akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Duzy, profesjonalny(?) growbox

Wyszukiwarka Forumowa:
M

Morir

Guest
Na wstepie zaznacze, ze jeszcze nic nie hodowalem, dopiero sie przymierzam, chcialem wam przedstawic moj projekt boxa, Jakbyscie powiedzieli co jest ok a co jest nie tak to bym sie nie obrazil, zalezy mi na recenzji jak najwiekszej ilosci osob, bo box taki (jak sie zaraz przekonacie) tani nie bedzie, nie chce wiec nic spieprzyc.

Box bedzie mial wymiary 3m x 0,9m podstawa i 2m wysokosci, skladac sie bedzie z 4 komor
(patrz rysunek pierwszy, jest to przekroj poprzeczny boxu):

Komora 1: Suszarnia do gotowych topow
Komora 2: komora dla calego wega, poczynajac od klona
Komora 3: flow
Komora 4: bimbrownica
Komora 5: Filtr weglowy

Komory 4 i 5 celowo sa polaczone, zaraz wytlumacze dlaczego.

Teraz spojrzcie na rysunek 2, pod spodem legenda:

1: hps 400w, w komorze 2 caly czas 24/0, w komorze 3 caly czas 12/12, na lancuchach
2: swietlowki kompaktowe dla wzbogacenia widma na wegu, 2x 85W (3500 lum jedna)
3: wentylatory lazienkowe 100 m3/h zasysajace powietrze do komor 1, 2, 3
4: wentylatory j/w wysysajace z komor 1, 2, 3 powietrze do komory przedfiltrowej
5: wentylatory j/w wysysajacy powietrze juz zza filtra na zewnatrz
6: bimbrowniki zrobione metoda opisana na www.haszysz.com, po jednym dla komory 2 i 3, rurki o ruchomej wysokosci (razem z hpsem beda sie poruszac)
7: termometry i higrometry
8: filtr weglowy zrobiony metoda opisana na www.haszysz.com, pow. 90x60cm, 2 warstwy (jak nie starczy to doloze 3-cia) wegla

Od srodka box oklejony bedzie biala folia samoprzylepna blyszczaca, taka jak do reklamy (mam FREE ;P)

A oto kosztorys:

Elementy do kupienia tylko RAZ:
360,- HPS 400W x2 (www.mimozaflowers.bazarek.pl)
150,- wentylatory lazienkowe 100 m3/h * 8 (Allegro)
170,- ściemniacze do wentylatorów, każdego z osobna, do regulacji obrotów - jak 3 wentylatory wchodza z 3 miejsc do jednej malej komory to moga byc nawroty, a tym sobie mozemy podregulowac, do tego jeszcze wytlumimy je troche i oszczedzimy na pradzie (przy tych hpsach i tak nie zauwazymy :p) (Allegro)
50,- termometr z higrometrem x3 (Allegro)
25,- programator czasowy do oświetlenia flowa (Allegro)
120,- doniczki plastikowe fi 27-29 cm, 10-litrowe, 24 sztuki (12 na flow i 12 na weg)
20,- wykonanie bimbrownika CO2 (woda 5l, wezyki, itp)
120,- elektroniczny miernik pH gleby (Allegro)
~200,- wkrety, listewki, fizelina, siatka metalowa do filtra, haczyki i lancuchy do lamp, material na odblysniki do swietlowek, kable, zlaczki, kostki, itd., itp. - kwota strzelona na slepo (castorama)
270,- nasiona feminizowane z cannabis.fr.pl, 3 rozne 4-paki (Grapefruit, NL, Easy Bud)
XXX - szafa sama w sobie - rozeslalem zapytania o taka szafe po roznych firmach stolarskich, jak dostane jakies oferty to wam powiem ile za cos takiego (tylko material - deski oraz przygotowanie ich do samodzielnego montazu na miejscu - czyli wywiercone dziury na mimosrody czy inne mocowania, gotowe zawiasy do drzwiczek, itd)

Elementy "schodzace":
180,- / ~rok - wysokoprezna HPS 400 W - lampa x2 (www.luxmarket.pl)
80,- / ~pol roku - 85W swietlowki kompaktowe (Allegro)
50,- / pol roku - wegiel aktywny 2kg, 2 zmiany co 3 m-ce (zoologiczny / Allegro)
100,- / 4 m-ce - ziemia kwiatowa 5 workow po 50l (ogrodniczy)
20,- / ??? - Wermikompost sypki, z ktorego bede robil nawoz a'lla biohumus plynny, czy to jest to samo co wermikulit, ten do klonowania czy oplaca sie mieszac go tez z gleba, jesli mam zamiar podlewac roztworem? 20l na start (Allegro, 1,- / litr)
10,- / 1 m-c - swieze drozdze do bimbrownika
~220,- / 1 m-c - prad... jest troche tego obciazenia...
50,- / 4 m-ce - Agro Perlit, 30l do mieszanki z gleba (1l / wiadro 10l bedzie ok?) i do klonow (na pojemnik 0,2 l 50% perlitu i 50% wermikulitu)

To wychodzi wszystko ok. 2200,- na start (liczac razem z poczatkowymi nawozami, ziemia, itp)

+ sama szafka, co wyjdzie razem pewnie ze 3000,-
A miesiecznie pozera jakies 300,-

Ile z takiej uprawy mozna wyciagnac, liczac ze na wegu rosliny chce trzymac 2 miesiace, potem robic z nich klony, klony na weg a te z wega na flow, na flow 2 miesiace, do suszenia, i tak w kolko. Czyli plon co 2 miesiace, 12 roslinek... Ile moge wyciagnac? Jakie przy takim boxie byscie polecali metody trenowania dla maksymalizacji plonu? A moze inne okresy weg/flow? Moze jakies jeszcze przerobki / usprawnienia do mojego projektu? A moze o czyms nie pomyslalem, albo cos totalnie schrzanilem?

Czekam na opinie.

MoNtAnA

Well-known member
Weteran
Buchów
0
tak średnio to myśle że 70g z rośliny

1

1tathc

Guest
o fak.troche nad tym myślałeś??zdaje mi sie że 0,9m długości to będzie mało.
mi sie podoba.

D

delete

Guest
z takiej uprawy profesjonalnej to moze i ponad 100gram jak potrenujesz je (siatke)

roślin 12 to 1,2kg
1,2kg sprzedasz dilą po 20zł/g ( u meni w miescei po 25 maja dile, ludzie po 30 ; d) i wychodzi kwota... (1200 x 20) 24tyś zł! : ] w jakies 7 miechów?

Box bardzo fajny, ale jest zamały do takiej profesjonalności, więkrzyć go troche nie zwiękrzyło by kosztów dużych, a duże zyski...

B

blancik

Guest
Morir, plan dobry i mi się podoba również. Musisz teraz caly pomysl wprowadzić w życie i cala część praktyczna pokaże Ci co i jak dalej jest do poprawki w razie co.
Ogólnie sądzę że powinno wyjść dobrze.

A i jeżeli dobrze rozumiem powierzchnie to w miejscu gdzie będziesz mial flo postawisz śmialo jakieś 8 donic o pojemności 10L i w tym wypadku przy dbaniu i pielęgnowaniu uprawki możesz mieć nawet 300g z wszystkich roślin, razem wziętych oczywiście ;]
Pzdr!

[ Dodano: 2006-09-14, 18:19 ]
Ghonox, roślin 12 to 1,2kg :neutral:

M

Morir

Guest
Ghonox mowisz ze za maly... Tzn do 12 roslin za maly? Bo czytalem ze 30x30 cm na rosline jest akurat a to tak wlasnie wychodzi... A jak Ty bys go zwiekszyl? Tzn glebokosc zwiekszyc czy jak? ScrOG... Podoba mi sie ta koncepcja, ten typ trenowania przypadl mi najbardziej do gustu - ale na jakiej wysokosci nad poziomem korzeni siatke umieszczac? W koncu mam wysoki box i moge nieco wyzej niz to wszedzie pisza, ale czy jest sens? I czy trenowac do tego LST lub FIM wczesniej?
Bardzo sie ciesze ze sie wam projekt moj podoba, nieco sie nad nim poglowilem. Mam tylko cicha nadzieje ze zbierzemy (z kumplem) kase na tego boxa w przeciagu jakichs dwoch miesiecy.

blancik: dlaczego 8 donic? Ja mysle o 12-tu... to akurat fi 30 wchodza jedna obok drugiej...

M

Morir

Guest
Heh wiem ze mam, czytalem to wszystko - jednak ScrOGa uzywaja ludzie glownie do niskich boxow, pytanie moje brzmialo czy jest sens jakikolwiek robic ta siatke wyzej niz 25cm. no matter, wychodzi na to ze nie. A co do 8 czy 12 - co lepiej (czyt. wiekszy plon) 8 luzniej czy 12 doniczka przy doniczce?

B

blancik

Guest
Morir napisał:
A co do 8 czy 12 - co lepiej (czyt. wiekszy plon) 8 luzniej czy 12 doniczka przy doniczce?

Przy 12 roślinach to logiczne że będzie większy plon, a tak jak napisalem swobodne, tz swobodnie, przy 12 takich donicach będzie napewno więcej utrudniona praca przy roślinach.

M

Morir

Guest
ok, no to jasne. Jeszcze pytanko co do ScrOGa i mojego boxa: niby napisane w poradniku zeby do kazdej doniczki osobna siatke robic, a ja wpadlem na taki pomysl, ze skoro mam 3 rozne odmiany, to moge je ustawic na dodatkowych deskach/pleksach/etc w 3-ech rzadkach, do kazdej odmiany wspolna siatka przymocowana do takiej wlasnie deski na ktorej stoja donice (je tez mozna przymocowac jakos do niej), oczywiscie calosc mobilna, tak ze wyciagam z boxa takie "4paki" do trenowania - zda to egzamin? Jak sadzicie? A no i jeszcze pytanko: Mam taki glupi pomysl, ze poki boxa nie mam to pocwicze FIMowanie i klonowanie na jakiejs innej dwulisciennej roslinie, aby jakiejs wprawy nabrac i nie zepsuc sobie ganji... Na jakiej jest sens cwiczyc, zeby nie byla za droga (najlepiej jakis chwast co znajde pod domem :p) i zeby w miare podobnie jak konopia sie zachowywala? Ma to wogole sens co pisze czy niezbyt?

gomeS

Well-known member
Buchów
0
o stary podziwiam twój pomysł :D za***ista sprawa :) POZDRAWIAM! fanatyka Dżezinki ;d

M

Morir

Guest
Dziekuje bardzo wszystkim pochlebcom :p Pomysl jest Open-Source, wiec mozna korzystac bez ograniczen i tak samo wprowadzac zmiany - skoro tylu osobom sie podoba, znaczy ze bedzie ok... Ale zadalem sporo pytan odnosnie tego a dostalem odpowiedz zaledwie na kilka... Podzielcie sie wiedza, spostrzezeniami i uwagami prosze.

LOWRYDER

Well-known member
Buchów
1
Bardzo ciekawy projekt. Myśle, że roślinki na vegu nie potrzebują tyle miejsca i tak dużych doniczek co na flow, więc pomieszczenie do vega mogło by być troszke mniejsze, a na flow troszke większe. A co do ćwieczenia w trenowaniu to polecam Ci konopie przemysłową. Pozdro.

M

Morir

Guest
Hmm czyli jeslibym przesunal granice miedzy komorami weg i flow w lewo o 30 cm to bedzie dobrze? Zmiesci sie tam wtedy (weg 0,9 x 0,9, flow 0,9 x 1,5) 15 roslinek? Chociaz wtedy nie moglbym trenowac siatka, bo do tego nie mozna potem doniczki zmieniac - co sie bardziej oplaca (tzn plon wiekszy)?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół