akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Growbox 60x60x140 z OSB - prośba o ocenę projektu

Wyszukiwarka Forumowa:

stz

Member
Buchów
0
Hej, jestem wlasnie na etapie budowy growboxa.
Jestem trochę zielony ... coś tam poczytałem i chciałbym znać Wasze zdanie na temat mojego pomysłu/projektu.

Na początek 4 roślny. Automaty.

Konstrukcja: Skrzynia wykonana z OSB, uszczelniona.
Wymiary: 61 x 61 x 140 cm
Objętość: ok. 0,52 m3
Środek: Mylar Diamond 600D

To już wykonane.

Poniżesz do zrobienia.

Oświetlenie

HSP - 250W - HPS GIB Lighting Pure Bloom Spectrum XTreme + Zasilanie GIB.

Czy będzie ok? Droga, ale może warto :)

Wentylacja

Filtr węglowy GT 250 m3/h 100/200mm
Wentylator Axial-Flo 125mm / 185 m3/h + termostat
Wlot Pasywny

+ wentylator do mieszania - jeszcze szukam, jakieś propozycje?

Wilgotność

Tutaj jeszcze myślę, pewnie po pierwszych pomiarach podejmę decyzję.
Chciałbym sterować automatycznie. Zobaczymy.

Na tę chwilę to wszystko.

z góry dziękuje za opinie, wskazówki, rady.

stz.

meduuza87

Well-known member
Buchów
0
Powierzchnie masz 0,37 to po pierwsze, po drugie lepiej kupic boxa i masz wygode, za 350 kupisz 60x60x150. Wentylator mieszający kup komputerowy albo ze dwa, sa ciche.

stz

Member
Buchów
0
Przez pomyłkę objętość podałem.
Box już zrobiłem.
Pozostałe rzeczy ok?

Midnight Flower

Well-known member
Buchów
0
Wentylator axiala odradzan jak nie chcesz slyszec obok w pokoju a nawet dalej. Lepiej dac wiecej i miec cisze :) pozdrawiam

stz

Member
Buchów
0
Dzięki za tipa. Czy reszta elementów (wartości, itd.) jest ok?

Cheech_Marin

Well-known member
Buchów
0
Sam niedługo będę rzeźbił coś podobnego :) 60x60x150 powierzchni roboczej.

Oświetlenie

HSP - 250W - HPS GIB Lighting Pure Bloom Spectrum XTreme + Zasilanie GIB.

Czy będzie ok? Droga, ale może warto :)

Wentylacja

Filtr węglowy GT 250 m3/h 100/200mm
Wentylator Axial-Flo 125mm / 185 m3/h + termostat
Wlot Pasywny

+ wentylator do mieszania - jeszcze szukam, jakieś propozycje?

W jakich warunkach będzie stał ten box? Ta lampa niekoniecznie, ale MOŻE być ciut za ciepła i będziesz walczył z temperaturą. W najgorszym wypadku dasz cooltube. Jeśli chcesz, próbuj - nie widzę przeciwwskazań :)

Wilgotność

Tutaj jeszcze myślę, pewnie po pierwszych pomiarach podejmę decyzję.
Chciałbym sterować automatycznie. Zobaczymy

Wentylacja ok, mogłaby być większa, wtedy będziesz mógł jeszcze bardziej zwolnić obroty - zmniejszyć hałas. Pamiętaj też, że sezony mogą naprawdę ostro pachnieć - wtedy zasada - filtr 2x mocniejszy niż moc wentylacji. Chyba, że chcesz tam mieć tylko AFy.

Zrób pomiary środowiska, w którym będzie box. Najprostsze to nawilżacz (pewnie nawet "żaba" będzie dobra) z programatorem czasowym.
Gorzej z osuszaniem powietrza na flo.

Przysmak Teściowej

Well-known member
Buchów
1
Bardzo fajny box .

Nie trzeba Led-ów ,

Sam z takim zaczynałem chyba , podobny chociaż 6 donic 11l wchodziło .

Też 250w , tylko że nie wiem czy nie widze czy nie masz , ale ja miałem to w cooltube , czyli musisz sobie kupić jeszcze jeden wiatrak kanałowy mały - jakieś 180m3/h - w granicach 50zł dorwiesz spokojnie . Oczywiście 125 nie 100 .
I cooltube podpinasz pod ten wiatraczek + rurka aluma - i masz spokój z temp w boxie - a to najgorsze co może sie trafić jak za***iesz jeszcze węglowy na flo co dodatkowo zmniejszy cyrkulacje - a lampa na zwykłym odbłyśniku smaży , oj smaży .

Ogólnie inwestujesz 100zł jeszcze i masz już gitez .

Pisze to z moich doświadczeń z podobnym boxem , mialem takiego jak opisałem i było świetnie , lato zima temp pod pełną kontrolą .

TYLKO !

Nie sądzę żeby wiatrak 185m3 pociągnął filtr 250 ja miałem taki pod cooltube , drugi główny pod węglem był 450m3 ! .
Ogólnie mocniejszy będzie miał mniejszy problem żeby ogarnąć węgiel . Oczywiście mówimy tutaj o Went główny który Wyciąga , powietrze z boxa , a sam wlot jest pasywny ( dziura na dole upraszczając ) wg. mnie przy takim boxie najlepsze rozwiązanie U mnie był filtr w boxie i went zasysał przez węgiel pow. z boxa i było git .
A mając słaby went nie ogarnie on wypychania powietrza z boxa iii , będzie ci ***ało z pasywnego wlotu :)

Mieszający komputerowy jest git , ja miałem takie fajne z regulacją obrotów na kabelku L M H .

Jeśli to jest ciepłe pomieszczenie , to może być problem - sam walczyłem aż wywalczyłem :)

Krótko -

Cooltube przy 250w przy takim boxie to podstawa ,

--Wg. mnie went główny jest za słaby ten nadaje się pod CT , dokup 450m3 - 250zl ok .

---Do tego aluma 125mm i jest pięknie

--NAWILŻACZ !! :)okolice 100zł

Na zachętę powiem ci tylko że z automatów 140cm Northern Light auto . Ale nawet przy mocnym lst , te mendy podchodziły pod lampę . 1.00 - 120cm samej łodygi ( nie i nie były wyciągnięte ,krzak 10cm od CT ) - to właśnie jej największa zaleta . , a musisz jeszcze doniczkę ogarnąć tam dość wysoką niestety .
6 x 11l donica , 280- 320 g (3 rzuty) suchego pysznego palenia . Bez co2 , ponad g. z krzaka .
Nawozy z ''ph perfect'' , żeby reklam nie robić nie podam nazwy jak chcesz to ogarniesz fajny 3 składnikowy nawóz .

Chyba że chcesz iść w naturale ale ja nie używałem takich rozwiązań .

Pozdr !

Sorki za poemat ale właśnie degustuję . :)

Ostatnia edycja:

stz

Member
Buchów
0
Wow, dziękuje za konkrety.
Zaraz robię update listy zakupów.
będę się odzywał jeszcze w razie pytań.
pozdrawiam
stz.

stz

Member
Buchów
0
Kurcze, tak sobie jeszcze czytam i sprawdzam.
czy ta żarówka 250W nie jest trochę PONAD?
z Kalulatora wychodzi, że na te powierzchnię potrzeba 18000 lumenów (optymalnie). żarówka ma 17500.
zazwyczaj do zestawów (60x60x140) dają 150W.
jak sądzicie?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół