• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Growbox 50cm x 110 cm + 170cm wysoki

Wyszukiwarka Forumowa:

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
wsadz dwa w dużych donicach.

G

Gość

Guest
i tak wogole 250W HPS wystarczy czy lepiej założyć 400 ?

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
250 styknie. jest aż nadto moim zdaniem.

ja bym zrobił tak:
2-3 planty, światło 12/1 plus MH na szybki wzrost wegetatywny, potem montuję HPS, wrzucam 12/12 i fru.

najlepiej było by na taką powierzchnię dać dwa reflektory z 150W lampami - w tedy miał byś idealnie oświetlone wszystko.
jak dasz jedną to przydał by się jakiś odbłyśnik a'la batwing ze spreaderem, żeby to miało ręce i nogi...

G

Gość

Guest
Kupiłem 250.
Biore sie do roboty. Jak sie wyrobie to dzisiaj, jak nie to jutro wrzuce fotorelacje . Pozdrawiam.

---------- Aktualizacja posta 24-07-2012 23:33 ---------- Czas poprzedniego posta 20-07-2012 18:19 ----------

< FOTY WRZUCE W TYM TYGODNIU >

Chwilowy brak aktywnosci ALE...GrowROOM praktycznie skonczony ;]
Roslinki sie w nim od niedzieli co prawda smaza, praktycznie skonczony no walsnie dla tego ze sie smaza...do srodka wlozylem duzy wiatrak pokojowy, pierwsze dwa dni bylo okej temperatura 30stopni, ostatnio przy***alo upalami i mimo to ze jest szczelnie zamkniety ma jedna dziure przez ktora powietrze moze umykac to temperatura i tak dochodzi do 38 stopni a to zdecydowanie za duzo i boje sie ze kielki ktore za max 2 dni beda gotowe do sadzenia poprostu sie zmarnuja! Wiem ze potrzebuje zamontowac wiatraki w drzwiach wprowadzajace i wyprowadzajace ale nie mam pojecia jakie. Myslalem o 2 wyprowadzajacych u gory lazienkowych i jednym lazienkowym do wprowadzania na dole. Mniejsza juz o to ze klaniaja sie kolejne koszta, zalezy mi tylko zeby tych pieniedzy nie wyrzucic w bloto. Na system wentylacji moge przeznaczyc maxymalnie 100euro. Polecicie cos konkretniejszego czy wentylacja lazienkowa powinna wystarczyc? Zalezy mi aby byly one ciuchutkie poniewarz podemna mieszkaja holendrzy a mam drewniane podlogi ktore podejrzewam w tej kamienicy dzialaja jak membrana i odbiajaj glos glosniej niz ja to slysze u siebie. HEEELP

---------- Aktualizacja posta 23:38 ---------- Czas poprzedniego posta 23:33 ----------

za konkretna pomoc sprzedam najtanszyi chyba najlepszy patent na dostarczanie CO2 naszym roslinkom.

G

Gość

Guest
kable_nowe.JPG

najnowsze.JPG

termometr.JPG

dla_biolego.JPG

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Co do wentylacji nie do końca jestem w stanie poradzić ci konkretne modele. Ja sam nie mam problemu z sąsiadami więc mam łazienkowe które sobie trochę hałasują. Ale jak poszukasz w necie jest trochę opisów, np:
Fander Roxo Ultra Silent 140mm Dane techniczne:

• Wymiary (mm): 140x140x25
  • Ilość obr./min.: 700
  • Głośność (dB/A): 10,4 :)
  • Przepływ powietrza: 54,8 CFM (93,12 m3h)
Nie zauważyłem, żebyś pisał cokolwiek o wentylu mieszającym. Nie zapomnij że jest potrzebny, żeby powietrze w boxie było mieszane.

Co do wtłaczających - nie za dużo ich, żeby nie zaczęły ci wtłaczać upalnego powietrza z zewnątrz

za konkretna pomoc sprzedam najtanszyi chyba najlepszy patent na dostarczanie CO2 naszym roslinkom.

Co do takiego "przekupstwa", to robisz LIPE na całego . Jeżeli masz jakiś patent to dziel się NORMALNIE ZE WSZYSTKIMI.
Po to jest to forum, aby sobie wzajemnie pomagać !

Samar

Well-known member
Buchów
0
ja bym wsadził 8 w 11 L donicach jak masz światło do tego i miejsce to czego tego nie zapełnic ?

D

delete

Guest
* skróć i bardziej do poziomu tego kikuta od wlotu
* balast dalej od lodówki :sunny:
* wywal te opaski zaciskowe, zwykły łańcuch będzi ebardziej praktyczny.

Ogólnie podoba mi się, jest potencjał, jest roślina; cos z tego będzie ;)

Powodzenia

G

Gość

Guest
Co do takiego "przekupstwa", to robisz LIPE na całego . Jeżeli masz jakiś patent to dziel się NORMALNIE ZE WSZYSTKIMI.
Po to jest to forum, aby sobie wzajemnie pomagać !

RACJA :p O co chodzi z sposobem, Do pojemniczka z wodą wrzucamy kawałek drożdzy do wypieków i wstawiamy do pomidorków. Tani sprawdzony przepis na CO2.

Zasadziłem wczoraj rano do ziemi nowe kiełki ( Cheese ) do małych pojemniczków po serkach wiejskich i dałem na parapet, cholera dzisiaj przychodzę z pracy i okazało się że firanka zwaliła je na podłoge wszystko się roz***ało...Po 30 minutach segregacji ziemi kartą bankomatową znalazłem wszystkie wsadziłem na nowo do ziemi i podlałem, mam nadzieje że się przyjmą...

Miejsce pod planty w przebudowie (...)

taki OFF: Pare tygodni temu trafiłem tu na forum na tlumaczenie zagranicznego tematu gdzie typek w beczce wyłożonej 4 świetlowkami wyhodował planta z którego miał chyba coś około 170gram. Od 3h kopie forum i niemoge znaleźć, historie czyściłem ostatnio, mógłby ktoś zapodać linka ?

---------- Aktualizacja posta 02:43 ---------- Czas poprzedniego posta 02:18 ----------

niemoge edytowac posta :/ linka do uprawy znalazłem na pierszej stronie warsztatu - Growboxy

G

Gość

Guest
2 z trzech nasionek na pewno się przyjeły :) Widać już listki wychodzące z ziemi :) uff ale ulga :) mam nadzieje że ten ostatni też pokaże się w najbliższym czasie :D WW ma jakiś cm dopiero, jutro go wrzucę już pod lampę, dzień później dołożę serki :)

Ogólnie zrezygnowałem ze starego pomieszczenia i póki co właśnie skończyłem robić nowe, awaryjne...Zacząłem o 18...:D Wymiary dł:47cm, sz:33cm, wys: 57 Do konstrukcji użyłem 2 kartonów twardych grubych do przeprowadzek. Środek z każdej strony okleiłem folią srebrną odbijającą ciepło. Z pierwszego pudła wyciąłem tylko górę, drugi przeciąłem na pół i pełni on funkcję pokrywy. Centralnie na styk co do minimetrów do pokrywy zmieściło się wahadło z moim HPSem. Zaoszczędziło mi to trochę pracy i kombinacji alpejskich :p Zamontowałem 3 wiatraki komputerowe, wlot, wylot i mieszający w środku. Planuje te moje 4 planty zostawić tam maksymalnie na 2-3 tygodnie, jak zacznie im brakować już miejsca to dostaną nowy pokoik ( upatrzyłem już sobie komodę 71x110x160 wydaje mi sięże będzie idealna :)

---------- Aktualizacja posta 04:27 ---------- Czas poprzedniego posta 04:25 ----------

Tak dokładnie o to :) Znalazłem to wczoraj tyle że nie mogłem zmienić już treści posta, tak czy owak dzięki ;)

---------- Aktualizacja posta 05:05 ---------- Czas poprzedniego posta 04:27 ----------

Przełożyłem jeszcze termometr (czujnik 20cm od żarówki ), włożyłem do środka pojemnik z wodą i zrobiłem test na warunki wewnątrz.

Bez szału, głośno, gorąco...Jednak będę musiał popracować nad tym pudłem jeszcze...Po 30 minutach termometr pokazał 48stopni i wilgotność 49%...to drugie chyba jest OK, najbardziej smuci mnie temperatura...Wiadomo, jak na te wymiary boxa HPS250 to chyba dużo...

Co do wiatraczków to dorwałem je przypadkowo w sklepie z używanymi rzeczami były po 2e i wszystkie nowe zapakowane więc kupiłem od razu 8sztuk. Teraz właśnie dostrzegłem że mają 22dB i Airflow32.37 każdy... pier***e to ide spać :/ Jutro zrobię jeszcze wlot pasywny, jak to nie pomoże to dołoże jeszcze po jednym wiatraczku wlot/wylot, mam nadzieje że nie będe zmuszony montować wszystkich 8....ehh

---------- Aktualizacja posta 05:16 ---------- Czas poprzedniego posta 05:05 ----------

Fotki postaram się jutro wrzucić. Może ma ktośz Was jakiś pomysł na tą temperature? Nie chcę za bardzo inwestować niepotrzebnie w tego boxa...

---------- Aktualizacja posta 18:25 ---------- Czas poprzedniego posta 05:16 ----------

Dołożyłem jeden do wlotu, jeden do wylotu i zrobiłem wlot pasywny 125cm. Po godzinie temperatura staneła na 40stopniach i 51% wilgotności...Spróbuje dołożyć jeszcze jeden wylotowy i ten mieszający skierować na lampę do góry. Jak nie pomoże to wyczaruje kawałek szyby i podkleje go do pokrywy pod lampę..

---------- Aktualizacja posta 19:41 ---------- Czas poprzedniego posta 18:25 ----------

Zamontowałem 3 wyprowadzający, po 30 minutach staneło na 36stopniach, dalej za dużo. Przypadkowo zatrzymałem palcami wiatraki wtłaczające powietrze, momentalnie temperatura spadła do 34stopni, odłączyłem je, mam teraz jeden mieszający i 3 wyprowadzające plus 3 wprowadzajace pasywne...temperatura 30stopni, wilgotność 55%, warunki dobre, zaraz wkladam maluchy do środka:) Pytanie tylko czy brak mechanicznego wlotu powietrza niestanowi żadnego problemu ???

Apropo ziarenka, to ostatnie wykluło się już :)

---------- Aktualizacja posta 07-08-2012 22:44 ---------- Czas poprzedniego posta 05-08-2012 19:41 ----------

W koncu zrobiłem zdjęcia mojego inkubatora :D:p To 2 nie wyraźne jest, postaram się opisać dobrze i zrobić nowe, a więc:

DSC_2129.JPG

2 kartony, spód i pokrywa, na niebiesko wlot pasywny, na czerwono wyloty powietrza z wiatraczkami, jeszcze jeden jest z tyłu. Brak wiatraka wtłaczającego. Temperatura w przedziale 29-30 stopni, wilgotność 56%-62%. Aluminiowe rury służą jedynie do kierowania światła na tylną ścianę coby to nie świeciło jak choinka w lecie. Blisko kompa bo póki co to moje jedyne źródło zasilania wentylatorów.

DSC_2130.JPG

No i mamy rozmazany środek. Sory za tą jakość. Lampa HPS250W w pokrywie, wiatrak mieszający skierowany na lampę, oklejone folią wszystko i zaizolowane, pod doniczkami i kubkami kartonowe pudełko tak żeby szczyty plancików były max do 20cm od lampy. Po lewej na dole widać jedną dziure na wiatrak, jest tam jeszcze jedna, były zamontowane 2 takie same wiatraczki wtłaczające ale temperatura skakała za wysoko.

W razie przypału będe ich wkręcał że to chłodzenie do PC :D:p

Walić komode, dostałem namiar na tanie namioty, zamówiłem 80x80x160, powienien do max 2 tygodni być u mnie.

POZDRO

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół