akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

First grow ever hiszpania

Wyszukiwarka Forumowa:

Szymenqk

Member
Buchów
20
IMG_7315.jpg
IMG_7314.jpg
IMG_7312.jpg
IMG_7311.jpg
IMG_7319.jpg
IMG_7318.jpg
IMG_7317.jpg
IMG_7316.jpg

Witam zakupiłem ziemie jak już pisałem jeśli jest do wy***ania to kupie biobizz
lemon jak nie zyl tak nie żyje łodyga jest praktycznie włsanie... jej nie ma
pozostałe panie chyba wmiarę okej jak na 9dni?
w poniedziałek będą przesadzane do 15l materiałowych donic chyba ze lepsze są zwykłe
nie podlewałem ich od wtorku, ziemia jest wilgotna pod powierzchnią wiec może podleje je po przeloezeniu chyba ze zaczną opadac czy coś to podleje?

Niech buch będzie z nami:toke:
Urbano odpowiadając ci nie będę już na tym oszczędzał:weed-2:

Urbaan0

Well-known member
Buchów
428
Jak bedziesz mial duzo noszenia i przestawiania to polecam zwykłe plastikowe. Jak będziesz wybierał staraj się znaleźć bardziej węższą a wyższą donice niż szerszą a niższą.
Jak będziesz przesadzał nasyp do nowej donicy ziemi zostawiając wysokość starej do uzupełnienia ( Weź pod uwage, że masz poł doniczki). Ubij ziemie delikatnie dociskając dłonią po całości. Pozniej wloz stara donice do srodka tak aby ilosc w nowej donicy byla taka, ze roslinka wystaje poza nowa doniczke i jest podsypana pod same liście Ułóż starą donice na srodku, obsyp ziemią do okoła i ubij jeszcze raz delikatnie. Wyciagnij stara doniczke, w to miejsce wkladasz wyciagnieta bryle. ( Polecam wlać tam ŁYŻKE WODY)
Masz troche malo ziemi w tych starych doniczkach, przed przesadzeniem mozesz podlac troche o ile maja sucho zeby bryla sie lepiej trzymala i odczekac troche.
Opukaj delikatnie doniczke dookola przed przesadzaniem staraj sie ulozyc palce tak aby roslinka po obroceniu doniczki znalazla sie pomiedzy nimi.
Ja to bym wogole przed przesadzeniem obcial te doniczki do poziomu ziemi.
Korzen nie jest na tyle rozwiniety zeby trzymal cala bryle po odwroceniu doniczki bryla spadnie z kilku centymetrow na twoja reke i bryla moze sie rozleciec delikatnie czego chcesz uniknac

spooge

Well-known member
Buchów
326
Ten Lemon jest w zasadzie martwy. Jest sposób na zupełnie bezstresowe przesadzanie, ale to już za późno.
Jeśli planujesz używać organicznych nawozów, to może spróbuj mikoryzy? (a właściwie to mikoryza + trichoderma + bakterie) Idealnie gdybyś obsypał nią korzenie przed włożeniem i jeszcze sam odcisk. Na pewno znajdziesz w rozsądnej cenie - nie musi być Great White od razu.

Bortek

Uprzejmie Donosze...
Weteran
Buchów
32,038
Odznaki
5
Zanim mikoryza ruszy i zacznie dzialac jak nalezy to kilka miesiecy minie ,jak nie bedziesz lecial w tym medium non stop jakies living soil to bym to olał .Lepszym.wyborem.bedzie podlewanie z jakim vodoo juice

Szymenqk

Member
Buchów
20
Najchętniej to bym leciał na samej wodzie ale według zaleceń jose bede potrzebował chociaż calmeg na te słońce a tak to jak będzie cos w dobrej cenie w growshopie to kupie jakis
Mowiac szczerze spooge nie mam pojęcia o czym mówisz ale wygooglouje to po pracy
I lemona już wyrzuciłem nie miało to sensu

kaszel

_po_buhu_ 🤙🏻
Buchów
509
Ziemia dobra, ja na takiej lecę i rosną jak na razie bez problemowo, podlewam tylko sama wodą. Możesz sobie zobaczyć w mojej fotorelacji. Powodzenia ✌🏻

spooge

Well-known member
Buchów
326
Mikoryza to są szczepy grzybów, które wchodzą w symbiozę z korzeniami tworząc takie jakby ich "przedłużenia" - potrafią zwiększyć bryłę o kilkaset procent. Wtedy krzak ma lepszy dostęp do pokarmu i wody.
Trichoderma to szczepy grzybów, które zwalczają różne patogeny, czy szkodliwe grzyby.
Bakterie glebowe przerabiają materię organiczną na pokarm przyswajalny dla rośliny.
Jeśli Jose zaleca calmag na hiszpańskie słońce to pewnie wie, co mówi. Polecam tabletki nawozowe BioTabs - wkładasz kilka (w zależności od ilości ziemi) i zapominasz w ogóle o nawożeniu.

Bortek

Uprzejmie Donosze...
Weteran
Buchów
32,038
Odznaki
5
Ręce opadają o zadnym nawożeniu nie zapominasz bo pk bedziesz musial podac raczej w 100% plus cos z wapniem i magnezem np.calmag lub sól epsom o mikoryzie drugi raz nie bede juz sie rozpisywal swoje podałem.Ambicje sa za***iste ale wprowadzanie ludzi w bład juz nie.Nie wiem ile upraw ogarnąles na biotabs ja mam ich troche i ze wszystkim o czym piszesz sie nie zgodze.Ot pisanie zeby pisać

Ostatnia edycja:

Szymenqk

Member
Buchów
20

Update 6 Lipca 2026
Długość życia dziewczyn-9dni Ponieważ przy wcześniejszych postach za***ałem się o dwa dni XD

panny jak na 9 dzień życia posysają dosyć mocno wiec zobaczymy czy nowa 17l donica i prowizoryczna ochrona przed pełnym słońcem coś da:oczy:
dosadziłem 1 White Widow i 1 Zkittlez, Wrzucone po prostu w ziemie na około 1.5cm i podlane możne 50ml
ziemia wymieszana z 400 ml perlitu na donice z wierzchu jest trochę nie zmieszanej ziemi także nie widać za bardzo ile go jest ale chyba git @José# ?
po zrobieniu fotek delikatnie podlałem z wierchu nie po roślinach
Obie dziewczyny mają problemy wydaje mi się ze jak zwykle je przypaliło i te przezroczyste kubki na pewno nie były dla nich dobre
podparłem jedną bo jest cieniutka i jak zawieje mocniej to się boje o połamanie
Mam krzak lawendy na ogródku także trochę ukradłem i wstawiłem do donic, podobno dobrze działa na owady?

Przy przesadzaniu dzięki radom @Urbaan0 poszło bez wypadków

Btw możliwe ze ta skrzynia na której stoją donice będzie następną donicą jeśli można to tak nazwać okolo 100-150l i jest obita prawie całkowicie od środka folią Tylko od spodu nie jest
Ma to jakiś sens panowie ?
IMG_7346.jpg
IMG_7348.jpg
IMG_7351.jpg
IMG_7352.jpg
IMG_7337.jpg
IMG_7356.jpg
IMG_7357.jpg
przepraszam za odchody xd
przepraszam za odchody:pepeno:
IMG_7355.jpg

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
149
Kup jakieś śmieciowe najtańsze nasiona i testuj, zrobił bym tu coś w rodzaju że za szybą i firanką, albo za małym oknem żeby światła miały na początek tylko odrobine godzine możę i zawsze pod opieką, albo w cieniu pod jakimiś roślinami, prześcieradło dobry pomysł mi się wydaje. Muszą się przyzwyczaić do słońca i do temperatury. Ale pewnie masz tam ciekawe warunki, następnym razem jak je wypuścisz to większe i w taki sposób żeby być i sprawdzać np co godzinę czy 30 minut, albo nawet szybciej. Mie wiem jak szybko one ci sie tam spaliły, nie czekaj na takie upalenie mocne, małe oznaki i ewakuacja.

Mierzyłeś temperature w miejscu gdzie stoją ? ile sam tam możesz wytrzymać ?

Szymenqk

Member
Buchów
20
Mogę i pol dnia stać @PiekneChwile będzie podemną basen no i z czapka bo bym dostał udaru xd
Jak ogarnę termometr to dam znać, w cieniu okolo 35+ takze w tych kubkach i takiej temperaturze to herabte mozna bylo parzyc, lecąc dalej sprawdzałem je przed tym spaleniem oklo 6h wstecz na zdj i stały wtedy jeszcze w full słońcu w przezroczystych kubkach także no mój błąd (nie bylo mnie w domu)
Bede ich doglądał tak często jak będę mógł, dzisiaj zato bez zmian
@José# użyczył mi nasion i są w drodze także nad nimi bede testowal calyy ten "setup" (bardziej szajs ) Za co bardzo dziekuje:headbanger:
nie bardzo mam tyle miejsca w cieniu @upalony_jonhy mam ogródek od takiej strony ze przez praktycznie cały dzień jest słonce także będę testował firankę czy narazie to prześcieradło jak oba nie dadzą rady to kupie jakąś folie zęby przepuszczała z 30% czy coś:oczy:
ewentualnie bede je wystawial na wieczor jakos 2-3 godziny slonca na poczatku i tak wraz z wzrostem coraz dluzej?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół