akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Dwa microboxy z automatami od RQS [30x30x60][Green Gelato Auto, Easy Bud Auto]

Wyszukiwarka Forumowa:

JuJu_Seeds

Well-known member
Buchów
210
Sawadika wszystkim.
Po wielu wielu latach przerwy wracam do uprawy. Mam jakieś cztery uprawy outdoor za sobą ale przez okolo 10 lat mialem przerwe.
Tym razem postanowilem dla funu sprobowac indorka, a ze nie mam duzych potrzeb i warunkow to postawilem na microboxy i kilka automatów.

Nasionka: 3x Green Gelato Auto, 3x Easy Bud Auto (wszystkie od Royal Queen Seeds)
Boxy: 2 boxy o wymiarach 30x30x60

BOX NUMER 1:
[30x30x60]

Nasionka:
2 x Green Gelato Auto + 2 x Easy Bud Auto
Oświetlenie: 4 x zwykle żarówki led 13W 2700K + splitter

Harmonogram naświetlania: 17/7
Podloze: 10L ziemia bio uniwersalna (BioVita) + 1 kostka kokosa + ok 3L perlitu + granulki mikoryzy
Donica: materialowa 24cm x 24cm x 25 cm
Wentylacja i filtry: BRAK (pasywne)

BOX NUMER 2:
[30x30x60]

Nasionka:
1 x Green Gelato Auto + 1 x Easy Bud Auto
Oświetlenie: Ledmax Eco 60W
Harmonogram naświetlania: 17/7

Podloze: 10L ziemia bio uniwersalna (BioVita) + ok 2l perlitu + granulki mikoryzy + trochę keramzytu na dół i górę (dla ozdoby)
Donica: materialowa 19cm x 19cm x 19cm
Wentylacja i filtry: BRAK (pasywne)
Zalezy mi nie tylko na malych rozmiarach projektu, ale rowniez ciszy dlatego na razie zrezygnowalem z wentylatorow (nie ma nawet mieszajacych). Przez to w pierwszym boxie temperatura przy wlaczonym oswietleniu oscyluje miedzy 28, a 31 stopni, przy wilgotnosci okolo 40%. W boxie numer dwa temperatura przy oswietleniu zazwyczaj nie schodzi ponizej 31 (31-33), a wilgotnosc waha sie miedzy 27%, a 35%. Wiem, ze nie sa to idealne warunki, no ale zobaczymy.

Na razie nie dodawalem zadnych nawozow. Jesli chodzi o harmonogram oswietlenia to jest troche dziwny, wiem o tym, ale nie chce zeby mi w nocy swiecilo jak spie.

Tak wygladaja roslinki po 1 tygodniu od wsadzenia pestek do wody:

BOX NUMER 1:
week1-bx1.jpg

BOX NUMER 2:
week1-bx2.jpg

Jak widać jedna z roslinek wciaz siedzi pod ziemia (Easy Bud w pudle drugim). Pestka wydawala sie najslabsza, bo najpozniej puscila kielek, ale kibicuje jej na rowni z reszta
:salut:

Ostatnia edycja:

Danger131

Well-known member
Buchów
609
Odznaki
3
Hmm 4 panienki na tak małym boxie - nie pozabijają się? Ponadto bez wentylacji spoko ale tylko na początku.. będziesz musiał włączyć wymianę i mieszanie powietrza bo cała uprawa łatwo pójdzie w piz*u.. szkoda będzie prądu i czasu. Duży wentylator pc na wylocie na mniejszych obrotach nie będzie tak hałasował. W środku podobnie. Jak zjedziesz napięcie to zwolnią i będą pracowały prawie bezgłośnie.

Danger131

Well-known member
Buchów
609
Odznaki
3
Chociaz przynajmniej w środku mógłbyś coś wstawić żeby zrobić wiatr. To będzie dobra siłka dla łodyg. Bez tego później będziesz musiał je stabilizować jakimiś patykami..

Gość.

Well-known member
Buchów
1,913
Myślę, że gówno z tej uprawy wyjdzie, ale powodzenia.

JuJu_Seeds

Well-known member
Buchów
210
Dzisiaj ostatnia roslinka wyszla z gleby, zatem z szesciu pestek wszystkie juz rosna. Zauwazylem tez jedna ziemiórkę spacerującą po powierzchni w boxie numer 1, wiec ubilem ja i na wszelki wypadek dolozylem lepy, zeby sie nie namnozyly. Mam nadzieje, ze nie bedzie inwazji.

Hmm 4 panienki na tak małym boxie - nie pozabijają się? Ponadto bez wentylacji spoko ale tylko na początku.. będziesz musiał włączyć wymianę i mieszanie powietrza bo cała uprawa łatwo pójdzie w piz*u.. szkoda będzie prądu i czasu. Duży wentylator pc na wylocie na mniejszych obrotach nie będzie tak hałasował. W środku podobnie. Jak zjedziesz napięcie to zwolnią i będą pracowały prawie bezgłośnie.
Jesli chodzi o wentylacje to mam dwa wiatraczki komputerowe przygotowane do mieszania, ale jeszcze nie wiem, jak je podlaczyc bo nigdy czegos takiego nie robilem i nie wiem jak przejsc z 4 pinow na wtyczke. Od dwoch dni szukam jakichs szybkich i latwych sposobow, ale kompletnie sie nie znam na tym, wiec potrzebuje czasu zeby znalezc sposob i sie nauczyc to robic. Jak jest gdzies jakies step-by-step tutorial to chetnie przeczytam, wiec daj znac! Pierwszego dnia mialem po jednym wentylatorze blyss 100mm na wyciaganiu, ale to gowno bylo tak glosne, ze wypieprzylem je z pudel.

Mimo to w tym momencie wentylacja minimalna jest, tylko pasywna i myslalem ze moze taka wystarczy przy tak niewielkich roslinkach. Boxy w ciagu dnia maja uchylone zamki, jest tez uchylony wylot u gory, no i okienko z tylu (Homebox Ambient). Widzialem na innym forum podobny setup i tez dzialalo. U mnie to wyglada mniej wiecej tak:

bxview.jpg

Bez wentylacji plecha gwarantowana w tak małym boxie. I brakuje ci 1 godziny doby w cyklu
No tak, poprawione. Chodzilo o 17/7 :)

Myślę, że gówno z tej uprawy wyjdzie, ale powodzenia.
Mam na prawde male potrzeby. 20-30g z dwoch boxow mnie zadowola i to mi wystarczy na 3-4 miesiace :)

Muszę zapytać, po co dawałeś tyle nasion do jednej donicy ?
4 w jednej doniczce? Niech wygra najsilniejsza :)
Jest to eksperyment, fakt, ale widzialem kilka fotorelacji, gdzie to fajnie wychodzilo przy takim setupie. Dlatego w jednym boxie sa 4, w drugim tylko 2, zeby sprawdzic, jak to wyjdzie. Eksperymentuje tez z dwoma roznymi oswietleniami, dzieki czemu czegos sie naucze :)

A dzisiaj boxy wygladaja tak:

BOX NUMER 1
week1-bx1-2.jpg

BOX NUMER 2
week1-bx2-2.jpg

zajarany420

Well-known member
Buchów
279
Znajdź coś co ma output 12V. I żeby był zapas A. A co do przewodów to po prostu dotykaj kabli i szukaj plusa i minusa. To tylko 12v nic Ci się nie stanie. Ja mam to spięte tak i jakoś działa 🥴
IMG_20250407_132509.jpg

IMG_20250407_132439.jpg

Danger131

Well-known member
Buchów
609
Odznaki
3
Dokładnie ucinasz to złącze jakie tam masz przy wiatraku. Bierzesz czerwony i czarny przewód (zazwyczaj) czerwony to plus, czarny minus.

Bierzesz teraz zasilacz na którym jest napisane 12v (jest też ile ma amper "A") ale to przy takich małych wiatraczkach nie ma moim zdaniem większego znaczenia.

I tak.. jak masz końcowe na kablu taka okragla z otworem to zazwyczaj w otworze jest plus i tam pakujesz czerwony kabel. A na zewnątrz tej końcówki jest minus, do niego czarny.

Lub tniesz ta końcówkę, odbierasz kabelki i skręcasz minus z minusem, plus z plusem.

Jak połączysz odwrotnie nie zadziała, jak poprawnie zadziała.

12v z zasilacza to tyle co nic.. można robić bezpiecznie paluchami i nic się nie stanie.

JuJu_Seeds

Well-known member
Buchów
210
Dzięki panowie! Sprobuje w takim razie, brzmi banalnie. Musze tylko jakis zasilacz skolowac 12V, ale to poszukam w jakims GSM.

jak masz końcowe na kablu taka okragla z otworem to zazwyczaj w otworze jest plus i tam pakujesz czerwony kabel. A na zewnątrz tej końcówki jest minus, do niego czarny.
A jak mam wiatraczek z 4 kablami (zolty, niebieski, czarny, czerwony), to pozostale kable mam uciac, czy jakos inaczej to sie robi?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół