akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Dwa microboxy z automatami od RQS [30x30x60][Green Gelato Auto, Easy Bud Auto]

Wyszukiwarka Forumowa:

RybaOgrodnik

*bulbulbul*
Buchów
1,943
Odznaki
8
Jeżeli jest to żółto-zielony (tak jak przypuszczam) nie żółty to prawdopodobnie jest to uziemienie. Reszta tak jak wyżej kolega napisał.

BetonowyDaniel

Edward A. Murphy
Buchów
12,229
Odznaki
14
Jest to eksperyment, fakt, ale widzialem kilka fotorelacji, gdzie to fajnie wychodzilo przy takim setupie.
bo miały oddzielone korzenie...a u Ciebie ta która będzie silniejsza będzie szybciej rosła w korzeń i pobierała większość składników odżywczych z gleby.

Jak masz 4 kable w wiatraku to możliwe, że ma 2 prędkości (ja tak mam np).

JuJu_Seeds

Well-known member
Buchów
210
Zainstalowałem w obydwu namiotach po jednym wentylatorze Endorfy Zephyr120. Wiatraczki mam podłączone do zasilaczy z regulowanym napięciem i na razie daję im 7,5V, bo wtedy w ogole ich nie slychac. Po ich wlozeniu do boxow mialem dziwne skoki temperatury. Na przyklad w pierwszym boxie z 28-30 stopni zrobilo sie 33, a w drugim temperatura dochodzila do 35-36. Domyslam sie, ze to ze wzgledu na brak wentylatora wyciagajacego, wiec na razie ustawilem je tak, zeby pobieraly chlodne powietrze i pompowaly do boxa, jednoczesnie dmuchajac na krzaczki. Temperatury przy 7,5V w obu boxach to okolice 25-30 (w zależności od miejsca, w którym robię pomiar, bo mam dwa termometry na box).

Wygląda to w ten sposób na razie:

bxfan1.jpg

bxfan2.jpg

Czy sadzicie, ze teraz bedzie lepiej i poradza sobie bez wyciagajacych wentylatorow?

Jakiszwierzak

Well-known member
Buchów
615
Odznaki
4
Skoki temperatury moga wynikać z tego że zrobiła się „zawierucha” w boxie i ciepło z lampy zaczęło się rozprowadzać po boxie.
Pozostałe przewody w wentylatorze od peceta to sterowanie PWM i odczyt obrotów, na pewno nie jest to uziemienie bo po ch*j przy 12v wiatraku ani też dwie różne prędkości, bo oddzielne wyprowadzenia na mniejszą ilość obrotów to też rozwiązanie stosowane w wentylatorach na 230v, a nie tych do PC. Kostki wago mogą się nie sprawdzić bo one raczej są do kabelków 1.5mm2 i większych, chyba że są jakieś do 0.2mm2 bo podejrzewam że taki wychodzi z zasilacza 12v. Skręcone kabelki są ok, warto zaizolować, można też nie ucinać wtyczek tylko skręcić końcówki przewodów i wcisnąć w odpowiednie gniazda we wtyczce jeśli zależy Ci żeby ich nie ucinać. I wentylatory najprawdopodobniej zadziałają jak podłączysz na odwrót minus do plusa, tylko będą się kręcić i wiać w drugą stronę, możesz po fakcie przyłożyć kartkę i zobaczyć czy wciąga i dmucha w odpowiednią stronę, „tył” wentylatora (czyli tam gdzie jest naklejka z danymi i te pałąki trzymające wiatraczek do ramki) powinien dmuchać, chociaż dużej różnicy to raczej nie robi.

Kurde aż się odpaliłem jak zobaczyłem ile rzeczy o tych wentylatorach ludzie popisali, bo mam wrażenie że każdy się wypowiedział na zasadzie tak mi się wydaje, nawet nie zwracając uwagi na to że to są wentylatorki od PC

Jakiszwierzak

Well-known member
Buchów
615
Odznaki
4
A co do samego growloga to zasiadam do obserwacji bo może się zrobić ciekawie w takiej przestrzeni ;) eksperymenty zawsze na propsie, a nie wszystko po jednym schemacie

BetonowyDaniel

Edward A. Murphy
Buchów
12,229
Odznaki
14
Kurde aż się odpaliłem jak zobaczyłem ile rzeczy o tych wentylatorach ludzie popisali, bo mam wrażenie że każdy się wypowiedział na zasadzie tak mi się wydaje, nawet nie zwracając uwagi na to że to są wentylatorki od PC
mój jest wyjęty z jakiegoś Della i ma 4 kabelki. 2 od zasilania a pozostałe 2 jak złączę to zaczyna się szybciej kręcić, więc to nie jest, że mi się wydaje.

Jakiszwierzak

Well-known member
Buchów
615
Odznaki
4
mój jest wyjęty z jakiegoś Della i ma 4 kabelki. 2 od zasilania a pozostałe 2 jak złączę to zaczyna się szybciej kręcić, więc to nie jest, że mi się wydaje.
A to akurat całkiem ciekawy przykład, sam jestem ciekaw dlaczego tak jest, może to wciąż 4pin PWM tylko wentylator dostając sam od siebie sygnał z 3ciego pinu który „podaje” prędkość obrotową na 4ty pin (który w normalnej sytuacji „przyjmuje” sygnał PWM z płyty głównej) to zaczyna to dziwnie interpretować i przyspieszać, a może Dell zrobił akurat jakiś popie****ony wentylator z innym sterowaniem, nie wiem nie kojarzę. Natomiast w standardzie w kompach używa się tych 4pin PWM, dawniej 3pin, ale dla nas w tym przypadku one dog - interesuje tylko czarny i czerwony.

W tych wyciągowych 230v jest często tak że masz dwa czy nawet trzy wyprowadzenia fazy, i każdy odpowiada za inną prędkość obrotową, ale tam to działa na zupełnie innej zasadzie niż PWM.
Najbardziej to mi chodziło o to że ktoś napisał że nie zadziala jak się źle podłączy plus z minusem, i teraz autor fotorelki mógłby uznać że jest dobrze bo wentyl się kręci, a tak naprawdę wieje w drugą stronę, co robi różnicę nawet w wentylatorze mieszającym i to dość sporą

JuJu_Seeds

Well-known member
Buchów
210
Dzięki za pomoc! Tak jak wcześniej napisałem, już podłączyłem dwa wentylatory, które nabierają powietrza z zewnątrz, wszystko wydaje się hulać, więc temat jak podłączyć wiatraczki już ogarnięty. Napięciem na razie zszedłem nawet do 4.5V, żeby temperatura nie zchodziła poniżej 26 stopni. W takim ustawieniu wilgotność też jest na około 37-47% (w zależności od miejsca pomiaru), także chyba jest ok.

Czy takie umiejscowienie wiatraczków, jak na zdjęciach w poprzednim poście, będzie w porządku? Czy zainstalować je gdzieś indziej?

_LALUŚ_

sst
Weteran
Buchów
4,999
Odznaki
9
Ledmax Eco 60W lampe ma dobra, ale dla czego cztery rośliny, ciężko sie potem nad tym pracuje.
Jedna ma zapotrzebowanie na nawóz inne jak druga, i potem będzie milion pytań co sie dzieje co się dzieje.

JuJu_Seeds

Well-known member
Buchów
210
Ledmax Eco 60W lampe ma dobra, ale dla czego cztery rośliny, ciężko sie potem nad tym pracuje.
Jedna ma zapotrzebowanie na nawóz inne jak druga, i potem będzie milion pytań co sie dzieje co się dzieje.
Na razie pod tym wątkiem jest milion pytań dlaczego cztery rośliny w jednej donicy, a już odpowiedziałem na to
:)

_LALUŚ_

sst
Weteran
Buchów
4,999
Odznaki
9
@JuJu_Seeds
ja nie mam nic przeciwko, nowy pełen ciekawości.
Człowiek najlepiej uczy sie na swoich błędach.
Możesz przeczytać milion razy żeby czegoś nie robić a jak jesteś bardzo ciekaw to i tak to zrobisz.
Rób ja jestem ciekaw losów jak to sie potoczy.

tam widziałem jakiegoś typa ( @Gość. ) co ma dużo fotorelacji aż 2 niedokończone, a skacze tam nie poszanowania dla nowych.
co do wentylacji bez niej może być trudno ")

zamiast małych komputerowych jakieś malutki 10/15 będą lepiej działać

JuJu_Seeds

Well-known member
Buchów
210
@JuJu_Seeds
ja nie mam nic przeciwko, nowy pełen ciekawości.
Człowiek najlepiej uczy sie na swoich błędach.
Możesz przeczytać milion razy żeby czegoś nie robić a jak jesteś bardzo ciekaw to i tak to zrobisz.
Rób ja jestem ciekaw losów jak to sie potoczy.

tam widziałem jakiegoś typa ( @Gość. ) co ma dużo fotorelacji aż 2 niedokończone, a skacze tam nie poszanowania dla nowych.
co do wentylacji bez niej może być trudno ")
Jakieś małe doświadczenie mam z samymi roślinami, bo robiłem już 4 sezony na outcie, zwykle jednoczesnie pracujac na 10 do 30 roslin. Indoor jest zupelnie inny, wiem, ale chciałbym spróbować i czegoś się nauczyć. To jest fun project, bo sam palę kilka razy w roku. Chciałbym wyciągnąć tak z 20g-30g, bo tyle mi wystarczy na własne potrzeby, bo palę głównie przy ceremoniach grzybów, które robię raz na kilka miesięcy, a fajnie mieć coś swojego.

Zdecydowałem się na dwa boxy, bo w obu jest trochę inny setup.

Ten z lampą Ledmax jest bardziej "ortodoksyjny", dlatego jest tam akurat taka lampa i tylko dwie sadzonki. Choć wybrałem do tego boxa kiełki, które najpóźniej wyszły z pestek, więc mogą być nieco słabsze.

W drugim, bardziej eksperymentalnym, postawiłem na dużo niższe koszta, bo są tam 4 żarówki led na splitterze i 4 rośliny, za to wybrałem te najsilniejsze. Chcę to sprawdzić, bo znalazłem na jednym forum dokładnie taki setup u gościa, który w ten sposób leci i dobrze to u niego wygląda. Przykładowe zdjęcie z jednej z jego relacji:

IMG_20220109_101636.jpg.e7c831ed3e40625a9cfde72850f6edf3.jpg

Dlatego nie jest to tylko mój wymysł, tylko pomysł kogoś, u kogo to się sprawdza. Jeśli to wypali to w przyszlości jestem w stanie dostawić trzeciego boxa i bardzo niskim kosztem dołożyć kolejne krzaczki. Zobaczymy, który box wypali lepej w tym przypadku, a na przyszłość będę coś wiedział. Jestem też ciekawy jak się będą zachowywać 4 rośliny obok siebie w porównaniu do 2 roślin. Chcę sprawdzić różnicę w finalnym efekcie. I zwyczajnie chcę się pobawić.

Zdecydowałem się też zainstalować te wiatraczki, tak jak napisałem. Na ten moment jedyne pytanie do doświadczonych osób to, czy to położenie będzie w porządku, czy zainstalować je gdzieś indziej? Zdjęcia wiatraczków umieściłem trochę wcześniej :)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół