• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Fajka Pokoju

Wyszukiwarka Forumowa:
D

delete

Guest
Witam.
Jako że jestem nowym użytkownikiem forum muszę umieścić ten temat w dziale "kanciapa". Po zniesieniu "blokady" na udostępnianie postów na całym forum, temat zostanie przeniesiony do odpowiedniego działu.

Na początek trochę z Historii :

Kalumet (czyt. Fajka Pokoju) - ozdobna obrzędowa fajka części plemion północnoamerykańskich Indian, palona podczas niektórych ceremonii religijnych, uroczystości społecznych i szczególnie ważnych spotkań towarzyskich, a także w trakcie indywidualnej modlitwy.

Tak więc chciałem wam przedstawić własny projekt owej Fajki :) Moja wersja jest trochę "miniaturowa" Lecz akurat taka miała być - Poręczna. Długość Zależy tylko od waszego mniemania :)

Do skonstruowania Kalumetu użyłem:

1 Drewniany patyk (w moim wypadku Olszyna o długości 10 cm)
2 Glina
3 Klej stolarski "Wikol"
4 Dłuto
5 Papier Ścierny
6 Nóż

W pierwszej fazie mój olszynowy kij rozdzieliłem dłutem wzdłuż po czym wydrążyłem dwa identyczne kanały przez środek obu połówek.

Następnie Rozszczepiony patyk skleiłem tak, aby powietrze nie uciekało szczelinami.

W trzeciej fazie wyrzeźbiłem ustnik (lulek) tak aby komfort palenia był wygodniejszy.

Ustnik wyrównałem papierem ściernym (Na początku gruboziarnistym, później "polerką")

Cybuch jak mówi tradycja fajki powinien być z gliny lub miękkiego kamienia fajkowego. Ze względu, że owego nie mam użyłem gliny "szarej"

Tak wygląda Fajka Razem z cybuchem. Fajka nie jest skończona ponieważ jak mówi tradycja powinna być ozdobiona. Efekt Końcowy podam gdy temat zostanie przeniesiony do właściwego działu.

W komentarzach mile widziane zdjęcia waszych fajek :)

Peace:spalony:

-SMOKEALOT-

Well-known member
Buchów
0
Nie dość że oryginalna to jeszcze jakby nagle ktoś przerwał "pokój" to może szybko przystąpić do działań wojennych :)

Respect.

WatchingTheSky

Well-known member
Buchów
0
Zamiast przecinać w wzdłuż fajki, nie lepiej byłoby ją wydrążyć przy pomocy wiertła? Obyłoby się bez kleju.

D

delete

Guest
Zamiast przecinać w wzdłuż fajki, nie lepiej byłoby ją wydrążyć przy pomocy wiertła? Obyłoby się bez kleju.

Owszem... Ale zauważ, że to fajka "miniaturowa". Zastanawiam się czy gdybyś miał kij o długości 30/40 cm przewiercił byś go wiertłem. Peace.

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Owszem... Ale zauważ, że to fajka "miniaturowa". Zastanawiam się czy gdybyś miał kij o długości 30/40 cm przewiercił byś go wiertłem. Peace.
jestem pewien, że gdyby dobrze poszukać, to znalazłoby się takie wiertło.
a jak nie - to jakaś "przedłużka" do wierteł.
a jeśli dalej nie - to by się coś wykombinowało, żeby zrobić dziurę na wylot ;) grunt to inwencja twórcza ;)

o proszę:
203.jpg

To jest wiertło do betonu ;]
wpisałem w google "wiertło do drewna długie":

https://www.google.pl/search?q=wier...axtAanqYG4AQ&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1280&bih=612

poza tym skoro są do betonu, to i są do drewna

Ostatnia edycja:
D

delete

Guest
jestem pewien, że gdyby dobrze poszukać, to znalazłoby się takie wiertło.
a jak nie - to jakaś "przedłużka" do wierteł.
a jeśli dalej nie - to by się coś wykombinowało, żeby zrobić dziurę na wylot ;) grunt to inwencja twórcza ;)

o proszę:
203.jpg

To jest wiertło do betonu ;]

---------- Aktualizacja posta 01-09-2012 18:35 ---------- Czas poprzedniego posta 31-08-2012 12:00 ----------

No przyznam Ci rację Raf_rk :) Ale gdy brak wiertła klej jest najlepszym rozwiązaniem :) Pozdro :D!

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół