akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Filtr węglowy z siatki hodowlanej i fartucha chirurgicznego

Wyszukiwarka Forumowa:

Shamanna Qcoolcanna

Active member
Buchów
175
Do wykonania filtra potrzebne będą:

Siatka hodowlana zgrzewana 6,4mm/0,6mm
1x Łącznik do rur (Nypel) 100
1x Zaślepka tłoczona ocynkowana EP 150 spiro
1x Redukcja ocynkowana okrągła RPC 150/100
2x Opaska zaciskowa na rurę 150 mm
Fartuch chirurgiczny
Węgiel filtracyjny
Lutownica+cyna
Nożyczki
Cierpliwość
filtr01.jpg

Siatkę lutujemy, a następnie przycinamy na odpowiednią długość, aby uzyskać siatkowy walec. Będziemy potrzebować dwa takie walce. Jeden to wnętrze filtra, a drugi stworzy jego ściankę zewnętrzną.
Krawędź siatki zaczepiamy o jej oczka w odpowiednim miejscu, co ułatwi jej zlutowanie. Jeśli dysponujesz jakimś kształtownikiem/uchwytami stolarskimi, to możesz ją przyciąć wcześniej. Jeśli będziesz lutować na kolanie, to lepiej ją dociąć po zlutowaniu. Wymaga odrobiny cierpliwości.
Poniżej siatka nałożona jest tymczasowo na złączkę ocynkowaną, która stanowi górną część filtra. Ta część będzie wciśnięta w redukcję, do której podłączy się rurę. Ale po kolei.
filtr02.jpg

Druciki z jednej strony tak powstałego walca z siatki odginamy na zewnątrz aby przylutować je do aluminiowej zaślepki. Zaślepkę trzeba zmatowić papierem ściernym, żeby lepiej przyjmowała lut. U mnie była to cyna. Dała radę. Ta zaślepka utworzy nam spód filtra.
filtr03.jpg

Tu już potrzeba trochę mniej cierpliwości, gdyż siatka jest już sztywnym elementem. Poniżej przylutowany spód do siatki stanowiącej wewnętrzną ściankę filtra.
filtr04.jpg

Następnie przyklejamy fartuch chirurgiczny (lub wybrany materiał filtracyjny) dołączając krawędź materiału do lutowanego szwu siatki. Dobrze dać naddatek kleju, aby stworzyć zabezpieczenie przed ostrymi, wystającymi drutami lutowanego szwu siatki. Do wysokości materiału należy dodać kilka centymetrów aby można było zakryć tą dodatkową częścią materiału przejściówkę, dzięki czemu uzyskamy ciaśniejsze dopasowanie z redukcją. (skocz do [cntrl+f] "materiał na ściance wewnętrznej przykrywa również przejściówkę")
filtr05.jpg

Poniżej gotowa wewnętrzna ścianka z przyklejonym materiałem filtracyjnym zachodzącym u góry na aluminiową przejściówkę.
filtr06.jpg

W ten sam sposób lutujemy siatkę na ściankę zewnętrzną.
Poniżej ścianka zewnętrzna bez materiału i ścianka wewnętrzna z tymczasowo założoną redukcją.
filtr07.jpg

Poniżej dwie gotowe ścianki oklejone fartuchem chirurgicznym. W górnej części węższego walca widoczna jest przejściówka na którą nasunięta zostanie redukcja (patrz kolejne zdjęcie).
filtr08.jpg

Poniżej z prawej, redukcja nasunięta na przejściówkę umieszczoną w wewnętrznej ściance; do tego podłącza się wylot powietrza.
Z lewej, ścianka zewnętrzna.
filtr09.jpg

Poniżej widok od góry. Po nasypaniu węgla można zrobić tekturową przybitkę aby nie wlatywał do redukcji, gdy pozycja filtra nie będzie pionowa.
filtr10.jpg

Poniżej wsypany węgiel dociśnięty tekturową przybitką.
Ponieważ węgla wystarczyło mi tylko na 3/4 filtra (w tym przypadku były to 4 litry [wysokość siatki-filtra 50cm]), przybitka jest głęboko w filtrze.
filtr11.jpg

Tekturowa przybitka została dociśnięta czarnym streczem.
filtr12.jpg

Gotowy filtr. Wymaga jedynie opasek zaciskowych.
filtr13.jpg

Widok od góry. Dzięki temu, że materiał na ściance wewnętrznej przykrywa również przejściówkę otrzymamy ciasne połączenie z redukcją.
filtr14.jpg

Poniżej gotowy filtr z opaskami. Redukcja znajduje się pod siatką pokrytą materiałem, która jest dociśnięta do redukcji opaską.
U dołu opaska dociska siatkę do zaślepki; tu potrzeba odrobiny gimnastyki, ponieważ z racji tej, że zaślepka zwęża się ku dołowi opaska ma tendencję do zsuwania się, ale da się to okiełznać. Ostatecznie można zastosować dwie opaski, jedną na krawędzi zaślepki, a drugą pod krawędzią.
Wymiana węgla polega na odkręceniu górnej opaski zaciskowej kluczem/śrubokrętem, wyjęciu redukcji, przybitki itd, a dalej wiadomo.
Na zdjęciu górna część jest owinięta folią śniadaniową, ponieważ ta część nie jest u mnie zasypana węglem. Myślę, że jak na boksik 60x60x120, powinno być aż nadto.
filtr15.jpg

Jeszcze jeden widok od góry.
filtr16.jpg

Poniżej "filtr wstępny".
filtr17.jpg

Montaż w boksie w wersji sufitowej.
filtr18.jpg

I bocznej. Tu podparty jeszcze na rurce, ale ostatecznie został podwieszony na tych sznurkach z wygiętymi w haczyk gwoździami, na których wisi tu doniczka z sadzonką na pierwszym planie, na kolejny rzut.
[offtopik] Jak komuś nie zależy aż tak bardzo na wilgotności dla malucha we wczesnym okresie wzrostu i nie bawi się selektywnym dołączaniem ledów IR,R,UV, to dzięki tej metodzie można przyoszczędzić na świeceniu lampą o dobre trzy tygodnie.
filtr19.jpg

Przy tym plancie co na zdjęciu i wentylatorze QUIETLINE-K 100 DUO, dało radę.

I zapomniałbym o najważniejszym:

Witajcie

Ostatnia edycja:

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
12,528
Odznaki
10
Schludnie wykonany filtr, super robota :D

W trakcie czytania zastanawiałem się, do jakiego namiotu wsadzisz tego bydlaczka, ale 60x60x120 się nie spodziewałem xD Pół jak nie 1/3 by starczyło.

EDIT
W sumie filtr wstępny by się przydał, bo Ci się zapcha kurzem ten pierwszy materiał. Jak coś, to okapowe są dobre. Sam teraz z nich robię wstępne.

Ostatnia edycja:

uho666

Well-known member
Weteran
Buchów
8,026
tez patrze na dlugosc i sie zastanawiam jaki box i czy zapach sie w nim nie zgubi

Shamanna Qcoolcanna

Active member
Buchów
175
Robiąc go miałem już na uwadze, że na 60x60x120 się nie skończy, od tamtej pory "urosło" mu się o 60 cm.
boxextended.jpg

Reszta w planach.
Zupełnie przez przypadek okazało się, że filtr ten można niejako przedłużać.

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
12,528
Odznaki
10
Wciąż możesz go skrócić, a nie wydłużać :)

Przeróbki namiotu już nie można pochwalić przez to uciekające światło :(

Soffi

Member
Buchów
24
Witaj i witajcie! Jaka jest wydajność i koszt filtra?

Shamanna Qcoolcanna

Active member
Buchów
175
Nie wyjdzie na jedno jak mam boczne wloty pasywne pozasłaniane?
Wcześniej przez nie też trochę światło uchodziło.

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
12,528
Odznaki
10
Jak Ci nie przeszkadza, że tak świeci, to dobrze dla Ciebie. Jak coś, to można kupić membrany od Secret Jardin, które nie przepuszczają światła (małe punkciki na środku tylko, ale można to zakleić z zewnątrz).

kastet

Well-known member
Weteran
Buchów
2,555
Światło na zewnątrz to mały problem.
Gorzej jak w czasie ciemni wpada przez szpary do srodka. Bo może to zaburzać fotoperiod i stresować rośliny.

Shamanna Qcoolcanna

Active member
Buchów
175
Tu się zgodzę. "Na szczęście" jadę jeszcze na automatach. Jak przejdę na regular, to ten składak zostanie zastąpiony jednolitym 100x100x200. Jednak nadal zastanawiam się jak wówczas uniknąć przenikania światła przez wloty pasywne, itp., czy zastąpić je aktywnymi, czy porobić jakieś labirynty, czy właśnie te membranki. Dzięx za hint.
Witaj i witajcie! Jaka jest wydajność i koszt filtra?
Ceny sprzed roku. Za węgiel dałem 52zł. Za redukcję, zaślepkę, przejściówkę i opaski, 35zł, kupione od jednego sprzedającego na popularnym serwisie aukcyjnym w pl, znajdziesz po nazwach, które podałem na samej górze, żeby było łatwiej. Metr takiej siatki to obecnie około 12 zł. Na taką konstrukcję wystarczy 1 metr, z zapasem; siatka na ściankę wewnętrzną ma długość ok. 32cm, na zewnętrzną 48cm. Resztę sprzętu miałem na stanie. Odnośnie wydajności, to nie zagłębiałem się żeby to jakoś sprawdzić/pomierzyć.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół