• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Dziury na liściach

Wyszukiwarka Forumowa:
Buchów
0
Cześć
Przeszukałem forum ale, jakoś nie trafiłem na to co dolega moim pomidorkom.

normal_LGIM0499.jpg
Są to krzaczki domowe które wystawiłem jakiś czas temu do ogródka żeby złapały trochę światła słonecznego. Nie wiem czy zaszkodziło im promieniowanie kosmiczne czy jakieś inne cholerstwo. Nawoże raz w tygodniu Biohumusem tak jak jest zalecane przez producenta 1-2 miarki na Litr wody, poza tym, podlewam raz dziennie 0.5l wody (słońce daje do pieca). Nie zauważyłem obecności żadnych szczęśliwych ślimaków w okolicy, więc to pewnie coś innego.

normal_LGIM0499.jpg

normal_LGIM0497.jpg

Ma ktoś pomysł co to może być i jak temu zaradzić?:pl:
Z góry dziękuje za każdą pomoc.:zjarany:

Ps. Nie bardzo wiedziałem gdzie wrzucić ten temat. Więc jeśli jest nie na miejscu to proszę admina o przeniesienie w odpowiednie miejsce.
Pozdrawiam

displayimage-lastup-55908-310977.html

Wuja_Ben

Well-known member
Buchów
2
ślimaki ci ja wpieprzają mam to samo szukaj takich małych 1-3 milimetrowych

GrubyKonus

Well-known member
Buchów
0
Gówno prawda, to sa przedziorki. Jest kilka forumowych sposobow (wyciag z czosnku, kiepów czy pokrzywy). Ja polecam czosnek, dziala za***iscie ;)

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
przedziorki nie wygryzaja takich dziur, slimaki! nie widac białych mikroplamek na całej powierzchni lisci co jest typowe dla przedziora który wysysa soki i zostawia białe plamki, nawet gdyby był to mega wielki okaz to napewno miałby potomstwo i malenkie okazy które takich dziur nie wygryzają a tu wszystkie liscie sa podziurkowane takim samym kalibrem.
kolega chyba nie widział nigdy lisci po ataku przedziorka.

Ciapovski

Well-known member
Buchów
0
Ludzię to są pędziorki, żeby to ślimaki mu tak o***ały wszystkie liście jakie widać na zdjęciu to by się nie musiał pytać co to je wygryzło bo by było ich sryliony i by je widział, to są ewidentnie pędziorki i robią ci niezły kipisz, zrób wywar z czosnku, mi osobiście nie pomógł, ale często pomaga i widziałem jak pomaga, więc próbuj spryskaj 2 razy w tyg, najlepiej od spodu liści , a potem profilaktycznie raz w tyg ;)

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
sam juz nie wiem, dawaj makro od spodu lisci.

Wuja_Ben

Well-known member
Buchów
2
a ja mowie że ślimaki ale nie wielkie tylko młode jeszcze
ale spoko daj zdjęcie liścia

forumowa dziffka

Well-known member
Buchów
0
slimaki jak h*j, dowiedziałem sie że jak roslina ma w sobie duzo azotu to przyciaga malutkie slimaki, a po kolorze lisci mozna poznac ze ma w sobie whuj azotu wiec napewno to slimaki, slikamol i do dzieła bo ci pie****a planta

Wuja_Ben

Well-known member
Buchów
2
Konus gówno się znasz
ślimakol nie pomoże bo te k***y je omijają zara pójdę na krzaka to wam pokaże jednego powinny już wyjść

macie swoje przędziorki

Ostatnia edycja:
Buchów
0
Więc tak. Ślimaki w to raczej się nie mieszały, obejrzałem liście z góry, od spodu i, nigdzie ani jednego nie znalazłem (no chyba że są wielkości atomu). Ponadto gdyby były takie szczwane i wchodziły nocą na wyrzerkę, sprawdziłem czy widać gdzieś ślady ich "butów"(szlamu wydzielanego przez ich gruczoły), nic. Więc to może te przędziorki.
Poprosiłbym o przepis na ten eliksir z czosnku. Może pomoże. popołudniu zrobię pare zdjęć makro od spodu.:zjarany:

Kurcze tak się teraz jeszcze zastanawiam czy może faktycznie nie nie przegrzałem z nawozem. Raz w tygodniu daje im 0,5L roztworu z Biohumusa (tak mniej więcej 1,5-2 nakrętek Biohumusa na 1L wody).
Jak sądzicie, to może być przyczyną?

Ostatnia edycja:

raslutaa

Well-known member
Weteran
Buchów
4
mam dokładnie to samo, wieczorem na spocie się zjawiłem i ku mojemu zdziwieniu plany opie****ają mi malutkie ślimaki, które zjawiają się wieczorkiem. Tak czy inaczej zrobiłem oprysk na inne badziewia. Żywot ślimaczki skończyły pod paluszkami.

Wuja_Ben

Well-known member
Buchów
2
bo one łażą tylko późnym wieczorem lub wcześnie rano
w ciągu dnia ich nie ma

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół