akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Growbox, dobór wentylacji i filtra

Wyszukiwarka Forumowa:

k1x

Member
Buchów
0
Witam serdecznie, powoli zbieram się do złożenia boxa, z podstawą 60x60 cm, wysokością 160/180 cm i HPSem 150W (start na początku przyszłego roku więc jest czas na przemyślenie wszystkiego). Jednak są dwa wymogi obligatoryjne, co nieco komplikuje sytuację, mianowicie:
1. Zapach musi być praktycznie niewyczuwalny poza boxem.
2. Wentylator musi być bardzo cichy - box będzie stał prawdopodobnie w sypialni.
No więc, czy filtr węglowy eco fi125mm 240-360 m3/h wystarczy, aby poskromić zapach?
Co do wentylatora to nie mam pomysłu, liczby producentów dużo mi nie mówią czy będzie cichy czy nie. Nie chciałbym też kupować czegoś niesamowicie drogiego, jeśli nie jest to konieczne.
Z racji, że będzie to mój pierwszy box, to chętnie wysłucham każdej rady :) Planuję tam wrzucić automaty, ale w razie czego chcę, by sezonówki też dały radę i się nie gniotły.

qdlaty

Active member
Buchów
0
Uwazam ze filtr weglowy zbyt duzy, przynajmniej dwa razy, oczywiscie jesli zalezy ci na dobrym snie. 150hps nie daje az tak duzo ciepla.
obliczałes ilość potrzebnych lumenów na powierzchnię boxa?
gdzie masz boksa? to jakas szafa? , beda rury wentylacyjne czy sam filtr i wentylator?
jesli chodzi o wentylacje to mysle ze i tak bardziej szum samego przeplywu powietrza bedzie slychac, jesli wybierzesz dobry i cichy wentylator. skupilbym sie na max 180m3/h wentylatorze a nawet mniejszym jesli masz zimniej w pokoju. na forum polecaja linie wentylatorów td silent choc sam ich nie uzywam.

lukasz8908

Active member
Buchów
0
Nie ma opcji żeby przeszedł taki duży box z odpowiednim wiatrakiem w sypialni. Będzie na 100% za głośny. Jeden z najcichszych komp na 3/4 mocy jest słyszalny

Żul

Rzeczny
Buchów
23,255
Podłączam się do wypowiedzi. Zapomnij o tym, chyba, że lubisz spać w stoperach, ponadto dochodzi kwestia przewiania przy małej kubaturze pomieszczenia i dużej wydajności wiatraka. Trust me. :p

Grandfather

Never Stop Improving
Weteran
Buchów
9
Możesz taki wentylator np. właśnie tdsilent zamontować na zewnątrz boxa i wrzucić w duży karton, wypełnić fest watą szklaną, powinno z grubsza pomóc ale wtedy mieszający w namiocie i tak będzie słychać.

-SillveR-

Berrger
Buchów
1
Daj lepiej hps 250w w cooltube ten filtr i vent 240m3- 280m3
I będzie dobrze :)
No chyba że już wszystko masz a brakuje Ci wentylacji .

Chociaż są relki na # że na podobnej powiechrzni na hps 150w rosły ladn8e palemki:)

Pozdrawiam

k1x

Member
Buchów
0
Po pierwsze to dziękuję za tak szybki odzew z Waszej strony.

Faktycznie za mało informacji podałem na wstępnie, obecnie nie mam sprzętu, wszystko będzie zamawiane dlatego wcześniej zakładam temat, żeby zaciągnąć Waszej opinii na ten temat i wszystko dobrze dobrać. Będę celował jednak w wysokość 150/160 cm, zawsze to trochę mniej powierzchni do przefiltrowania a przy automatach i tak byłoby to 'puste' miejsce. Filtr planuję trzymać w boxie.
Technicznie lepiej kupić mocniejszy wentyl i puścić go na 50-60% czy odpowiedni do metrażu, żeby chodził na 80% czy ileś tam? Będzie jakaś odczuwalna różnica w poziomie szumu?

Kalkulator lumenów mówi, że hps 150w wystarczy w zupełności więc wolę taki wrzucić niż mocniejszy a potem bić się z temperaturą.

Ostatnia edycja:

drzewiec

spokojny furiat
Weteran
Buchów
11,024
Odznaki
11
daj najslabszy TD SILENT i mniejszy filtr od tego co podales i bedzie super .. mozesz went w karton z welna,jak prawi grand

..u mnie w takim boksie tylko 1m wys. lecialem na went. komputerowych 120 i filtr z maty weglowej do okapow podwojnie zlozony w ksztalcie tuby --- i cicho i zero zapachu bylo,,box 2m od lozka

Marek.Masa

Well-known member
Buchów
0
Walczę z tym samym problemem.:)
Mam TD Silent 160/100 - musiałem ostatecznie kupić regulator obrotów (transformatorowy) i ten went na mocy 100V (bo taka jest najniższa na tym regulatorze) jest bardzo cichy. Jest w szafie w sypialni i jest prawie niesłyszalny gdy szafa jest zamknięta.
Na każdym innym poziomie - huczy. Na maksymalnej mocy - huczy jak cholera. Ale nie silnik (nie wentylator) a szum powietrza! To jest problem hałasu a nie silnik wentylatora.
U mnie bez filtra to jest teraz idealnie - went prawie bezgłośny, temperatury w boxie OK, 3x wenty komputerowe 140mm SilentiumPC - są NIESŁYSZALNE zupełnie zza szafy.
Ale jak założę filtr to już na tych 100V wentylator trochę nie wyrabia - tj. temperatura trochę skacze i muszę dać na większą moc...no i pojawia się problem hałasu.
Jeszcze nie rozwiązałem tematu. Mam zamówione takie rury z otuliną wełnianą (nie chciało mi się samemu robić - to nie kosztuje dużo). Zobaczymy jak to pomoże. Do tego mam "w zapasie" sporo maty szklanej jakbym chciał to wszystko wrzucić w pudło, tak jak pisał Grandfather.
Pozdro, jak założę przewody wentylacyjne to dam znać jak i czy pomogło.

Przymierzałem się także do założenia Grow Air - tłumika akustycznego. Ale to cholerstwo jest bardzo duże. Nie miałbym gdzie tego upchnąć.

drzewiec

spokojny furiat
Weteran
Buchów
11,024
Odznaki
11
dokladnie tak..wyje najwiecej z rur

od strony wylotu zrobilem taki tlumik z kartonu,welny i pianki i nic nie slychac

Ostatnia edycja:

Weed_hub

Well-known member
Buchów
1
Odznaki
1
Pie****icie Pany :)

Mam boxa 60x60 z HPS 150W w sypialni, cisza to priorytet. Lampa jest na stateczniku Lumateka więc nic nie brzęczy, filtr węglowy mam DIY taki jak na zdjęciu, w środku, tj w rurze wmontowałem wentylator komputerowy AAB Silent, chyba 120x120 lub 90x90, tak by powietrze wylatywało na wewnątrz boxa. Wygląda to tak:

Do tego w środku jest wiatrak mieszający - komputerowy AAB Silent 140x140, o taki:

wlot pasywny. Box jet niesłyszalny!

k1x

Member
Buchów
0
I nie masz problemów z temperaturą z jednym wentylatorem komputerowym podłączonym do filtra?

Wezmę namiot diamondroom 60x60x160, td silent 160/100, filtra jeszcze nie dobrałem, 160 m3/h wystarczy?
Pomysł z kartonem ciekawy, jak okaże się, że jest za głośno to na pewno będę próbował.

Weed_hub

Well-known member
Buchów
1
Odznaki
1
Nie ma problemów z temperaturą, nawet latem, wcześniej miałem boxa 50x50x100 i też dawałem radę. Teraz jest Hydroshot 60x60x140, temperatura wewnątrz boxa myślę, że na poziomie pokojowym, obecnie około 23 stopni, latem oczywiście więcej, tj dojdzie do 30 stopni jak na dworze jest 30 stopni :). Wentylator w filtrze, ten AAB Silent 120 przepycha około 65m3 powietrza na godzinę. Tak na marginesie to teraz zmieniam tego HPS150W na MarsaHydro II 400 ale nie ze względu na temperaturę, tylko dlatego że chcę uprawiać pod Ledami, no i wyniki końcowe większe.

k1x

Member
Buchów
0
A gdybym jednak wziął 250w, wrzucił cool tube'a i podpiął to do filtra to ten silent 160/100 to ogarnie? Za jakieś dwa tygodnie zaczynam kompletowanie sprzętu i w połowie stycznia z czymś wystartuje.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół