• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Dziwne żółte plamki

Wyszukiwarka Forumowa:

babok

Active member
Buchów
0
Witajcie Growerzy

Mam mały problem, szukałem na forum ale nie znalazłem nic co by w/g mnie odpowiadało mojej sytuacji. Mam 4 szt 5 tygodniowych AF fem w boksie (było 6 ale dwa najsłabsze dałem na out bo ciasno sie zrobiło)
Box 40x60, oświetlenie CFL + odbłysnik, koc ratunk. temp 25-30 wilgotność 40-60. Na dwóch roślinkach z tych 4 które sa w boksie pojawiły się dwa dni temu wyraźnie zarysowane żółte plamki. Rośliny kwitną od tygodnia i przez ten tydzień 2 razy zostały podlane Plantonem K - roztwór jak na etykiecie 1g/1l wody. Mniej więcej 300ml na roślinę na jedno podlewanie. Wcześniej dostawały tylko biohumus forte w niedużych ilościach.Ogólnie rośliny wygladają na zdrowe i ładnie się rozwijają
Postawi ktoś diagnozę? Chciałbym reagować jak najszybciej

Beginers

Well-known member
Buchów
0
Mi sie wydaje ze jest to poparzenie słoneczne... Listki byly zbyt blisko lampy i sie przyjarały... ale niech sie wypowie jeszcze ktos bardziej doswiadczony...

Rafik

Well-known member
Buchów
0
Mnie wygląda na lekkie przenawożenie.

babok

Active member
Buchów
0
Mi sie wydaje ze jest to poparzenie słoneczne... Listki byly zbyt blisko lampy i sie przyjarały... ale niech sie wypowie jeszcze ktos bardziej doswiadczony...

Z liści, które pokazałem na zdjęciach żaden nie był bliżej źródła światła niz 10cm a przypominam ze to cfl przy którym można rękę trzymać 1cm od niego godzinami nie parząc się. Odpowiedź nietrafna na 100% ale dzięki za chęci

rudykombinator

Well-known member
Buchów
0
Z liści, które pokazałem na zdjęciach żaden nie był bliżej źródła światła niz 10cm a przypominam ze to cfl przy którym można rękę trzymać 1cm od niego godzinami nie parząc się. Odpowiedź nietrafna na 100% ale dzięki za chęci

no nie wiem czy taka nie trafna, ja mam w boxie podobne warunki z cfl 250w
i tez mialem cos takiego na lisciach przez to ze kiedy podlewalem kilka kropel wody spadlo na liscie, na nastepny dzien takie wlasnie cos mialem, woda dziala jak szklo powiekszajace (dodam ze byla to woda z nawozami wiec moze to one wypalily te plamy)
przynajmniej ja to uznalem za przyczyne potem juz nie bylo problemu kiedy staralem sie nie lac po listkach

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
dokladnie tak jak wyzej - plamy moga byc spowodowane kroplami wody, ktore byly na lisciach i je troszke poparzylo. nic na razie nie rob, postaraj sie nie chlapac po lisciach i obserwuj czy nie ma nowych plam

Beginers

Well-known member
Buchów
0

To ze CFL nie daje takiego ciepła co hps to nie znaczy ze nie moze poparzyc roślinki, szczegolnie w takiej sytuacji jak to przedmówcy mówili od kropli wody.. mialem podobny problem i wygladalo tak samo... co do przenaworzenia wydaje mi sie ze to troche inaczej sie objawia i wyglada zwłaszcza na zdjeciu pierwszym, ale moge sie mylic :) <rotfl>

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół