• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Dziwnie wyginające się szczyty po podlaniu

Wyszukiwarka Forumowa:

abex

Well-known member
Buchów
0
Warunki.
Hps 600 +CT; wyciąg 310m3/h; 1,44m2
Temp w dzien 26-30(czasem do 31) stopni, choć staram się, żeby nie przekraczały 29 i często trzyma się w tej granicy.
40-60% wilgotności (aktualnie 55%)
pomidorki karnawałowe AF femi:)
Doniczki ok 12-13l + hydroton clay balls ok 2cm na dnie i warstwa na górze.
Ostatnio codziennie je podlewam 900ml wody i do tego połowę dawki odżywki npk 5-2-5 (ogólnie rosną bardzo ładnie, z wyjątkiem tego co poniżej opiszę)
Szósty tydzień, z tego co widzę to zaczyna się kwitnienie, i 'wyciąganie', to jest ten moment, kiedy bardzo szybko rosną w górę.

Mam takie pytanie, czy wszystko jest ok. Mam dwie roślinki które po podlaniu zaczynają się wyginać dziwnie, szczyty zamiast do lampy, wyginają się w kierunku rośliny (do środka). Jak temp. była niższa i roślinki mniejsze, podlewałem je raz na 2-3, a nawet i bywało 4 dni. Aktualnie jeżeli nie podlewam to roślina opada, główny szczyt leci na bok, a liście i inne szczyty lecą w dół, czyli ewidentnie wody brakuje, po podlaniu, się podnoszą(a dwie najpierw się powyginają, zanim się podniosą). W tej chwili staram się nie dopuszczać aby zaczęły opadać, jednak zastanawia mnie czemu się tak wyginają, jedna z tych roślin co się wygina, jest najlepiej rozrośnięta, i najwyższa, a druga, jest również jedną z przodujących. Wyginają się zawsze po podlaniu, a po 1-2 godzinach wracają do normy. Nie chcę aby się stresowały, bo to są feminizowane nasiona, jednak nie mam pojęcia co się dzieje.

A tak to wygląda, zrobiłem zdjęcia zaraz po podlaniu, możliwe że się wygięły nawet bardziej.
SL374412.JPG

SL374413.JPG

SL374414.JPG

SL374416.JPG

SL374418.JPG

SL374421.JPG

A tak dla porównania wygląda inny krzak:
SL374420.JPG

---------- Aktualizacja posta 11:21 ---------- Czas poprzedniego posta 11:13 ----------

Poprawka, dochodzą do siebie pół godziny - do godziny max.

Marianna

Well-known member
Buchów
0
ad1.Za czesto podlewasz (w pozniejszym flo bedziesz miał problemy)
ad.2 NIe które odmiany tak maja ze po podlaniu lekko opadaja . W moim przypadku miałem jednego Jh od ghs ale po 1-2 h wszystko wracało do normy.

abex

Well-known member
Buchów
0
ad1.Za czesto podlewasz (w pozniejszym flo bedziesz miał problemy)
ad.2 NIe które odmiany tak maja ze po podlaniu lekko opadaja . W moim przypadku miałem jednego Jh od ghs ale po 1-2 h wszystko wracało do normy.

Dzięki:)

O jakich problemach mówisz?

Co byś sugerował, żeby zrobić, jeżeli one potrzebują tyle wody? Np. lać tak żeby się podstawki całe napełniły? np z 1,5 litra. I np. co dwa dni?
To są dosyć spore doniczki ogólnie.

Też mi się wydaje że za często, szczególnie że mają clay balls, i ziemia jest troche wilgotna. Ale jak nie podlewam to one opadają całe.

---------- Aktualizacja posta 18-08-2012 11:08 ---------- Czas poprzedniego posta 17-08-2012 16:00 ----------

Podlałem dzisiaj po 500ml, ale puki co nie podniosły się do końca. Pomożecie, z tym podlewaniem? Bo teraz się poschizowałem i już sam nie wiem czy dobrze robiłem czy źle.

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Warunki.

Ostatnio codziennie je podlewam 900ml wody i do tego połowę dawki odżywki npk 5-2-5 (ogólnie rosną bardzo ładnie, z wyjątkiem tego co poniżej opiszę)

Co byś sugerował, żeby zrobić, jeżeli one potrzebują tyle wody?

Według mnie przelewasz. Co dziennie pompujesz im prawie 1 litr wody. Podlewaj raz na parę dni. Nie rób im codziennie błota.
Dlaczego uważasz, że potrzebują co dziennie tyle wody??

G

Gość

Guest
ja swoja małą leje co 6 dni i jest ok, nie widze sensu zeby lać tak czesto jak Ty

abex

Well-known member
Buchów
0
Według mnie przelewasz. Co dziennie pompujesz im prawie 1 litr wody. Podlewaj raz na parę dni. Nie rób im codziennie błota.
Dlaczego uważasz, że potrzebują co dziennie tyle wody??

Ok, rozumiem, co mówicie, jednak co mam zrobic kiedy one opadają?
Jak nie leje wody, to w pewnym momencie, coraz bardziej klapną w dół, z godziny na godzine jest coraz gorzej.

Podlewam je tak często odkąd temperatura podskoczyła, wcześniej też je podlewałem co 2-3 dni.

Wczoraj podlałem je połową, czyli 500 ml, wróciłem wieczorem i już niektóre szczyty zaczęły się wyginać w dół, podlałem je jeszcze.

Postaram się dawać im jak najmniej wody mimo wszystko, a doniczki 13 litrów nie mają tu znaczenia?

Echo vol.2

Well-known member
Buchów
0
u mnie jest to samo, a właściwie było. Potwierdzam że to nadmiar wody , łodygi robią się bardziej giętki i szczyty opadają .

abex

Well-known member
Buchów
0
Dobra to je zostawie dzisiaj, i jutro zobaczę co i jak.

DaMaszek

Well-known member
Buchów
0
...przesuszaj raczej a nie top planta,
i obserwuj.
jestem nowicjuszem, ale wyszedłem z odwrotnego założenia niż Ty - leję mało acz dosyć często + zwilżanie powierzchni codzień.
bardzo bałem się gnicia korzeni, po prostu.
i zero problemów, w donicy dzieje się cud z dnia na dzień, krzewi się jak szalona.
korzenie pracują nie gdy są zatopione w środowisku sprzyjającym rozwojowi bakterii beztlenowych, tylko gdy wilgoć jest niejako "wbudowana" w całą strukturę gleby a korzenie mają i szczatkowe powietrze i tą włąśnie "wilgoć" w glebie.
jedyny moment niepokoju do tej pory to dziwaczne prężenie się rośliny, gdy były ostatnie upały - problem zupełnie odwrotny od Twojego - temperatura w końcu spadła, dodałem jeszcze jeden basenik z wodą - problem z głowy.
taki wpis nooba...po protu staram się wnikać w to, co obserwuję, i dzielę się, tym, co widzę...

abex

Well-known member
Buchów
0
Też miałem takie założenie, i to w sumie pierwsza plantacja, , która ma za sobą już flush i wymianę ziemi. No a ostatnio lałem więcej, odkąd się upały zaczęły, myślałem że to jest spowodowane zwiększonym zużyciem/parowaniem wody w większej temperaturze. Dobrze że to twarda odmiana;)

Spokojnie je zostaw na jakieś 3 dni. Na pewno nie umrą :)
Tak zrobię, i będę obserwował.

Zmieniłem im foto period, bo jak na AF-ki to już powinny, w sumie dawno zacząć kwitnąć, różnie ludzie pisali, jednak byli tacy którym taka zmiana wymusiła, kwitnięcie :) Nie podlewałem, po nocy wyglądały super, jednak po włączeniu światła zaczęły już opadać.
SL374435.JPG

Jednak poczekam i zobaczę jak będzie.

D

delete

Guest
ile cm od szczytów jest lampa ? co za lampa ? jaka temperatura ? zrób test z dłonią podłóż dłoń pod lampe na wysokości szczytów i sprawdź czy nie będzie Cie parzyć.

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Zmieniłem im foto period, bo jak na AF-ki to już powinny, w sumie dawno zacząć kwitnąć, różnie ludzie pisali, jednak byli tacy którym taka zmiana wymusiła, kwitnięcie :) Nie podlewałem, po nocy wyglądały super, jednak po włączeniu światła zaczęły już opadać.

Jednak poczekam i zobaczę jak będzie.

Z tymi automatami, jest różnie. Wszystko zależy od Bredera i genów. Naoglądałem się też fotorelek, gdzie ludziom nie kwitły, z jakiś bliżej nie znanych powodów. Generalnie zmiana fp, powinna je zmusić do zakwitnięcia. Dlatego ja nie biorę nigdy automatów, wolę sam decydować kiedy ma kwitnąć krzaczor :)
z fartem i obserwuj co się będzie działo. Jeżeli dalej będą się pokładać po kilkudniowym podsuszeniu gleby, to trzeba będzie szukać innego powodu. Póki co no stres, relax <shiza>

abex

Well-known member
Buchów
0
ile cm od szczytów jest lampa ? co za lampa ? jaka temperatura ? zrób test z dłonią podłóż dłoń pod lampe na wysokości szczytów i sprawdź czy nie będzie Cie parzyć.

Aktualna temp. to 26.0 i 60%,.
Lampa jest między 35 a 50 cm od szczytów (różna wielkość pomidorków), oświetlenie, jak w opisie, czyli hps 600w + Cooltube. Temperatura jest ok. Podciągnąłem lampe wyżej, o jakieś 15 cm, i zobaczę czy coś się zmieni. Są ogólnie trochę oklapnięte.

Z tymi automatami, jest różnie. Wszystko zależy od Bredera i genów. Naoglądałem się też fotorelek, gdzie ludziom nie kwitły, z jakiś bliżej nie znanych powodów. Generalnie zmiana fp, powinna je zmusić do zakwitnięcia. Dlatego ja nie biorę nigdy automatów, wolę sam decydować kiedy ma kwitnąć krzaczor :)
z fartem i obserwuj co się będzie działo. Jeżeli dalej będą się pokładać po kilkudniowym podsuszeniu gleby, to trzeba będzie szukać innego powodu. Póki co no stres, relax <shiza>

No właśnie też sporo czytałem, niektórzy piszą że np. mieszanka Af z normalną rośliną, może sprawić że, "dzieci" odziedziczą część, cech ojca, część matki. Więc może wyjść roślina z cechami AF i normalnej rośliny wymieszanymi. Dzisiaj miały pierwszą nockę 13h, i więcej włosków się pojawiło, przy rozgałęzieniach.
To w sumie mój pierwszy raz, i skusiłem się na, możliwość osiągnięcia nawet 23% thc - stąd taki wybór. Powinno być ok. To są mocne rośliny, dam im trochę czasu, mam nadzieję że się podniosą, a w przyszłości będę mniej wody lał.:spalony:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół