akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Growbox 80x80x160 - Pomoc w wyborze wyposażenia

Wyszukiwarka Forumowa:

Figar

New member
Buchów
0
Witam. Jestem początkującym growerem, nigdy w życiu nie sadzilem aczkolwiek w koncu musi byc ten pierwszy raz, lecz temat jest tak obszerny ze ciezko mi sie odnalezc za co w ogole sie zabrac, czytam rozne watki od paru dni jednak nadal nie mam zadnej pewnosci ze to co sobie wybieram jest dobrą opcją więc wole spytać ekspertów.

Wybrałem 3 boxy i myślę nad kupnem jednego z nich, czytalem na forum ze duzo lepsza opcją jest zlozyc sobie growboxa samemu lecz ja nie do konca wiem co powinien taki dobry growbox domowej roboty posiadać, jeżeli ktoś chciałby mi pomóc w tym to prosiłbym o propozycje wyposazenia do dobrego zlozonego samemu growboxa do 1800zł, ale wracając, na początek wybrałem sobie te 3 boxy:

1. http://allegro.pl/zestaw-uprawowy-mars-hydro-ii-growbox-80x80x160cm-i6649044821.html
2. http://allegro.pl/growbox-80x80x160-zestaw-uprawny-cooltube-400w-hps-i5981451383.html
3. http://allegro.pl/growbox-80x80x160-hps-400w-wilma-4x18l-cooltube-i6337374736.html

Do tego chciałem zamówić ziemię Canna Terra Professional PLUS+ 50L i Agro Perlit (tutaj nie wiem ile, czytalem ze jest to wazny czynnik w ziemi lecz proporcji ile tego dać do doniczki nie mam pojęcia więc też bym prosił o poradę czy warto to dać, a jeżeli tak to ile).
Który z tych trzech growboxow jest najlepszy? Co dodac do calego seta? Chciałbym zamówić raz, a dobrze zeby nie bylo takich sytuacji ze w połowie growingu musiałbym nagle coś dodatkowo zamówić, prosiłbym żeby osoby zaznajomione w temacie przejrzały ten zestaw, co w nim zmienic, a moze calkowicie go zmienic i co mi sie przyda do growingu bo chcialbym miec kontrole nad wszystkim (ph wody, ph ziemi, wilgotnosc, temperatura itp.) lecz nie do konca wiem jakie dobre wyposazenie mi jest potrzebne do tego. Chciałbym zeby moje roslinki na pewno urosly zdrowe, albo przynajmniej zebym im byl w stanie zapewnic wszystko co moge zeby dobrze urosly, planuje tam dać 6 doniczek 11L a nasiona to:

1. RQS Amnesia Haze Feminise (2 nasiona)
2. Green House Seeds Super Lemon Haze Feminise (2 nasiona)
3. Dinafem White Widow Feminise (2 nasiona)

Marzę żeby mi z tego wyszło ok. 300g suszu i prosiłbym o pomoc z waszej z strony co zrobić i co mi potrzebne by to osiągnąć. Z góry dziękuję oraz liczę na pomoc.

@edit
Ogólnie planuję tam dać lampę 400W, w tych linkach jest jedna oferta z gotowym growboxem i lampami ledowymi 400W, czy jest to dobra opcja czy lepiej iść w HPS 400W?

Ostatnia edycja:

maniek80

Well-known member
Buchów
0
Patrz na pobór prądu. Ten LED to ma 200W poboru ... nie może się równać z 400W HPS-em. Nie patrz na to co piszą handlowcy tylko na realny pobór prądu przez urządzenie. Moim zdaniem nie kupisz na pierwszy strzał idealnego BOX-a bo to chyba nikomu z nas się nie udało ;] Nawet jak ktoś ma już wiele lat BOX-a to coś w nim zmienia - takie hobby... A kierunek zmian to od indywidualnych preferencji uzależniony jest więc jednemu będzie pasowało coś innego niż drugiej osobie. Idąc w LED-a bedą problemy z wilgocią. Idąc w HPS-a bedą problemy z temp. latem. Wszystko ma swoje dobre i złe strony. Aby wyciągać 300g to ja bym szedł w 300W LED-a i osuszacz ;] A przyoszczędził na systemach nawadniania tylko ręcznie podlewał kokos :)

szalony_baklazan

Well-known member
Weteran
Buchów
529
Odznaki
2
To ja tylko od siebie napiszę, żebyś darował sobie takie zakupy na allegro :)

Figar

New member
Buchów
0
A czy do wielkosci boxa, 6 doniczek 11l bedzie odpowiednio czy roslinki beda mialy za malo miejsca?

maniek80

Well-known member
Buchów
0
będzie ciasno z 6... 4 automaty tam się powinny zmieścić na styk. Uważaj podczas kupowania oświetlenia - sprzedawcy często piszą że ich lampa ma pierdyliard watów a tymczasem z gniazdka pobiera ułamek tego co piszą. Dokładnie tak samo jak z ilością lumenów w chińskich latarkach LED ;] Patrz na moc pobieraną z gniazdka. Optymalnie masz mieć 32 tyś lumenów. Czyli HPS 250W lub LED który z gniazdka pobiera 250W ;] No chyba że będzie to na diodach CREE CXB3590 to wtedy może mieć 150W poboru z gniazdka i dwie takie diody ;]

dorodnypomidor1234

Well-known member
Buchów
0
Boxa obadaj gdzieś w growshopie za $, na allegro słabo bo widać kto kupił i przeszpiegi
Co do oświetlenia to jak 1 projekt to może leć z HPS, za psie pieniądze kupisz teraz bo wszyscy się na LED przesiadają

Wiadomo za prąd zapłacisz więcej ale 1 projekt będzie tanio a jak się spodoba to potem możesz na lepszy sprzęt wymienić

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół