• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Folia Aluminiowa

Wyszukiwarka Forumowa:

thc_maniac

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Folia Aluminiowa jest, chu**wa :)

lepiej wez pozbieraj kartony od sokow czy mleka i tym wyloz jak funduszy brak

a jesli nie, to polecam mylar/koc ratunkowy

Phnom

#support
Weteran
Buchów
1,689
Odznaki
3
Biała farba też będzie odpowiednia, spray kupisz za 10 zł lub pomalujesz pędzlem i już. Mało roboty niż bawienie się w folie, taśmy i inne sprawy. A farbę równo położysz i nic nie ma klejenia itp. Pozdrawiam. ;)

S

sub

Guest
Siema mam pytanie czy mogę środek boxa wyłożyć folią aluminiową ?? <lol>

http://www.janniezbedny.pl/files/imagecache/product_main/products/product_253.jpg

Możesz :)

Jan niezbędny? Oj do redukcji ....eee nieważne...

co w wiki pisze:

http://www.wiki.haszysz.com/index.php/Folia_aluminiowa

Bardzo cienka blacha wykonana z praktycznie czystego aluminium. Czasem używana do wykładania ścian niewielkich pomieszczeń do uprawy. Nieźle odbija światło - ale poza tym ma same wady - od rozmiaru rolki - do zerowej wytrzymałości. Z wytrzymałością nie jest źle w wypadku bardzo grubych foli jak na folie - takich przypominających dawne kapsle na mleku |kto to pamięta? ;( Oj ta nostalgia mleko fałszowane proszkiem IXI.. z takim aluminiowym kapslem...|.
Po dygresji wróćmy do sedna - ujdzie w tłoku w prowizorkach - ale nie warto zawierać z nią znajomości na dłużej.

ps: błyszczącym na wierzch. cokolwiek mówią inni.
A mylar to .. folia PET - metalizowana aluminium - lustro aluminiowe na plastyku.

pawel2277

Active member
Buchów
0
dziś postanowiłem że pomaluje go chyba ta farba białą i będzie gitara ;p
a ta farba to taka zwykła jak do ścian w domu czy jakaś inna ??

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
S

sub

Guest
Raf_rk napisał:
sub, właśnie podważyłeś jedną z podstawowych prawd tego forum, że "folia aluminiowa się nie nadaje"

Linczujcie mnie.

http://www.wiki.haszysz.com/index.php/Materiały_do_wyłożenia_growboxa

fragmenty:

Folia aluminiowa
Odbija nie więcej niż 55% światła – jeśli jej używasz to tylko matową stroną w kierunku swiatła. Po pomarszczeniu powierzch współczynnik odbijania spada nawet do 35%. Jest niebezpieczna, tworzy łatwo hotspoty, przewodzi prąd elektryczny, może nawet zagrozic pożarem przy bliskim kontakcie z oświetleniem HID, Mocowanie do ścian jest zwykle trudne, najlepiej użyc taśmy aluminiowej lub kleju. Ten materiał powinien byc używany tylko w ostateczności i nawet wtedy jego przydatność jest wątpliwa.
|informacje o tym, że aluminiowa folia kanapkowa odbija tak mało światła są nieco naciągane - nie jest tak dobra jak napylone lustro w kierunkowym odbiciu swiatła, ale na pewno nie odbija aż tak -> "zdecydowanie mniej" niż mylar.. - czysty glin - aka aluminium - odbija do 99% widzialnego światła i do 95% podczerwieni. Nie można także zapominać o takiej drobnostce jak to, że mylar jest folią metalizowaną własnie aluminium :) różnica tkwi w gładkości powierzchni - eee.. nie ważne jak kcesz patrz: [[1]] - Folie alu można swobodnie kłaść błyszczącą stroną na zewnątrz - nie sprawdza się zbyt dobrze głównie dlatego, że jej wytrzymałość jest żadna, drze się w trymiga i jest "po zawodach" - reszta wad przytaczanych up. jak najbardziej się zgadza|
źródło:eek:vergrow.com

http://www.i15.p.lodz.pl/~przemekt/czynniki_osw/publikacja2.pdf

To chyba w wypadku mylaru...

189.jpg

2.8. Współczynnik przepuszczania
W przypadku materiałów przeświecalnych wyżej wymienionym współczynnikom
dodatkowo towarzyszyć będzie jeszcze współczynnik przepuszczania τ (a wraz z nim
widmowy współczynnik przepuszczania τλ), wyrażony ilorazem strumienia Φτ wychodzącego
po przejściu przez dane ciało, do strumienia Φ padającego na nie:

[wzorki cut]

przy czym: Φτλ - monochromatyczny strumień światła przepuszczony przez
oświetlone ciało
Φλ - monochromatyczny strumień świetlny padający na powierzchnię
Współczynniki widmowe są cechą charakterystyczną danego materiału, nie zależą one
bowiem od składu widmowego padającego na nie promieniowania

Ha... przelewanie pustego w pr.

Kiedyś kupno metalizowanego mylaru w pl graniczyło z cudem. Teraz nie problem...
A folia alu ma od ciula wad :]

Ofy

Well-known member
Buchów
0
Folia aluminiowa jest bardzo dobra, lepsza niż koc ratunkowy
od dawna próbuję wbić wam to do głowy
jeden debil kiedyś napisał że się nie nadaje
i stado baranów do dziś to wyznaje
ale chyba nikt oprócz mnie
nie pofatygował się
żeby przeprowadzić test
jak to w końcu jest.

Folia alu odbija światło nie gorzej od mylaru!

Ostatnia edycja:
S

sub

Guest
Ofy napisał:
Folia aluminiowa jest bardzo dobra, lepsza niż koc ratunkowy.

Koc ratunkowy jest "półprzezroczysty" ? Dobrze mi się wydaje ?
Nie drze się...

Ofy napisał:
Folia alu odbija światło nie gorzej od mylaru!

W końcu mylar to kilka mikrometrów "foli alu" na foli PET ...
Ciekawe jakie są różnice w odbiciu | odbicie kierunkowe- rozproszenie| związane z - gładkością powierzchni - oraz z tym, że w wypadku mylaru światło przechodzi przez warstwę plastyku - jakieś różnice w barwie światła odbitego - choć minimalne? Ciekawe czy są jakiekolwiek dane na ten temat :D

smoke_christ

Well-known member
Buchów
1
Ktoś z luksomierzem musiałby się poświęcić i zrobić porównanie...

Ofy

Well-known member
Buchów
0
Koc ratunkowy jest "półprzezroczysty" ? Dobrze mi się wydaje ?
Nie drze się...
Dobrze Ci się wydaje :) Trochę światła przez niego przechodzi. Co z tego że się nie drze skoro strasznie hu**wo się tym boxa wykłada... O wiele bardziej się męczyłem z kocem ratunkowym niż z folią alu, a później tylko żałowałem że się jej pozbyłem :p

smoke_christ

Well-known member
Buchów
1
hm no z tego co czytalem folia aluminiowa to stop a nie czyste alu...mylar wlasnie ma napylone czyste alu i stad ponoc ta roznica...tak pisali na icmagu...

K

klombi

Guest
jak stop to 96% alu tam jest, folia jest spoko ale nie przyczepiona halasuje, latwo sie drze, za***iscie foty mj wygladaja na folii, czemu mialaby sie nie nadawac, sub dobrze ci mowi, sub prawde ci powie : ) az tak trduno sparwdzic co dobija wiecej swiatla alu czy kartka papieru?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół