akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Easy Sativa mój pierwszy raz

• Autor wątku Usunięty 66308
  • Data rozpoczęcia
Wyszukiwarka Forumowa:
U

Usunięty 66308

Guest
Odmiana:
Easy Sativa https://nasionamarihuany.pl/sklep/produkty/Easy-Sativa-BDS,1004.html

Miejscówka:

Pestka wykiełkowana na mokrych chusteczkach, gdy kiełek osiągnął ok. 1cm powędrował do gleby, a dokładniej do wiadra z ziemią wkopanego na spocie.

---------- Post Zaktualizowany 21:52 ---------- Data pierwszego postu 21:50 ----------

Po dwóch tygodniach wygląda to tak:

---------- Post Zaktualizowany 22:02 ---------- Data pierwszego postu 21:52 ----------

Tydzień trzeci.
Właśnie wróciłem z miejscówki, nie podlewałem dość długo gdyż ziemia cały czas ma wg mnie wystarczającą wilgotność.
Krzaczek prezentuje się tak:

Zauważyłem tylko małą plamke (dziurkę) jaka może byś tego przyczyna?

SwissExaktheit

Well-known member
Buchów
0
Witaj, wygląda obiecująco. Ubytek na liściu to pamiątka po ślimaczej uczcie. Jeśli problem się nasili polecam techniki obronne, na forum jest ich sporo. A powiedz mi zrobiłeś dziury we wiadrze? Bo jeśli ten zielonkawy nalot na glebie to glony, to masz tam pooowódź. Jeśli mech to nadal dość ponad normę mokro, ciężko powiedzieć po tych fotkach. Nie mów nikomu że coś masz, nawet kumplom od blanta (lub zwłaszcza im) tak samo rodzeństwu czy przyjacielowi. To extra ryzyko, a powiesz im jak już będzie suche, mniejszy przypał w razie "W". Jak twój spot, jest dość oddalony od głównych ścieżek, budynków,ambon, lini wysokiego napięcia+słupów, niedawno zalesianych po wyrębie areałów itp... itd... ect... a, i nie wydeptałeś tam do niego już widocznego szlaku? :) zawsze staraj się troszkę kluczyć i wejść od innej strony. Ja lubię miejsca trochę podmokłe bo tam się nie szlajają
ciekawscy i możesz kluczową część drogi to spota pokonać wodą i długich butach mając pewność że nikt nie będzie dreptał o twoich ścieżkach z burkiem na spacer.

U

Usunięty 66308

Guest
Oczywiście otwory w wiadrze zrobione, ok 8-10 otworów na dnie wiadra o średnicy ok 1cm. Glonów raczej tam nie zauważyłem, może delikatny meszek (przyjrze się dokładniej przy następnej wizycie).

U

Usunięty 66308

Guest
Tydzień czwarty

Przez cały tydzień roślinki nie podlewałem ale przez ok 2 dni sporo popadało, po włożeniu palca do gleby stwierdziłem że wilgotność jest ok.
Co do glonów czy mchu na powierzchni gleby to widoczny tylko 'odcień' na poprzednich zdjęciach bo nic takiego nie zauważyłem czyli za mokro na pewno nie ma.

Bardziej zmartwiło mnie to że gdy dzisiaj zaszedłem na miejscówke krzaczek był sporo wygięty, położony... Stwerdziłem że dobrze będzie jężeli czymś go troszkę 'podeprę' w tym celu użyłem patyczka, i teraz roślinka stoi bardziej stabilnie, oczywiście wbiłem tylko tyle aby się nie przewrócił na ok 5-6 cm bo bałem sie że mogę uszkodzić korzeń.
Nie wiem za dobrze jak to powinno wyglądać ale dziwi mnie to że krzak pnie się w góre a na dole praktycznie nie ma liści...
Poradzcie czy wszystko jest ok? Może coś robię nie tak?

I jeszcze jedno...
Już na dwóch liściach są spore ubytki (widać na zdjęciach) pożółknięte przy brzegach.
Czy to efekt ślimaków które ucztują na liściach tak jak kolega wyżej pisał?
Czy może to efekt czegoś innego?

Czekam na odp, rady i wskazówki.

Pozdrawiam!

---------- Post Zaktualizowany 16:39 ---------- Data pierwszego postu 16:37 ----------

Przypomniało mi się jeszcze że niektóre liście wydawały się nieco 'oklapniete'

U

Usunięty 66308

Guest
Też o tym pomyslałem, rozważam opcje aby przenieść rośline razem z wiadrem w inne miejsce bardziej otwarte na promieie słoneczne. Czy to dobry pomysł?

śmieszek :)

Well-known member
Buchów
2
Przesadzaj przesadzaj bo faktycznie słońca mało mają jak na 4tydzień to za duże nie są i to pewnie wina słońca bo widać że troche powyciągane

U

Usunięty 66308

Guest
Witam ponownie.
Właśnie wróciłem ze spota.
Pomidorka przeniosłem w inne miejsce, teraz słońca będzie miał wystarczająco z każdej strony więc mam nadzieje, że coś z tego wyjdzie.

Po wsadzeniu wiadra w ziemię jeszcze delikatnie obsypałem łodygę ziemią aby sztywniej stała, dałem dwa wygięte pręciki jako podpórki i ochrone przed wiatrem ponieważ jak pisałem wcześniej kładła się na bok. teraz stoi w miarę prosto.
Listki które miały ubytki był jakby uschnięte (zwiotczałe) więc je obciełem.
Na koniec lekko podlałem, a po wszystkim wygląda to tak...

Calak

Well-known member
Buchów
0
Liści nie obcinaj jeżeli pomidorek nie będzie ich potrzebować sam je odrzuci. Czemu zakopałeś całe wiadro? Nie lepiej było samą roślinkę przesadzić?

U

Usunięty 66308

Guest
Do wiadra jest wsypana odpowiednia gleba, po za tym w wiadrze dłużej utrzymuje się wilgotność a na dole są otwory więc za mokro też nie będzie po za tym wg mnie łatwiej i bezpieczniej przenieść roślinke razem z wiadrem mniejsze ryzyko uszkodzenia... Znajomy co roku tak sadzi swoje rośliny i nigdy nie miał problemów...

U

Usunięty 66308

Guest
Mineło ok 3 dni od przeniesienia roślinki,
Przez dwa dni sporo padało a następnego dnia ładnie poświeciło słoneczko.
Za wiele różnicy nie widać ale wydaje mi się na moje oko że krzaczek trochę odżył....:)
mam nadzieję że będzie już tylko lepiej... :harvest:
Pozdrawiam i dorzucam foto sprzed chwili.

ShaCo

Well-known member
Buchów
0
ladny zdrowy krzak jak na pierwszy raz supeer

U

Usunięty 66308

Guest
Tydzień (prawie) piąty

Właśnie wróciłem ze spota i nie ukrywam zadowolenia bo krzaczek wreszcie się naprostował (wyjąłem już pręciki które wcześniej wsadziłem aby podtrzymywały rośline gdyż kładła się na bok) Teraz stoi sztywno o własnych siłach :)
Znacznie się rozwinęła co można zauważyć na foto, w porównaniu do poprzedniego tygodnia jest o niebo lepiej.
Na liściach nie pojawiają się jakieś znaczne ubytki co miało miejsce w poprzednim miejscu czyli przed przeniesieniem pomidorka.

normal_30062017103.jpg

normal_30062017098.jpg

normal_30062017104.jpg

Mike04

Well-known member
Buchów
141
Odznaki
2
Zakryj czymś tą ziemie wokół planta,np suchą trawą,tak to trochę podejrzanie wygląda
Po za tym wszystko git ;)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół