- Rejestracja
- Sie 4, 2012
- Postów
- 889
- Buchów
- 64
Jako ze uwarzyłem w kuchni koło 18 hl piwa z zacieraniem ze słodu to pozwole sobie nieco się pomądrzyc, wybaczcie bracia i siostry
polecam zamiast cukru do brewkita uzyc ekstraktu niechmielonego jasnego (suchy lub w syropie), to znacznie poprawi smak (cukier sprawi że będzie bardziej wodniste, puste)
Nie warto robić słodu (kiełkowac jęczmienia, suszyć go i dopiekać w odpowiednich zakresach temperatur) samemu, jest to upierdliwe i nigdy nie osiągniemy jakości uzyskiwanej w słodowni (mają odpowiedni surowiec i laboratoria, wiec dobierają partie ziarna pod odpowiednie gatunki słodu)
Oczywiscie mozna to robic, ale moim zdaniem nie warto, jest mnóstwo sklepów dla piwowarów, a nawet ostatnio słodownia w Strzegomiu wyszła amatorom na przeciw i sprzedaje wysyłkowo w detalu http://www.slodowniastrzegom.pl/
polecam portal piwo.org zwłaszcza wiki http://www.wiki.piwo.org/Strona_główna oraz forum. Jest tez porównywarka cen w sklepach piwowarskich. Na forum znajdziecie relacje z własnej produkcji słodu.
PS jesli chcesz żeby to był pilzner to musiał by być to lager, czyli piwo dolnej fermentacji (temp 8-12*C i stosowne drożdże)
To co uzyskasz to będzie jasne Ale (piwo górnej fermentacji temp 18-24*C)
Polecam schłodzić fermentator w miare możliwości (bedzie miał o 1-2*C więcej niz temperatura otoczenia), im niższa temp tym mniej alkoholi wyższych powodujących kaca (w gorzelnictwie zwanych fuzlami)
polecam zamiast cukru do brewkita uzyc ekstraktu niechmielonego jasnego (suchy lub w syropie), to znacznie poprawi smak (cukier sprawi że będzie bardziej wodniste, puste)
Nie warto robić słodu (kiełkowac jęczmienia, suszyć go i dopiekać w odpowiednich zakresach temperatur) samemu, jest to upierdliwe i nigdy nie osiągniemy jakości uzyskiwanej w słodowni (mają odpowiedni surowiec i laboratoria, wiec dobierają partie ziarna pod odpowiednie gatunki słodu)
Oczywiscie mozna to robic, ale moim zdaniem nie warto, jest mnóstwo sklepów dla piwowarów, a nawet ostatnio słodownia w Strzegomiu wyszła amatorom na przeciw i sprzedaje wysyłkowo w detalu http://www.slodowniastrzegom.pl/
polecam portal piwo.org zwłaszcza wiki http://www.wiki.piwo.org/Strona_główna oraz forum. Jest tez porównywarka cen w sklepach piwowarskich. Na forum znajdziecie relacje z własnej produkcji słodu.
PS jesli chcesz żeby to był pilzner to musiał by być to lager, czyli piwo dolnej fermentacji (temp 8-12*C i stosowne drożdże)
To co uzyskasz to będzie jasne Ale (piwo górnej fermentacji temp 18-24*C)
Polecam schłodzić fermentator w miare możliwości (bedzie miał o 1-2*C więcej niz temperatura otoczenia), im niższa temp tym mniej alkoholi wyższych powodujących kaca (w gorzelnictwie zwanych fuzlami)
Ostatnia edycja: