• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Duze zużycie energii

Wyszukiwarka Forumowa:

Green Farmer

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Witam. Jako ze wlasnie stracilem spota na ktorym kwitlo okolo 20 ponad 2 metrowych kali mist co mnie bardzo zirytowalo zamierzam odbic ten plon przez zime. Mam growroom igla na 6x 1000W w piwnicy wiec nie powinno byc problemow z temperatura jeszcze zamierzam to zaczac w pazdzierniku. Jak wiecie takie zuzycie energii to mega przypal i tu pytanie. Skad wziac tyle energii w maire tanim kosztem albo jak to rozegrac z dostawca energii zeby bylo bez przypalu ?? czy przeszla by wkreta ze mam stary nieocieplony dom na zadupiu i male dziecko i musze ogrzewac np piecykami elektrycznymi ?? 3 piecyki po 2000W to niby nic niezwyklego zimno to zimno. tylko ze te piecyki by napie****aly po tyle godzin dziennie ?? Co o tym myslicie bo szlak mnie trafil jak wchodze na miejscowke a tam wszystko wykarczowane normalnie ciete jakas maczeta a krzaki byly naprawde duze liczylem na minimum 5kg z nich :pl:

D

delete

Guest
Ciśnie się na usta pytanie czy to jest realne co piszesz? Mając taki setup w domu po co sie wyhylać z outem gdzie wiadomo ryzyko przypału jest sporo większe. Te 6 HPSów po 1000W to kolekcjonujesz czy zamierzałeś kiedykolwiek ich użyć?
Ciesz się, że dupa cała. Kij z krzakami za rok postarasz sie bardziej.
co do zużycia energii niestety nie pomogę.
powodzenia <peace>

Green Farmer

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Ja ich nie mam tylko mam zamiar zainwestwoac w to jezeli wykminie cos zeby bez przypalu bylo z pradem:spalony: i uprzadzajac pytania to wiem ile trzeba w to zainwestowac ;p

elektryczni606

Well-known member
Buchów
123
pomyśl nad taryfą dwu strefową u dostawcy i przy tej mocy zaoszczędzisz raczej.

23-6 rano i 13-15 o ile dobrze pamietam przedział godzin energia jest tańsza o 45%, a reszta godzin drozsza o 15% . wiec 12/1 dałoby rade pociagnąć na takiej taryfie.

U kazdego dostawcy mogą byc niewielkie różnice.

Jeśli płacisz na czas to ich nie interesuje zużycie. Mozesz przy zmianie taryfy wspomnąć o ogrzewaniu elektrycznym na zime ;)

Green Farmer

Well-known member
Weteran
Buchów
0
pomyśl nad taryfą dwu strefową u dostawcy i przy tej mocy zaoszczędzisz raczej.

23-6 rano i 13-15 o ile dobrze pamietam przedział godzin energia jest tańsza o 45%, a reszta godzin drozsza o 15% . wiec 12/1 dałoby rade pociagnąć na takiej taryfie.

U kazdego dostawcy mogą byc niewielkie różnice.

Jeśli płacisz na czas to ich nie interesuje zużycie. Mozesz przy zmianie taryfy wspomnąć o ogrzewaniu elektrycznym na zime ;)

jestes pewny ze maja wy***ane na to ?? Moze ktos jedzie na podobnym setupie i sie wypowie:spalony:

elektryczni606

Well-known member
Buchów
123
A i jeszcze jedno ... wiesz ze to ponad 6kW (+straty na balastach) ?
Twoja instalacja elektryczna to wytrzyma? :) chodzi głównie o przekroje przewodów. stare instalacje były budowane na 1,5 - 3kW. Zebys nie wytopił sobie kabli w scianach :)

Green Farmer

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Jak mowilem to jest projekt ktory powstal wczoraj w mojej glowie takze pierwsze musze ogarnac zeby bylo bez przypalu a potem to juz wszystko bedzie zrobione z glowa i konkret sprzet

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Jak mowilem to jest projekt ktory powstal wczoraj w mojej glowie takze pierwsze musze ogarnac zeby bylo bez przypalu a potem to juz wszystko bedzie zrobione z glowa i konkret sprzet
Aaaaa - bez urazy - ale coś czuję, że kolejny, który ma za***isty plan na zarobienie grubej kasy - a skończy się jak zwykle...

elektryczni606

Well-known member
Buchów
123
Rozumiem dlatego tez pod tym kątem sprawe przedstawiłem Tobie tak na przyszłość przy planowaniu.

Mania

Well-known member
Weteran
Buchów
6
walnij se porządnego agregata i co jak bedziesz w h*j benzyny kupowal to sie nie przypie****ą :D

Green Farmer

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Aaaaa - bez urazy - ale coś czuję, że kolejny, który ma za***isty plan na zarobienie grubej kasy - a skończy się jak zwykle...

Tu nie chodzi o zrobienie duzej kasy bo wolalbym zrobic szponta i to samo mi wyjdzie finansowo niz pierolic sie kilka miesiecy az to wyrosnie. Chce odbic plon ktory stracilem. I nie pisze to po to zeby sie przechwalac bo niema czym mala piwniczka przy innych co cale hale zajmuja to pikus. Wypowie sie ktos jeszcze na temat tego jak to wyglada u dostawcy pradu. Czy nie intreresuje go zuzycie wgl ? I czy cykle tez nie zwroca uwagi ?

tip

Well-known member
Buchów
0
niemożliwe jest to że kali ci już kwitł, bo to w h*j późna odmiana, poza tym mam 4 sztuki to wiem...:bounce:

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Tu nie chodzi o zrobienie duzej kasy bo wolalbym zrobic szponta i to samo mi wyjdzie finansowo niz pierolic sie kilka miesiecy az to wyrosnie. Chce odbic plon ktory stracilem. I nie pisze to po to zeby sie przechwalac bo niema czym mala piwniczka przy innych co cale hale zajmuja to pikus. Wypowie sie ktos jeszcze na temat tego jak to wyglada u dostawcy pradu. Czy nie intreresuje go zuzycie wgl ? I czy cykle tez nie zwroca uwagi ?
Ja nie piszę tego, żeby dla zasady ci dop***ić, tylko po prostu 6x1000W i spora powierzchnia to duży, kosztowny i wymagający doświadczenia i od cholery pracy projekt. Przy kilku krzakach ludzie mają już sporo roboty, a przy takiej uprawie...?
Stąd mój pesymizm.
A do tematu - przez 1,5 roku miałem pracę - nazwijmy to - chałupniczą. Dwa kompy były włączone 24/24, do tego wszystkie inne urządzenia też sporo działały (pralka, piekarnik, płyta ceramiczna która zżera od cholery prądu, mikrofala, odkurzacz, lampa MH 150W nad akwarium przez kilkanaście godz. dziennie, oświetlenie ok. 100W nad drugim akwarium kilkanaście godzin dziennie, itd.).
Rachunki miałem 500-600 zł/mc. I - tak jak pisałem - trwało to ponad 1,5 roku. Dostawca się nie czepiał, dopóki rachunki były płacone ;) Przez jakiś czas miałem problem z kasą i trochę zaległości było - to wysłali panów, którzy zagrozili, że wyłączą prąd. Zapłaciłem i tyle. Nawet kolesie do domu nie wchodzili.
Dopóki się płaci - jest ok. Aczkolwiek 6kW to już naprawdę sporo, może zależeć też od zamówionej mocy dla całego bloku (jeżeli to budynek wielorodzinny) oraz od instalacji elektrycznej, która jest tam założona
(czy wytrzyma tak duże ciągłe obciążenie - przy 6kW standardowe kable będą się mocno grzać).
Jest sporo "ale" przy takim rozmachu, które trzeba przemyśleć.

Marihuanator

Banned
Buchów
0
Alternatywą są panele ledowe. Wtedy przy poborze 1kW jest już sporo światła, pewnie by ci tyle wystarczyło. Fakt, że są drogie, ale gdyby wszystko przeliczyć na dłuższą metę od żywotności lamp po wymianę instalacji i rachunki za prąd, to ledy są zdecydowanie lepszą opcją. Jeszcze lepszą opcją byłoby zbudowanie własnych paneli, ale to trzeba jechać za granicę po odpowiednie ledy mocy, bo u nas są ceny z kosmosu.

Green Farmer

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Raf_rk, rozumiem Cie doskonale bo tez jak pomysle o tym to naprawde w ch*j pracy przy tym bd ale wszystko da sie ogarnac wspomagajac sie chodz troche automatyka co do instalacji to wiem o tym troche sie znam na elektryce przynajmniej na tyle ze mogl bym sam zrobic cala instalacje w domu wiec pozaru nie bedzie :) Te panele ledowe to w sumie dobra alternatywa moglby ktos kto uzywa cos wiecej powiedziec na ten temat ? Bo co kiedys patrzylem to niby igla ale topy tak nie puchly jak pod hps no ale moze by byly. Czyli zamiast 6kW hps wystarczylo by... no wlasnie jaka moc led aby osiagnac wydajnosc swietlna na tym poziomie ?? liczac 150lm/w przy hps. Tylko wypowiedzi prosze kogos kto mial a nie to co psize na stronie bo tyle to sobie moge przeczytac ;):spalony:

https://growbox.pl/produkt/1646/lampa-led-spectrabox-pro-600w/

Z tego co pisze to jedna 600W led zastepuje 2kW hps wiec w sumie za ta sama kase co za hps mam 3 ledowe panele co zjedza mi powiedzmy 2kW zamiast 6 tylko ze... no wlasnie to jest teoria, reklama zeby tylko kupic. UZywa ktos ledow wiekszego kalibru ? jakie efekty ? mzoe jakies foty zeby przekonac mnie ze pod ledami moge sie spodziewac takeigo plonu jak pod hps.

---------- Aktualizacja posta 12:52 ---------- Czas poprzedniego posta 12:45 ----------

niemożliwe jest to że kali ci już kwitł, bo to w h*j późna odmiana, poza tym mam 4 sztuki to wiem...:bounce:

No to chyba slepy nie jestem jak bylem pod koniec lipca to juz ostro indukowaly wiec teraz juz kwitly:zjarany:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół