Nazwa handlowa leku: Elenium
Nazwa międzynarodowa: CHLORDIAZEPOXIDUM
Postacie występowania leku: drażetki
Jak działa lek?
Lek działa na struktury mózgowe, efektem czego jest zmniejszenie niepokoju, lęku, ułatwia zasypianie.
Kiedy lek ma zastosowanie?
Lek stosowany jest przy stanach lękowych, w leczeniu nerwic, nadmiernego pobudzenia ruchowego i psychicznego.
Jakie są zasady przyjmowania leku?
Lek jest stosowany w dawkach i z częstotliwością ustaloną przez lekarza.
W trudnościach z zasypianiem stosuje się lek godzinę przed snem.
Pamiętaj! Jeżeli zapomnisz zażyć lek na czas, nigdy nie przyjmuj podwójnej dawki!
Jakie mogą być niepożądane skutki?
Senność albo paradoksalne pobudzenie.
Zawroty głowy.
Niezborność ruchów. Gdy powyższe dolegliwości nasilają się, skontaktuj się z lekarzem.
Stosowanie leku może również wywołać:
Niepokój.
Żółtaczkę.
Uzależnienie lekowe.
O czym należy poinformować lekarza?
O zauważonych niepożądanych dolegliwościach.
O tym, że jesteś uczulony na ten lek.
O tym, że chorujesz na chorobę zwaną miastenia (nużliwość mięśni).
Poinformuj lekarza, jeśli jesteś lub przypuszczasz, że możesz być w ciąży, a także gdy karmisz piersią.
Powiadom lekarza o innych lekach, które aktualnie stosujesz.
W czasie stosowania leku unikaj przyjmowania:
Napojów alkoholowych.
Zapytaj lekarza, jak stosować lek, gdy przyjmujesz jednocześnie:
Leki należące do grupy barbituranów.
Leki przeciwpadaczkowe (Fenytoinę, Relanium, Klonazepam).
Fentanyl, Morfinę, Pentazocynę.
Zapamiętaj!
Jest to lek, który trzeba zażywać dokładnie, tak jak zalecił lekarz. Nie wolno go nadużywać.
Przedawkowanie objawia się: zaburzeniami świadomości, niedociśnieniem, śpiączką, opóźnieniem reakcji odruchowych.
Podczas zażywania leku nie prowadź pojazdów ani nie obsługuj urządzeń będących w ruchu.
Dokładnie zapoznaj się z zaleceniami lekarza odnośnie stosowania leku. Zapytaj go o rzeczy, których nie rozumiesz.
Nie odstępuj leku innym osobom. Lek został przepisany wyłącznie Tobie.
Zawsze przechowuj lek w zamkniętym i oryginalnym opakowaniu. Sprawdź dokładnie termin ważności leku.
Chroń lek przed dziećmi!
Taką informację znalazłem na stronie jakiejś apteki.
Na hypie było napisane, że jest to psychotrop (dokładnie trankwillizer), działa uspokajająco w nerwicach z łagodnymi zaburzeniami emocjonalnymi.
https://talk.hyperreal.info/thread/242,5 tutaj ktoś coś pisał, że mieszał to z innymi lekami, nie chciało mi się dokładnie czytać o co chodziło ;]
[ Dodano: 2006-06-15, 01:21 ]
przeczytaj dokładnie to o przedawkowaniu ;]. Specjalnie wkleiłem cały tekst z apteki, niech nikt mnie za to nie zbluzga, ale w każdym akapicie jest jakaś przydatna informacja.