt uzyskasz jeśli zaczniesz robić dready od krótkich włosów, są wtedy równe i cienkie. Jeśli się pojawią odrosty trzeba trochę podokręcać swetrem, albo palcami.
2. TAPIROWANIE GRZEBIENIEM
Inny sposób polega na tapirowaniu grzebieniem włosów (najlepsza alternatywa dla długowłosych) przez kilka godzin. Dready powstają szybko, ale niestety równie szybko się rozplątują.
3. ZAPLATANIE W WARKOCZYKI
Kolejny sposób podobny do poprzedniego, jednak tapirując włosy należy równocześnie zaplatać je w warkoczyki. Trudno jest to samemu zrobić, więc polecam zlecić kumplowi/kumpelce.
4. DREADY NA SZYDEŁKO
Szydełko (jak najmniejsze), tak tak właśnie na nie można zrobić dready. Gdy mamy w miarę skręconego dreada,przebijamy go szydełkiem i nawijamy włsy wystające z dreada. Następnie wyjmujemy szydełko. Tą czynność powtarzamy na całej długości dreada. Końcówki - wbijamy szydełko w dreada tak aby wystawało na końcu, zahaczamy szydełkiem koniec dreada i wyciągamy szydełko. Później powtarzamy czynność. Inaczej pisząc należy przeplatać końcówkę dreada szydełkiem w górną ich część.
5. WIZYTA U FRYZJERA
Najgorszym ze sposobów - najbardziej komercyjnym i wstydliwym dla Rasta jest wizyta u fryzjera. Poza tym drogo (od 1000 zł) za to koszą i dready i tak po kilku tygodniach trzeba dokręcać. Można tam dokleić sztuczne dready - fe. Nie polecam plastikowych sposobów, tylko informuję.
informacja pobrana z
http://reggae.zw.pl/
pozdro