akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

dzikie losie

Wyszukiwarka Forumowa:

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
140
Tu się człowiek cycka z drzewkiem ptaszkiem a 10km dalej wszystkie drzewa w mieście podcinają albo zabetonują dziurawą starą drogę po to tylko zostawią na niej kilka drzew żeby za nimi"bohaterowie" schowani mogli świat ratować przed wariatami co 90 jadą. Przyroda przyrodą fajnie jak dziki się nie wystraszy, ale po co to cyckanie kiedy za chwilę tego dzika zje w nowej restauracji nad jeziorem czy na skraju lasu.

Śnieżny

Well-known member
Buchów
181
Tu się człowiek cycka z drzewkiem ptaszkiem a 10km dalej wszystkie drzewa w mieście podcinają albo zabetonują dziurawą starą drogę po to tylko zostawią na niej kilka drzew żeby za nimi"bohaterowie" schowani mogli świat ratować przed wariatami co 90 jadą. Przyroda przyrodą fajnie jak dziki się nie wystraszy, ale po co to cyckanie kiedy za chwilę tego dzika zje w nowej restauracji nad jeziorem czy na skraju lasu.
Po to właśnie żebyś Ty nie dokładał ręki do niszczenia ekosystemu.

Amator botaniki

Well-known member
Buchów
264
Odznaki
1
Po to właśnie żebyś Ty nie dokładał ręki do niszczenia ekosystemu.
No dokładnie tak.
Może i nie ma sobie co dobierać do głowy, bo nasze działania w ostatecznym rozrachunku nikną w skali globu, ale jak możemy uniknąć krzywdy na naturalnym środowisku, to zawsze jest to dobry wybór.

Śnieżny

Well-known member
Buchów
181
No dokładnie tak.
Może i nie ma sobie co dobierać do głowy, bo nasze działania w ostatecznym rozrachunku nikną w skali globu, ale jak możemy uniknąć krzywdy na naturalnym środowisku, to zawsze jest to dobry wybór.
Właśnie o ten wybór chodzi.
Mi co roku rozjeżdżają koparkami rzeki na których łowię pstrągi, robią to nawet w okresie tarła. Wycinają drzewa, osuszają bagna, prostują co się da, robią z rzek pustynię piasku bez życia i 10cm wody na środku koryta.
Sam na nielegalu kupowałem narybek pstrąga, za swoją kasę, tworzyłem z kamieni i pościnanych drzew kryjówki i jakiejkolwiek retencje wody, bo po poprawkach Wód Polskich woda spie****a w try miga. Potem Wody Polskie mi te retencje niszczyli, wyciągali to co powkładałem do koryta. I tak się bawimy co rok, ja próbuję dać miejsce do życia, oni to niszczą.
W lasach to samo, ścinają nasze drzewa, potem wywożą za granicę za bezcen. Tną nawet w rezerwatach, w ch**u mają przyrodę, w lasach widzą pieniążki, a nie przyrodę. Akurat pochodzę ze "sławnego" regionu, o którym po powodzi w '24 usłyszał cały świat.
Niestety tym wycinaniem lasów, osuszaniem bagien, prostowaniem rzek, opasaniem ich w murki oporowe sami przyczynili się w dużej mierze do tej tragedii.
Sorry, że się rozpisałem.
Nie mógłbym spojrzeć sobie w oczy gdybym dołożył do tego swoją rękę. I nie ważne czy mowa o petardach na spocie, truciu chemia środowiska czy wy***aniu paru hektarów lasu...
Także tego...

Lilikor

Well-known member
Buchów
57
A ja pie***le 😆 rozumiem, że wy wszyscy żyjecie w szałasach, wodę to nosicie w glinianych dzbanach a jecie tylko to co znajdziecie w lesie. Trzeba dbać o naturę ale nie przeginajcie w drugą stronę. Dzień w dzień produkujecie tyle śmieci, które mają większy wpływ na środowisko niż jakaś tam petarda. Gdyby tak naprawdę ktoś chciał żyć zgodnie z naturą to musiałby zamieszkać w szałasie.

Stoik Miczurin

Marichuanen Piraten
Buchów
1,227
Odznaki
6
Ja tam zamierzam zamieszkać w "szałasie" tzn tylko z naturalnych materiałów. Nie chcę żeby gruz po mnie leżał tysiące lat.
Zdaje się, że dyskusja dotknęła tematu głębokiego - filozofii życia i albo ktoś jest miłośnikiem natury i ją wspiera albo ma wy***ane i ją niszczy lub przechodzi obojętnie wobec tego co będzie za tą chwilę jak ten padół już opuści.
Poza tym między uber zurbanizowanym myśleniem a piciem z glinianki jest ogrom wyborów z szarej strefy, m.i. ten czy strzelać czy nie strzelać, czy się rozmnażać czy nie, bo to właśnie jest np największy powód produkcji śmieci czy CO2. Na pytanie jak wielki jest Twój egoizm i ignorancja, każdy musi odpowiedzieć sobie sam.

hasakura

New member
Buchów
1
o ile odpowiedzi, az milo poczytac o doswiadczeniach innych, wiadomo lepiej zawsze byc przezornym ale wlasnie chcialem dopytac jak sie zachowac w przypadku jak juz sie natrafi na zwierzyne face2face, jak widzialem tego mlodego losia, i myslalem, jak matka wybiegnie i mnie stratuje to mnie nikt tu nawet nie znajdzie xD ciekawe czy ktores z zagadkowych ludzkich zaginiec nie wydarzylo sie wlasnie podczas szukania szalonej miejscowki na spota i natrafienie nie na to co by sie chcialo xD

Amator botaniki

Well-known member
Buchów
264
Odznaki
1
o ile odpowiedzi, az milo poczytac o doswiadczeniach innych, wiadomo lepiej zawsze byc przezornym ale wlasnie chcialem dopytac jak sie zachowac w przypadku jak juz sie natrafi na zwierzyne face2face, jak widzialem tego mlodego losia, i myslalem, jak matka wybiegnie i mnie stratuje to mnie nikt tu nawet nie znajdzie xD ciekawe czy ktores z zagadkowych ludzkich zaginiec nie wydarzylo sie wlasnie podczas szukania szalonej miejscowki na spota i natrafienie nie na to co by sie chcialo xD
Tu będzie to zależne trochę jakie zwierze, ale z takich ogólnych, znanych mi tipów dla bezpieczeństwa swojego to:
1. Zwierzęta, z drapieżnikami włącznie, zwykle unikają człowieka. Od milionów lat muszą się z nami borykać. Warto dać im znać, że jesteśmy w pobliżu.
Wiadomo, że chcemy być dyskretni, ale jeśli możemy pozwolić sobie na głośniejsze stąpanie (odstraszy też węże), czy mówienie czegoś to warto to zrobić.
W ten sposób można dać im szansę na ominięcie nas nawet zanim zdążymy je zauważyć.
2. Jak zobaczymy zwierze, to zachowujemy spokój i omijamy je na stosownym dystansie. W większości przypadków zupełnie nic się nie stanie i rozejdziecie się w pokoju.
3. Największa szansa na jakiekolwiek przykrości w EU jest przy dzikach i w niektórych miejscach niedźwiedziach. To o ich zwyczajach bym czytał w pierwszej kolejności, ale tak naprawdę, to każde zwierze może zaatakować jeśli poczuje się zagrożone i uzna to za jedyną opcję, także lepiej nie kozaczyć do natury.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół